Tips, råd pappa dotter relation

”Jag och min pappa förstår inte varandra”

Jag fick ett mejl härom kvällen från en läsare som läst min förra artikel. Tjejers förhållande till den maskulina energin. Hon tyckte mycket om artikeln, men undrade hur man kunde hjälpa papporna att förstå hur viktiga de är. Jag insåg snabbt att det här är något viktigt att skriva om. Jag har haft mängder av unga tjejer i terapirummet som saknat en fast och kärleksfull relation till sin pappa. Det kan resultera i dålig självkänsla, samt lämna ett stort tomrum i dem. Detta tomrum lever kvar och kan få till följd att de söker efter en pojkvän eller man som kan fylla upp tomrummet från barndomen. Jag är helt övertygad om att de flesta pappor inte inser hur mycket de kan påverka sin dotters känslor genom sitt sätt att agera. Det är klart att en mammas kärlek betyder mycket också, men den bekräftelsen kan ibland vara svårare att ta till sig. En dotter behöver bli bekräftad av sin pappa eftersom han är av motsatt kön. Det finns ingen viktigare relation för påverkan över hur hon senare i livet kommer att agera som kvinna. Detta fick mig att fundera på vilka saker jag som pappa skulle vilja ge min dotter.”Älska din dotter i nöd och lust”.

Det viktigaste är att hon alltid ska känna sig älskad. Jag vet att detta är uppenbart, men kanske inte alltid så lätt. Om hon är liten och vill krypa upp i ditt knä så avisa henne inte. Om hon vill gosa med dig, gosa tillbaka även om det inte är din grej. Berätta för henne att du älskar henne. Berätta för henne att hon är fin, utan att gå till överdrift så att hon blir utseendefixerad. Säg till henne att hon är duktig och att du tycker om hennes teckningar, dikter eller något annat.

”Min pappa ser bara vad jag gör och inte vem jag är”

Var noga med att din kärlek inte bara beror på hennes prestationer. Det finns ingen affär eller övertidsarbete som är lika viktigt som hennes dansföreställning i slutet av terminen. Ditt mission i livet är inte att tjäna pengar. Din viktigaste uppgift är att ge din dotter en ovillkorlig kärlek som hon kan bära med sig resten av sitt liv. Om din dotter inte känner att du älskar henne fullt ut kommer hon ha svårt att tro att någon annan kan göra det.

Ibland kan det vara svårt att älska en dotter, speciellt i tonåren. 

Om din dotter blivit äldre och relationen infekterad så innebär det inte att ni båda är ansvariga. Som förälder och vuxen är det alltid du som är huvudansvarig för att återupprätta relationen. Kärlekens byggstenar måste finnas där. Hon ska alltid känna sig trygg och bli respekterad, samt känna att hon kan lita på dig. Hon ska också känna sig emotionellt trygg med dig. När hon känner att hennes pappa älskar henne ovillkorligt får hon automatiskt bättre självkänsla och risken för att träffa en skitstövel minskar avsevärt.


Betyder detta att du alltid ska hålla med din dotter i allt och låta henne diktera villkoren? Naturligtvis inte. Det kommer finnas massvis med tillfällen då hon kommer gör fel och du behöver styra in henne på rätt spår igen. Jag kan lova dig att om du har en djupare, emotionell relation med henne så blir allt mycket lättare att påverka henne. De flesta infekterade relationer mellan pappa och dotter beror på för dåligt känslomässigt synliggörande.


Att älska sin dotter handlar inte om att köpa henne en katt eller de senast jeansen. Det handlar om att skapa en emotionell trygghet mellan dig och henne. Vanligtvis är det mamman som står för detta och pappan för det praktiska. Emotionell trygghet är naturligtvis olika för olika individer, där vissa har ett större behov och andra mindre.

Testa din självkänsla!

Vad är känslomässig och emotionell trygghet?

I emotionell trygghet ingår följande ingredienser:

  • Du ser henne för den hon är
  • Du lyssnar på henne även om ämnet inte är det mest intressanta
  • Du uppmuntrar henne att berätta vad hon känner utan att döma henne
  • Du är bekväm med att visa vad du känner.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Tips, råd pappa dotter relation”

  1. Pingback: Förbättra, utveckla pappa, dotter relation del 2 – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Hur kan jag må bra psykiskt? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Tjejers förhållande till den maskulina energin – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *