Vad går gränsen mellan hälsosam kärlek och besatthet?

Under förälskelsen är det naturligt att vi vill tillbringa mycket tid tillsammans med vår partner, vi blir lite besatta och det är naturligt, men ibland kan denna besatthet övergå i en ohälsosam kärlek. Normala och hälsosamma relationer mognar över tiden och det växer fram en genuin vänskap och respekt för den andre partnerns behov. Det finns också ofta en stark känsla där båda kan känna sig älskade, omhändertagna och respekterade.

Skillnaden mellan hälsosam och besatt kärlek är att den sistnämnda genererar känslor som är så extrema att de leder till en besatthet.

Forskare har genom hjärcanning funnit att det är samma regioner i hjärnan som aktiveras hos personer som är djupt förälskade som hos personer som är drogberoende. Med andra ord kan man säga att du är beroende av din partner! Forskare har också kommit fram till att hjärtesorg påverkar dig på en liknande nivå som att ta sig ur ett drogberoende. Det är inte ovanligt att personer som är besatta kan utveckla något som liknar vanföreställningar, vilket i sin tur är ett tecken på att personen har rätt allvarliga problem. Personer som lider det vi kallar för sjuklig svartsjuka har en tendens att tolka in små saker som absoluta sanningar. En sådan enkel sak som att du är trevlig mot en person förstoras upp till att ”Du vill ligga med henne det syns på dig”. Ibland går det så långt att din partner kan börja validera ditt förflutna och dra fram tecken på att du varit otrogen innan du träffade hen.

Vem ligger i riskzonen för att utveckla besatthet och sjuklig svartsjuka?

Det kan finnas många orsaker till besatthet, men i de flesta fall har besatthheten utvecklas till följd av barndomsupplevelser som tex missbruk, övergivande eller brist på synliggörande. Vi vet också att personer som har lätt för att bli medberoende kan falla i fällan av besatthet.

En annan faktor är om att man haft familjemedlemmar som har haft psykiska problem. Dålig självkänsla är också en annan faktor som kan vara orsaken. Manliga alkoholister har visat sig vara särskilt sårbara för att utveckla sjuklig svartsjuka. Kvinnor å andra sidan är mer benägna att utveckla besatthet och vanföreställningar mot personer som finns i deras närhet.

En extra riskfaktorer som kan förstärka beteendet är en partner som har mycket ledig tid och då kan ägna nästan hela dagar åt att hålla kolla på sina partner.

Är min partner flickvän pojkvän besatt, sjukligt svartsjuk?

Nedan finner du 5 frågor om du svarar ja på 3 av dem är det troligt att din partner lider av besatthet, sjuklig svartsjuka.

 • Har din partner anklagat dig för otrohet utan några som helt bevis så att det nästan är skrattretande?
 • Upplever du att din partner är handlingsförlamad och oförmögen att vara lycklig om hen inte har kontroll på dig?
 • Kan din partner bli avundsjuk om du spenderar tid med familj syskon eller barn?
 • Har din partner en benägenhet att vilja veta exakt var du är och med vem om de inte själva är närvarande?
 • Får du känslan att din partner går omkring med en konstant rädsla för att förhållandet kommer att ta slut?

Testa om din partner är svartsjuk!

Tyvärr är det inte bara i ett förhållande som denna besatthet visar sig. Personer med besatthet kan också ha svårt att avsluta relationen. Dom kan gapa och skrika, men när det kommer till det avgörande beslutet att gå fegar de ur. Men besattheten kan fortsätta också efter det tagit slut. Att gå igenom en separtion är smärtsamt för alla, men för personer som är besatta blir sorgeprocessen extra tung. En del personer kan inte komma över sitt ex eller glömma sin för detta.

Människor som lider av besatthet kan många gånger inte släppa taget och acceptera att relationen är över. De kan ibland tro att den personen som de varit tillsammans med är deras enda skäl att leva.

 • Är din partner i förnekelse att relationen tagit slut?
 • Övervakar din partner dig fortfarande via sociala medier?
 • Har du märkt att din partner dyker upp i närheten av ditt hem, arbetsplats? 
 • Kontrollerar din partner vem du umgås med?

Har du egna erfarenheter av besatthet eller din partner, tjej, kille

 • Har du själv egna erfarenheter med personer som varit besatta? 
 • Hur hanterade du det?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet du kan vara anonym.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Vad går gränsen mellan hälsosam kärlek och besatthet?”

 1. Aldrig varit besatt men haft en KK som varit besatt vilket såklart bara ledde till jag avpoleterade honom. Inte ens idag förstår han att de var hans beteende som ledde till det. Väldigt osexigt med besatthet. Gur får man folk förstå att problemet ligger hos dem?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *