Vad säger man till barnen när ens partner varit otrogen?

Det är en svår situation och självklart beror det på barnens ålder. Personligen skulle jag vara väldigt försiktig även om barnen är runt 20 år. Mitt råd efter att ha suttit med par i decennier är att du måste inse att du är i affekt. Din hjärna går i 180 och din tänkande del av hjärnan, neocortex är helt urkopplad. Om du inte är helt avstängd känslomässigt kommer du reagera som de flesta andra som blivit bedragna, du kommer uppleva känslan av att du håller på att bli galen. Även om känslorna du upplever är fruktansvärd så visar forskning att det går att läka såren vare sig du stannar eller väljer att gå efter en otrohet. 

Hur många människor skiljer sig på grund av otrohet? 

Studier från USA säger att någonstans mellan 20-40% av skilsmässorna i USA beror på otrohet. Källa  American Psychological Association.

Utöver din emotionella instabilitet kommer du pendla mellan att känna dig värdelös till att vara så arg att du skulle kunna slå ner din partner. Samtidigt rusar du runt i lägenheten rotar igenom allt där du kan finna bevis, kontoutdrag, Facebook, mail allt skall fram i ljuset. Om du dessutom springer fram och till bakatill köket för att tömma boxen med lådvin för att lugna nerverna kan det vara svårt att lägga band på sig och sina känslor.

Är din partner otrogen?

Tro mig det är inget bra tillstånd att berätta för dina barn vad som hänt. Dina barn skall inte vara dina samtalspartners i den uppkomna situationen.

Vad du än säger så kan du aldrig ta tillbaka det tänk på det. Dina barn skall inte behöva höra fördömande och nedlåtande kommentarer om sin mamma eller pappa eller att du lämnar ut detaljer om vad som hänt. ”Mamma har varit otrogen med er klassföreståndare det är så äckligt att jag spyr”. Dina barn skall inte behöva bära den bördan.

Vill det sig illa kan dina barn tappa förtroendet för sin mamma eller pappa så att det aldrig går att reparera även om du själv kommer förlåta din partner. Mitt råd är att avvakta med att skrika ut din vrede. Om du nödvändigtvis vill berätta det kan berätta om det längre fram när dom kan hantera det.

Det du skall göra är att du och din partner sätter er ner med barnen och berättar varför stämningen varit konstig den senaste tiden.

Ett samtal skulle kunna inledas så här:

”Ni kanske har märkt att det varit spänt mellan mamma och pappa det senast tiden. Det beror på att mamma och pappa har en del problem och svårigheter som vi måste lösa. Det handlar inte om er utan är något som mamma och pappa måste lösa själva. Det är också därför vi inte kunnat vara så närvarande för er som vi önskat. Vi älskar er och hoppas kunna lösa det här”.

Det är möjligt att barnen har frågor då får ni svara på dom.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare?

Det första du måste vara klar över är att mytomaner och patologiska lögnare är svåra att upptäcka. För ett antal …
Läs Mer

Min partner kille, tjej talar inte sanning utan ljuger?

Olika tecken på att din partner, kille eller tjej ljuger När vi lyssnar efter lögner finns det ett antal indikatorer …
Läs Mer

Olika typer och kategorier av lögner

Den viktigaste orsaken till att vi inte upptäcker lögner beror på vi utgår från att vår partner och andra talar …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *