Varför kan en destruktiv relation upplevas som bra?

Det är inte helt ovanligt att personer kommer in i terapi och är utsatta för både den ena och den andre kränkningen och upplever att deras partner är ett monster men när han är underbar så är han fantastisk. Jag har förståelse för att man kan uppleva den känslan men det är din hjärna som spelar dig ett spratt. Din hjärna sorterar hela tiden alla intryck i en kontinuerlig jämförelse ”är denna arbetsplatsen lika bra som den förra?”, ”är min nya partner lika rolig som min gamla tjej?”.

Detta blev väldigt tydligt för mig på min första arbetsplats på Sicilien i Italien. Jag arbetade som reseledare och vi hade en svensk platschef som var både kärv och rätt osympatisk. Under de tre månaderna jag arbetade fick jag aldrig någon postitiv återkopplande feedback mer än en gång. Och det var när jag spelade piano på en restaurang, men eftersom beröm och positiv feedback var så sällan förekommande så kändes det väldigt bra.

Forskare samlade in data från ungefär 1 000 unga vuxna (åldrarna 25-28) som tidigare deltagit i Toledo Adolescent Relationship Study (TARS)

Våld i nära relationer och särskilt bland unga par kan tyvärr eskalera i både intensitet eller frekvens. Relationer är utmanande och unga par kan inte alltid hantera de konflikter som uppstår vilket medför att de kan bli både aggressivt, kontrollerade och kränkande Källa:Bowling Green State University

Samma sak uppstår när vi befinner oss i en relation med en partner som är ohälsosam. Plötsligt så duger vi inte utan knuffas ut i skuggan från kärlekens strålkastarljus. Enda sättet att komma tillbaka in i strålkastarljuset nu är att krypa för vederbörande. Och när vi gör det så känns det plötsligt bra när vi blir inbjudna igen i vår partners strålkastarljus. Problemet är att relationen inte är bra, den är bara inte dålig.

Testa om du lever med en narcissist!

Låt mig ge ett exempel. Lek med tanken att jag lever med en kvinna som dricker sju dagar i veckan och som ställer till både det ena och andra hysset på fyllan. Alla mina vänner och bekanta säger till mig att jag ska lägga ner vederbörande, men jag lyssnar inte. Som av en lycklig slump träffar jag några månader senare en annan tjej hon dricker bara fyra gånger i veckan och ställer till med samma hyss, men tre dagar är hon bara normal. Men de dagarna hon inte dricker upplever jag som fantastiska. Eftersom jag ställer dom i kontrast till de tre skitdagarna. Precis på samma sätt är det när du befinner dig i en destruktiv relation, du åker automatiskt in i tron att det är bättre än vad det egentligen är bara för att det inte är dåligt.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Varför kan en destruktiv relation upplevas som bra?”

  1. Pingback: Min tjej/killes svartsjuka förstör vårt förhållande. – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Varför stannar kvinnor män kvar i dåliga och destruktiva relationer – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *