Vad beror huvudvärken på?

Nästan alla människor har någon gång fått huvudvärk, oftast godartad och övergående. Men det finns också långdragna och återkommande sjukdomstillstånd, framför allt migrän och spänningshuvudvärk. Migrän är inget nytt fenomen utan har en lika gammal historia som medicinens. Det skrivs om migrän i Babylonien flera tusen år f.Kr. Migrän är en utbredd folksjukdom som orsakar stort lidande både för patienten och dennes familj.

”Hur vanligt är det med huvudvärk?”

Migränanfallet börjar ofta på morgonen med värk över ena ögat, vid pannan eller tinningen. Därefter kan värken sprida sig till hjässan eller nackregionen. I en del fall kan det sprida sig till den andra huvudhalvan och sitter då i hela övre delen av huvudet.

Drygt 13% av den vuxna befolkningen har migrän.

Värken är ofta värst under de första timmarna, en ganska måttlig intensitet som ökar framåt dagen och blir så småningom svår eller väldigt svår. Den har dunkande karaktär och varje pulsslag känns uppåt huvudet.

Det finns många olika orsaker till att vi kan utveckla huvudvärk. Den internationella forskningsorganisationen International Headache Society (IHS) listar mer än 190 varianter av huvudvärk.

”Kan stress orsaka huvudvärk”?

Symtom:

Stelhetstypen är den vanligaste typen av huvudvärk. Smärtan känns som om någonting pressar din skalle. Denna typ av huvudvärk varierar i intensitet och varar allt från 30 minuter till en vecka.

Snabbaste bot:

Huvudvärkstablett som sköljs ner med kaffe. Enligt Diamond Headache Clinic går värken över dubbelt så fort än om man tar huvudvärkstabletten ensam.

”Hur lindrar man huvudvärk och migrän”?

Symtom:

Många människor lider av kraftig huvudvärk som de tror är stressrelaterad, men egentligen är det migrän. Tänk på hur smärtan känns. Migrän uppkommer som en sträng, bultande smärta på ena sidan av huvudet ofta tillsammans med illamående, kräkningar, ljud/ljus-känslighet och störd syn.

Snabbaste bot:

Skynda är det operativa ordet med migrän, då ditt matsmältningssystem börjar avta när du drabbas.Ta en migrän specifik medicin. Om du inte får några varningstecken, fråga din apotekare om råd.

 

Testa om du har panikångest!

Synen:

Symtom: Huvudvärk som kommer i slutet av dagen, eller efter en lång period av läsning och jobb framför datorn, kan vara relaterad till problem med synen, som en obalans i fokus är misstolkad av hjärnan som smärta.

Snabbaste bot:

Gör en synundersökning och se till att få mer sömn: för en tydlig avbildning måste ögonen stängas tillsammans, men när man är trött kan de skilja sig åt och detta kan ingripa med fokus och trigga smärtan.

Hormoner:

Symtom:

Menstruell migrän är huvudvärk som kommer cirka två dagar innan mensen, de första tre dagarna av mensen eller om du tar preventivmedel, under utebliven vecka.

Snabbaste bot:

Det beror på när dina symtom kommer. Om symtomen börjar innan mensen eller under din tablettfria vecka, kan det hjälpa att ta östrogensupplement eller piller kontinuerligt.

 

Testa om du har generell ångest GAD!

”Kan koffein minska huvudvärken”?

Symtom:

Bultande huvudvärk på helgen är som vanligast bland människor som konsumerar mer än 275 mg koffein per dag i veckan – mängden är en stor espresso.

Snabbaste bot:

En kopp kaffe bör ta bort huvudvärken, men försök att i fortsättningen hålla dina veckodagar och helger lika vad det gäller koffeinintag.

”Smärtstillande mot huvudvärk”

Symtom:

Känd som ”medication overuse headache”. Detta drabbar ca 20% av människor som söker hjälp på kliniker för huvudvärk. Orsaken till smärtan är inte längre den ursprungliga triggningen, utan pillret som tas för att kontrollera det.

Snabbaste bot:

Om du har tagit värktabletter mer än två till tre gånger i veckan i en månad eller mer, kan detta orsaka huvudvärk. Prata med din läkare om en kontrollerad plan med andra smärtupplösande metoder för att kontrollera symtomen. Detta kan ta sex till åtta veckor, men när väl cykeln är bruten återgår smärtsignalerna till det normala och huvudvärken försvinner.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *