Tillits problem i relationen

Du kan jämföra tilliten i din relation med skärmen på din mobiltelefon. Din mobil kommer att fungera även om det är en liten spricka i ena kanten så kommer du fortfarande att kunna ringa men sprickan stör dig. Ofta kan små sprickor växa med tiden samma sak är det om det finns brist på tillit i relationen. Om någon har krossat ditt känslomässiga ”glas” så står du inför en stor utmaning. Ibland kanske tillits problematiken i ditt nuvarande förhållande har sitt ursprung i tidigare relationer och har inte något att göra med din nuvarande relation.

Innan du tar dig an ditt känslomässiga arbete med mental och emotionell styrka, måste du vara klar över att det kommer ta tid att återskapa förtroendet. Det kräver mycket tid och engagemang, men viktigast av allt är att du vågar vara sårbar, naken och placera ditt hjärta i din partners händer. När någon någon svikit ditt förtroende eller gjort slut eller gjort något som får dig att känna dig utelämnad så sätter det djupa spår. Det kan ta lång tid att återskapa att förtroendet. 

Frågor när förtroendet och tilliten brutits 

  • Hur skall jag någonsin kunna lita på den här personen igen?
  • Kommer jag att bli lurad igen?

Det är en naturlig reaktion att inte våga lita på din partner igen. Din intention är att du vill aldrig mer uppleva den smärtan igen, men ändå vill du sannolikt njuta av kärlek igen i ditt liv, men då är det viktigt att du jobbar dig igenom dina förtroendeproblem. 

Nedan har jag samlat några konkreta råd på hur du kan tänka för att hantera din tillits probematik. Råden fungerar oavsett om du arbetar att bygga upp förtroendet för en ny partner eller om du vill bygga upp ditt förtroende på egen hand.

Tips och råd för att komma över förtroendeproblematik och tillits problem 

Jag säger inte att det är lätt att läka tillits problem. Det är kanske den svåraste utmaning du och ditt förhållande kommer att gå igenom. Men kom ihåg att varje prövning som du och din partner kommer igenom kommer att ta relationen till en ny nivå. 

Tillits problem i relationen. Var öppen och ärlig

Om du har blivit ordentligt bränd kan din första impuls vara att hålla allt för dig själv. 
Men vi vet av erfarenhet att det hjälper att prata om din upplevelse. Även om du kanske inte vill avslöja alla detaljer om vad som hänt i dina tidigare relationer så är en transparent och öppen kommunikation alltid en viktig faktor för att skapa en sund stabil grund i ett nytt förhållande. Det gäller särskilt när det gäller hantering av förtroende problematik eftersom du vill att din nya partner ska vara medveten om vilka handlingar som kan trigga gamla känslor.

Det betyder inte att du behöver berätta varje detalj med en gång speciellt om det är smärtsamt för dig. Är du i början av relationen kanske du skall vara lite sparsam med vilken information du lämnar ifrån dig. Du behöver inte kasta allt på första dejten, men när saker och ting börjat rulla på och du har byggt upp ett visst mått av trygghet är situationen en annan. Då kan det vara läge att du delar med dig, vad du har gått igenom och hur du det påverkar dig. 

Tillits problem i relationen. Stäm av med vänner

Ett bra första steg kan vara att du att du pratar med dina vänner innan du delar med din partner för att få en ”second opinion”. Om du känner att du inte får gehör och det dyker upp röda flaggor fråga din vän vad som känns konstigt be att få  ärliga svar för att checka av att du inte överreagerar.

Tillits problem i relationen. Undersök om det går att försonas 

Om det är möjligt kan det vara bra att försonas med det förflutna genom att träffa personen om det är möjligt. Om du varit i destruktiva relationer med en psykopat eller narcissist så är det naturligtvis lönlöst, men är det en normal person kan det vara läkande.


Om du varit med om många svek i tidigare förhållande och du inte arbetat igenom dem systematiskt kan varje ny situation skapa minnes bilder av din gamla destruktiva relation. Om förhållandet var av normal karaktär, kan det vara värt att träffa din före detta och dela med dig av vad du känner. Det kan vara bra att närma dig situationen med försiktighet.
”Om deras beteende har varit särskilt grovt, kanske det inte är en bra idé”.

Men ibland kan lite tid och perspektiv hjälpa människor att packa upp saker och gå vidare.

Tillits problem i relationen. Inse att det tar tid  

Tänk på att tiden är din vän att det kan ta tid, men att din känsla av förtroende kommer att återställas om du arbetar i lugn takt. Ju mer tid du spenderar med din nya partner ju mer bygger du upp tilliten. 

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare?

Det första du måste vara klar över är att mytomaner och patologiska lögnare är svåra att upptäcka. För ett antal …
Läs Mer

Min partner kille, tjej talar inte sanning utan ljuger?

Olika tecken på att din partner, kille eller tjej ljuger När vi lyssnar efter lögner finns det ett antal indikatorer …
Läs Mer

Olika typer och kategorier av lögner

Den viktigaste orsaken till att vi inte upptäcker lögner beror på vi utgår från att vår partner och andra talar …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *