Vad är skillnaden mellan vita och svarta lögner?

Generellt sätt finns det två huvudtyper av lögner. Den ena kategorin kallas vita lögner och den andra svarta lögner. I vardagen använder vi oss av ”vita lögner” men det händer att vi ibland tar till ”svarta lögner”. Vad som skiljer dessa åt är intentionen hos personen som uttalar lögnen. En vit lögn är i sin karaktär ofta något vi använder oss av i våra vardagliga interaktioner med människor. Dom är oftast relativt oskyldiga.

Jag minns ett tillfälle då jag använde mig av en vit lögn inget jag är stolt över, men jag ansåg att det var det bästa valet just då. En kväll ringde en vännina från Köpenhamn och var på strålande humör jag vet inte om det var vinet eller om glädjen bara genererats av de inköp hon gjort på Ströget i Köpenhamn. Hon var så bubblande och exalterad att hon ville skicka ett MMS med bild på sitt senaste fynd. Jag är ingen ny Gianni Versace, men en viss estetisk känsla tycker hon tydligen att jag har eftersom jag brukar få vara smakråd, så jag bad henne skicka bilden. Jackan hade mycket övrigt att önska. Designen var inte den roligaste och den såg faktiskt billig ut. Jag hade naturligtvis kunnat säga exakt vad jag tyckte, men jag ville inte såra henne hon var så glad över sitt köp. Om hon hade varit min flickvän hade hon hade fått utegångsförbud men den jackan, men jag ville verkligen inte såra henne så därför valde jag att dra en vit lögn istället för att säga sanningen. De vita lögnerna använder vi oss av i olika sammanhang som i detta fallet för att jag inte ville såra henne, men vita lögner används också frekvent för att bibehålla eller förstärka vår sociala status. Vi kan också dra en vit lögn för att vi vill höja vår status. På en dejt kan vi slänga ut oss ”Jag älskar att träna” sen att gymkortet inte förnyats på ett halvår och att vi inte ens vet var det är ger vi inte samma uppmärksamhet.

 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Exempel vita lögner

Du lyfter din svärmors köttfärslimpa till skyarna, men i själva verket är du nästan spyfärdig varje gång hon serverar den. Du berättar inte heller för din bästa vännina att hon ser fet ut i den nya klänningen innan ni är på väg ut för du vill inte såra henne.

Du säger att du har en huvudvärk för att slippa gå på ett urtråkigt släkt kalas. Du säger att du har betalat räkningen fast du glömt betala den och betalar blixtsnabbt. 
Du ljuga om varför du kom sent till jobbet.

Vad är svarta lögner

En svart lögn är någonting helt annat. Svarta lögner handlar om att vinna fördelar för egen del genom att utnyttja andra. En uppenbar faktor som påverkar huruvida människor luras är om de tror att de kommer att bli upptäckta.

Forskning visar att det är mer acceptabelt att ljuga och lura personer som är socialt avlägsna än närstående, men det hindrar inte att många närstående blir lurade av mytomaner och patologiska lögnare som de känner.

Svarta lögner finns i många varianter det kan handla om ge tvetydiga eller vaga uttalanden, berätta halva sanningar, manipulera information genom att överdriva eller minimera. En annan mer subtil variant är att inte dela med sig av känslor och tankar eller information som är viktig för någon, det kan handla om en partner eller en nära vän.

Exempel svarta lögner

  • Hittar på att man är sjuk för tillskansa sig pengar

  • Berättar inte att man är gift för den man dejtar 

  • Säger att man skall få ett stort arv när man vill lå̊na pengar.

Sen finns de ju de som är mytomaner och patologiska lögnare.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Vad är skillnaden mellan vita och svarta lögner?”

  1. En och annan vit lögn har man dragit de har nog alla skulle inte tro den som säger att hen aldrig någon gång ljugit.

  2. Pingback: 11 orsaker varför människor ljuger? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *