Testa om du är shopaholic köpberoende?

Händer det att du köper nya kläder fastän du har garderoben full? Då är du inte ensam. Överdriven shopping används ofta som ersättning för andra behov. När vi tänker på ordet shopaholic, går tankarna lätt till en person som är rik och har alla möjligheter att spendera för mycket pengar på precis vad de vill ha för stunden. Ingenting kunde vara längre ifrån sanningen. I terapirummet har jag mött mängder av tjejer som varit shopaholics utan att veta om det. 

Shopaholics är tvångsmässigt köpberoende och söker känslokickar.

Tvångsmässigt köpberoende är ett allvarligt tillstånd som drabbar tusentals människors liv, men precis som många andra problem är det bara ett symtom. Om du eller någon du känner är köpberoende så är prognoserna rätt goda att övervinna detta destruktiva beteende om du söker hjälp. I de allra flesta fall är det inte så svårt att komma till rätta med tvångsmässigt köpberoende. I de flesta fall (99 av 100) handlar det om koppling till våra känslor som vi inte kan hantera. Inköpen kan fungera som tröst, belöning, straff och mycket annat.

När är risken störst för shopaholics och köpberoende?

När en person som är shopaholic befinner sig i känslomässigt stressade lägen, är det mer regel än undantag att hen tröstar sig med att gå i affärer. Det sägs lite skämtsamt att män som är stressade dricker alkohol och invaderar andra länder, medan kvinnor under stress invaderar shoppingcenter eller kylskåpet.

HALT metoden för att bli av med sitt köpberoende

Nästa gång du ska köpa den där toppen (fastän du redan har 25 toppar), ska du hejda dig lite och sätta dig ner. Slut ögonen, ta ett djupt andetag och känn efter vad det är du egentligen känner. Vad står köpandet för? Sätt ord på känslorna som kommer upp. Kanske är du emotionellt utsvulten, ledsen, arg eller bär på andra känslor som du inte har arbetat igenom,

Testa om du är köpberoende/shopoholic!

Bota, hantera köpberoende shopoholicism 

  • Hur köpsugen är jag?
  • Behöver jag verkligen mer kläder?
  • Hur kommer jag att må efter jag har gjort mina inköp?
  • Vad är det för känslor jag har just nu som jag försöker döva?
  • När köper jag extra mycket?
  • Vad är det för känslor som kommer upp när jag handlar?
  • I vilka situationer är jag extra köpsugen?

När är vi som mest köpberoende shopaholics

Om det har gått så långt att du har tappat kontrollen och hamnat i skuldfällan, inse att det finns hjälp. Ta kontakt med en terapeut eller psykolog. Det är ett bra första steg. Välj någon som har erfarenhet av shoppingmissbruk. Tillsammans kan ni utforska vad det egentligen handlar om eller vad du flyr ifrån för underliggande problem. I en del fall kan depression, låg självkänsla och ångest trigga köpberoendet. I extrema fall kan det vara bra att göra test för bipolär sjukdom om köp-sekvenserna bara uppkommer ibland.

Om du får höga poäng på testet eller din terapeut och du tillsammans kommer fram till att du har problem, är det viktigt att du ta ansvar för ditt eget handlande.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist

  Den här artikeln vänder sig till dig som lever eller dejtar en kvinna som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Om …
Läs Mer

Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?

Jag fick ett mejl härom dagen från en tjej som ville jag skulle skriva lite om hur man sorterar intrycken …
Läs Mer

Hur hitta den rätta killen ”Mr Right”

”Hur hittar man drömkillen”?Är det ett mission impossible? Har du fel strategi så lär du hamna i diket. Här får …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *