”The Dark Triad” den mörka triangeln

Begreppet är kopplat till tre negativa personlighetsdrag.

  • Narcissism (självgodhet)
  • Machiavellianism (strategiskt utnyttjande och bedrägligt beteende)
  • Psykopati (hårdhet och cynism)

Även om dessa tre egenskaper traditionellt hade studerats bland kliniska populationer (t.ex. brottslingar), Så var det Delroy Paulhus och Kevin Williams 2002, som myntade begreppet. Paulhus och Williams menade att dessa egenskaper finns hos gemene man i olika grader. Vi är alla åtminstone lite narcissistiska, machiavellianiska eller psykopatiska. Psykopati räknas som den kraftfullaste personlighetsdraget av dessa 3. Det beror på att psykopater i allmänhet skadar individer och samhället mer än vad narcissister gör. Studier av könsfördelningen i den mörka triaden konstaterade att förekomsten var vanligare bland män än bland kvinnor.

Människor med dessa egenskaper tenderar att vara okänsliga och manipulerande och samtidigt villiga att göra eller säga praktiskt taget vad som helst för att få sin vilja igenom.

Hur relaterar narcissism till den mörka triaden?

De har också en uppblåst syn på sig själva och har inga som helst skamkänslor när det handlar om att berätta om sina egna kvaliteter. De är heller inte främmande för att begå brott utan hänsyn till hur de påverkar andra.

Narcissister har ofta väldigt dålig självkänsla och är ibland på sätt och vis sårbara och osäkra. Det är därför de försöker omge sig med människor som de anser underlägsna, så att de kan dominera och känna sig kraftfulla.

Testa om du lever med en narcissist!

Hur relaterar psykopati till den mörka triaden?

De flesta forskare är överens om att psykopati kännetecknas av brist på empati och ånger samtidigt som psykopati är det ”mörkaste” personlighetsdraget i den mörka triaden. Det är viktigt att komma ihåg att Psykopat” inte är en psykisk diagnos.
Den diagnos som ligger närmast i DSM 5 antisocial personlighetsstörning.

 

Testa om du lever med en psykopat!

Vad är Machiavellianism?

Machiavellianism är heller inte en psykisk diagnos utan snarare är det ett personlighetsdrag som beskriver en manipulerande personlighet som bedrar och lurar andra för att uppnå mål. Begreppet är hämtat från den politiska filosofin från författaren Niccolò Machiavelli från 1500-talet. Om en psykolog hänvisar till att någon har ”High Mach” så betyder det att personen ifråga har ett mycket manipulerande beteende.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

Referenser

Triad 

References

Paulhus, D. L., Buckels, E. E., Trapnell, P. D., & Jones, D. N. (2020). Screening for dark personalities: The Short Dark Tetrad (SD4). European Journal of Psychological Assessment.

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ””The Dark Triad” den mörka triangeln”

  1. Pingback: Psykopaters förhållande till sex och relationer – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *