Varför stannar kvinnor män kvar i dåliga och destruktiva relationer?

Det är inte ovanligt att vi ibland har en nära vän som befinner sig i en ohälsosam eller emotionellt kränkande relation. Det är heller inte ovanligt att vi som anhöriga eller utomstående tänker ”Varför lämnar hen bara inte?” Men det är inte så lätt. Om du aldrig befunnit dig i ett destruktivt förhållande fyllt av psykisk misshandel så är det inte ”bara att lämna”. Det finns många olika skäl till varför en person väljer att stanna. Många gånger är det flera olika faktorer som påverkar en persons beslut att stanna kvar i en kränkande relation och det är viktigt att inte döma personen som kanske inte har kraften att komma ur sitt förhållande. Det är en stor skillnad mellan bedömning och ansvar. Det finns personer som har dåligt omdöme och som stannar kvar i en ohälsosam eller farlig situation, men det betyder inte att dom ber om att få bli fysiskt och psykiskt misshandlade.

6 skäl till varför personer stannar kvar i dåliga och destruktiva förhållande

Många gånger är det svårt för personer som varit i dåliga och destruktiva relationer länge att bara lämna. Nedan finner du några skäl varför det är svårt. 

Stannar kvar i en dålig och destruktiv relation på grund av socialt tryck

Det finns ett socialt tryck att vara i en perfekt relation och i vissa kulturer är detta ännu mer påtagligt. Efter år av både fysisk och psykisk misshandel är det inte konstigt att självkänslan är i botten. Man skäms för sin situation och fortsätter låtsas att allt är perfekt. Ibland kan det vara så att människor i en relation där emotionell misshandel förekommer inte förstår att de är misshandlade eftersom det inte är något våld involverat. Många kommer också att förringa de känslomässiga övergreppen eftersom de inte tycker att det är lika illa som fysisk misshandel. 

Stannar kvar i en dålig och destruktiv relation på grund av dålig självkänsla  

Det är svårt för dom som befinner sig i kränkande relationer att lämna sin partner efter att de kontinuerligt har fått höra att de värdelösa och att det inte finns något bättre alternativ för dem. Att ständigt få höra att: 

  • ”Ingen kommer villa ha dig” 
  • ”Du skall vara glad att jag står ut med dig”

Testa din självkänsla!

Stannar kvar i dålig och destruktiv relation för att det är normaliserat 

Om man levt länge med psykisk och fysisk misshandel normaliserar man detta ohälsosamma beteende till den grad att människor kanske inte förstår att deras förhållande innehåller psykisk misshandel. Om det gått så långt att man tycker misshandeln är normal och har svårt att se att handlingarna i ens egna relation är kränkande ja då finns det ingen anledning att söka hjälp.

Ett av problemen med misshandelscykeln är att gränsöverskridande handlingar ofta följs av en smekmånadsfas. Efter en kränkande situation kan den som misshandlar lätta sitt dåliga samvete genom att hitta på något trevligt eller be om ursäkt och lova att de aldrig kommer höända igen. Det medför att den som utsatts för misshandeln minimerar den ursprungliga misshandeln.

Stannar kvar i en dålig och destruktiv relation. Delat ett liv tillsammans 

Äktenskap, barn och delad ekonomi är ofta viktiga orsaker till att människor i destruktiva relationer väljer att stanna kvar. Detta beroende ökar i relationer där en partner har en begränsad ekonomisk förmåga, men det finns andra faktorer som påverkar. Unga människors beslut att stanna kvar i relationer kan handla om att inte vilja lämna kompisgäng eller för att de har få vänner. Många gånger är det inte bara känslomässigt svårt att lämna ett förhållande där det förekommer misshandel det kan också tyvärr ibland vara livshotande. 

Fakta är att den farligaste tiden i ett destruktivt förhållande är efter uppbrottet. Kvinnor är 70 gånger mer benägna att dödas under veckorna efter att ha lämnat sin kränkande partner än vid någon annan tidpunkt under förhållandet.

Det bästa sättet att skydda dig själv om du är i en relation där det förekommer misshandel är att skapa en säkerhetsplan. Det är inte bara svårt att bryta upp säkert det kan också vara svårt att komma ur kontrollcykeln. Människor som lever med en kränkande partner gör ofta försök att komma loss flera gånger innan de slutligen lämnar. 

I genomsnitt kommer en person som befinner sig i ett förhållande där det förekommer misshandel försöka lämna sju gånger innan hen äntligen lämnar för gott. Människor i kränkande förhållanden försöker ofta bryta med sin partner flera gånger innan separationen blir verklighet.

De händer att de som levt i ett emotionellt ohälsosamt förhållanden kan fortfarande träffa sin ex partner igen efter ett uppbrott eftersom de känner press att inte ge upp, förlåta, glömma eller vill ”reda ut det”. Filmvärlden idealiserar också begreppet ”ride-or-die” för sina vänner och partners, vilket gör att människor inte lämnar sin partner även om förhållandet är destruktivt. Man tänker att lojalitet är viktigt, men du måste vara klar över att en god vän eller partner skall aldrig skada dig.

Testa om du lever med en psykopat!

Stannar kvar i en dålig och destruktiv relation för att man känner sig personligt ansvar

Efter en konflikt försöker ofta den misshandlade personen vända situationen för att få sin partner att känna skuld eller göra dem ansvariga på något sätt. Denna typ av beteende kallas ”gaslighting”. Många personer i misshandelsförhållanden stannar kvar i sina relationer eftersom de älskar sin partner och tror och hoppas att saker och ting kommer att förändras. De kan rättfärdiga sin partners beteende och hävda att det beror på speciella omständigheter  eller känner att de först kan bryta upp om de själva blir en bättre partner på grund av sin dåliga självkänsla. Var vaksam på att du inte stannar i en relation där du om och om igen hoppas att din partners beteende skall bli bättre.

Stannar kvar i en dålig relation och destruktiv relation för rädslan för hur andra kommer att reagera.

Människor i kränkande relationer skäms ofta för att erkänna att deras partner är kränkande av rädsla för att bli bedömda, marginaliserade eller idiotförklarade. Det finns också unga som inte berättar för sin förälder och vänner för att de skäms speciellt om föräldrarna varit emot relationen från början. 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *