Vad är kärlek och hur definierar man kärlek?

 

Kärlek är ett unikt möte mellan två människor, ett äventyr som kan hjälpa oss att utvecklas. Att bygga en bra relation är att ge sig ut på en resa. När det är som djupast, finns det en andlig-emotionell-sexuell attraktion mellan parterna. Nedan finner du några av de dimensioner som jag tycker bör finnas med för att vi ska lyckas.

Kärlek och den andliga dimensionen 

Den andliga dimensionen tar fasta på att det finns någon form av djupare samhörighet. Den andliga dimensionen känner vi igen när vi möter en människa där kemin stämmer. Vi lägger märke till samma saker och en känsla av att man är själsfränder infinner sig. Vi vågar beundra den andre och upplever därigenom oss själva genom den andre. För om det inte finns ömsesidig beundran, om vi istället väljer att se ner på varandra, handlar det inte längre om kärlek.  

Kärlek och den emotionella dimensionen

Den emotionella dimensionen öppnar upp för en känslighet och öppenhet i kommunikationen som är nödvändig för att skapa en djupare relation. Utan bra kommunikation kan man inte skapa vare sig närhet eller intimitet. Genom att vi tillåter oss att öppna upp kommunikationen, skapar vi också både utrymme att se den andre och att tydliggöra oss själva. Förmågan att kommunicera blir därför en viktig kugg i det maskineri, som krävs för att få en relation att fungera och växa.

Kärlek och den sexuella dimensionen

Den sexuella dimensionen handlar om lust och attraktion, men ett begär som kan vara både fysiskt och psykiskt. Jag definierar begär som längtan, åtrå och fysisk aptit. I en del fall är det en mystisk cocktail av lust, kärlek och attraktion, där fysiska och psykologiska behov blandas.

I en del fall handlar det enbart om ett sexuellt begär utan känslor. Det finns relationer där parterna känner en stark sexuell dragningskraft för varandra och struntar i att de inte har särskilt många gemensamma värderingar eller intressen. Det kan upplevas som tryggt att ha någon, även om man inte är kär. Å andra sidan, en relation som enbart baseras på sexuell njutning har svårigheter att överleva på sikt. Det är en fördel om alla tre grundfundamenten är uppfyllda för att en djupare kärlek ska uppstå.

Detta innebär att du måste ta ansvar för att du är kärlekens källa. Ingen annan kan göra jobbet åt dig. När du sätter igång att arbeta med dig själv, får du räkna med att du automatiskt sätter igång en process som kommer att förändra din relation.

 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Vare sig du vill eller inte, kommer du att ta med dig alla dina problem in i relationen. Det kan vara sorg, skuld, svartsjuka med mera. Å andra sidan får du en unik möjlighet att göra dig av med en massa som stört relationen. Det första du bör fråga dig själv är vilka grundläggande behov som kärleken ska tillfredsställa och vilka grundläggande fundament som måste finnas för en sund och varaktig relation. Så frågan är: Är du beredd att betala priset för att återerövra kärleken? Det vill säga arbeta på din relation. Precis som i sagans värld, innebär det att du måste kämpa och övervinna de faror som dyker upp under äventyrets gång. Alla människor har drömmar och visioner om hur de vill att en relation ska vara. Steg nummer ett är formulera sin vision av hur relationen ska se ut. Steg två är inse att du måste göra uppoffringar och vara villig att acceptera att arbeta på din relation. Steg 3 är att när du väl accepterat priset, måste du gå till handling.

Källa: En magisk relation, Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förbättra och utveckla ditt sexliv med Tantra

När vi har sex, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på vårt kön för att frigöra energi …
Läs Mer

Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna …
Läs Mer

Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Vad är kärlek och hur definierar man kärlek?”

  1. Pingback: ”Jag har blivit kär i min bästa kompis” – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *