Vad är emotionell misshandel?

De flesta människor som tänker på våld, tänker inte på emotionell misshandel. De ser blåmärken och benfrakturer framför sig och inte de emotionella ärren som ofta gör ännu mer skada. Efter år av verbal misshandel eller fysisk smärta, är självkänslan lika med noll. Det finns inte mycket kvar av den person som man var ifrån början. Att få höra att du är knäpp, ful, lat eller värdelös är aldrig acceptabelt. Första gången gör det ont, men med tiden blir du kanske så van att höra det att du inte tänker på det. Det är då du börjar tro på det du hör. 
 
Detta är anledningen till att din självkänsla skadas över tiden. Lika väl som ord används för att trycka ner dig, kan du lära dig kraften i orden för att bygga upp dig och din självkänsla. Hur vet du om du utsätts för emotionella kränkningar?
 

1 Tecken på att du lever med psykisk misshandel

Du blir alltid tillsagd att det är ditt fel. Vad som än händer och hur det än startar, är den ultimata skulden alltid din.
 

2 Tecken på att du lever med psykisk misshandel

Du är mer benägen att tro på din partner än på dig själv. Har du någonsin fyllts av en känsla att du blir orättvist behandlad eller känt dig arg över sättet du har blivit behandlad på? Har du någonsin frågat dig själv: Finns det någon anledning att känna såhär? Misstolkar jag saker? Har jag missuppfattat något? Då kan det vara så att du utsätts för kränkningar. Om detta är du, betyder det att du har blivit dränerad på din självkänsla, samt att du har slutat lita på ditt eget omdöme. Ditt medvetande fortsätter att leta fram tecken och frågor, eftersom att djupt innerst inne inser du att vad som än händer så är det fel. Problemet är att just nu litar du inte längre på ditt eget omdöme. 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

3. Tecken på att du lever med psykisk misshandel

 
Har du känt dig desperat att få din partner att höra vad du säger, samt att ursäkta sig för de sårande saker hen? Har du känt att endast hen kan läka skadan som hen har orsakat? När en partner konstant vägrar att lyssna till dina känslor, är detta utan tvekan mental misshandel. 
 

4. Tecken på att du lever med psykisk misshandel

 
Din partner kan vara väldigt kärleksfull, men kritiserar dig ändå mycket. En bättre fråga är: Varför ska du känna dig ensam och ansvarig för att ha ”förstört” barnens hem?
 

5. Tecken på att du lever med psykisk misshandel

Måste du gå på äggskal i relationen? Måste du vakta din tunga och väga varje ord du säger? Då kanske du ska fundera över hur länge till du ska göra våld på dig själv.
 
Min utmaning till dig är att kalla på din styrka som du aldrig tagit till tidigare. Sluta låta det vara okej att hen projicerar sin skit på dig och sedan rättfärdigar sina känslor som vanliga. De är varken hälsosamma eller normala! Här finner du del 2 om emotionell misshandel
 
Jonas Gåde Källa: Magiska relationer
 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com