Vett och etikett med mobilen


”Varför har inte folk något mobilvett”?

Jag får ofta frågor när jag är ute och föreläser om vilka sociala regler som gäller med våra mobiler. Många är av uppfattningen att det är yngre människor som har minst hyfs. Jag delar inte den uppfattningen. Det finns massvis med 50-åringar som har sina telefoner limmade intill örat. Ett par jag arbetar med berättade att en av middagsgästerna fotograferade middagen och la upp en bild på FB. Detta kunde i och för sig vara smickrande för värdinnan, men sedan plockade hon upp mobilen stup i kvarten för att kolla hur många likes hon fått, samt skrev svar. Samtidigt finns det 20-åringar som hatar när deras kompisar har telefonen på istället för att prata. Det är inte konstigt att vi har olika uppfattningar. Det är fortfarande ett relativt nytt sätt att kommunicera på och de oskrivna reglerna har inte riktigt satt sig ännu. Det finns inga givna regler vilket beror på att olika grupper och individer skapar sina egna kulturer.

I en nyligen genomförd studie konstaterades att för mycket sms:ande är något som kan stressa upp de flesta relationer. Det finns till och med forskare som påstår att frekvensen och innehållet i texterna kan avgöra kvaliteten i relationen. Forskarna fann att kärleksfulla sms piggade upp både män och kvinnor. De upplevde att dem var gladare i sina relationer. Par som var tillfreds med sina relationer sms:ade mindre när de var upprörda.

”Min kille, tjej har på sin mobil jämt”

Det finns naturligtvis människor som inte bryr sig om du messar eller ringer någon annan mitt i ett samtal. De tycker att det är naturligt att messa mitt i ett samtal och tar det inte personligt när du byter fokus och tittar på ditt senaste mess och glömmer bort dem för stunden. Samtidigt förväntar de sig att de ska kunna kunna göra samma sak gentemot dig. Om du behöver messa kan du förbereda din dejt eller sällskap genom att be om ursäkt i förväg, ”Förlåt, men jag måste bara messa min kompis för att ta reda på när vi ska börja jobba imorgon”. Jag kan tycka att om du är ute på dejt eller med din partner på en gemensam aktivitet, kan du slå av telefonen om din partner störs för mycket. Jorden går inte under om du stänger av telefonen under några timmar. Prioritera din relation före din telefonen. Om du måste svara; var kort och be att få återkomma. 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

”Min tjej, kille kan inte stänga av mobilen”

Det är i allmänhet mer acceptabelt att messa eller prata i telefonen när man befinner sig i en grupp människor. Det är normalt för människor att hoppa in och ut ur konversationer om ni är ett par stycken runt bordet. Jag tycker det är bättre att skicka ett sms för lite än ett för mycket. Det finns också personer som kan vara passivt aggressiva eller självcentrerade när de messar framför någon. När de är fullt upptagna med sin mobil sänder dem ut ett psuedobudskap. ”Du är inte tillräckligt intressant för mig baby”.

Har mobilen och ipaden förstört ert sexliv?

”Det är respektlöst. Han slutar messa plötsligt” 

En sak som folk kan reta sig på är att motparten plötsligt slutar svara, antingen mitt i en lång konversation eller bara efter några meddelanden. Det kan vara förvirrande att vara mottagare och plötsligt mötas av tystnad. De flesta verkar acceptera att samtalen glider ut i sanden efter ett tag. Det är inget personligt bara för att man inte har ett formellt avslut. Om någon slutar skicka sms till dig, läs inte in dig för mycket i det. En del skulle nog kunna uppfatta dig som klängig och för på om du skulle skicka dem massor av uppfodrande meddelanden som frågar: ”Vart du tog vägen?”, eller ”Fick du inte mitt senaste mess???????”. Ta kontakt med dom igen lite senare om det känns rätt. Bra och respektfull kommunikation sker inte via sms man Gör inte slut via sms.

Föreställ dig att varje samtal skulle rundas av med ett ”hej då” och ”vi hörs”. Det skulle kännas som lite överkurs. Dessutom är det inte realistiskt att förvänta sig att varje gång du skickar ett sms, har den andra personen tid att gå in i en lång konversation med dig. 

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Vett och etikett med mobilen”

  1. Pingback: I huvudet på en player – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Har Facebook och din partners smartphone tagit över ert sexliv? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: 3 råd tips för att förbättra relationen kärleken emellan er – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Min tjej messar hela tiden om allting – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *