Tecken på depression hos ungdomar tonåringar

”Min dotter eller son är deprimerad”

Det är inte ovanligt att unga människor får uppleva ”the blues” eller känna sig deppiga. Ungdomsåren är många gånger en tid som naturligt utmanar oss fysiskt, känslomässigt, psykologiskt och som leder till sociala förändringar. Det kan vara värt att notera att unga tjejer drabbas oftare av depression.

Det kan vara svårt att upptäcka när tonåringar lider av depression. Kombinationen av hormoner och att söka sin egen identitet gör att det bli svårt att avgöra vad som är vad. Problem uppstår när en tonåring känner sig hjälplös och hopplös en stor del av tiden.
 

Tecken på att din tonåring ett barn har depression är deprimerad

Om din tonåring uppvisar något av följande tecken under mer än två till tre veckor, kan han/hon vara deprimerad.

 • Förändring i skolprestationen
 • Förändring av matvanor; låg aptit eller äter mycket mer. Ihållande känslor av ledsamhet
 • Låg självkänsla och skuldkänslor
 • Social isolering, dålig kommunikation
 • Överdriven skuld eller ångest
 • Destruktiva eller trotsiga beteende.
 • Oförmåga att koncentrera sig.
 • Tron att livet inte är värt att leva.
 • Förändring i sömnmönster
 • Irriterad eller arg lätt
 • Fysisk värk och smärta i armar, axlar och leder
 • Har förlorat mycket energi, klagar över trötthet hela tiden

Snack om död eller självmord – detta bör alltid tas på allvar.

Orsaker till tonårs och depression hos unga  

De exakta orsakerna till depression är inte kända. Omfattande forskning om vuxna med depression pekar generellt på både biologiska och psykosociala faktorer. 

Tonårsdepression kan ha genetiska faktorer

Det är fortfarande inte helt kartlagt hur förhållandet mellan förälder och tonåring ger depression; är det kopplat till genetiska faktorer, eller skapar deprimerade föräldrar en miljö som ökar risken för depression hos sina barn. Generellt sett kan man säga att när det finns en genetisk historik med depressioner inom familjen, ökar risken för att andra familjemedlemmar ska utveckla sjukdomen. Här kan du testa om din son eller dotter är deprimerad

Testa om du är deprimerad!

 

Tonårsdepression på grund av biologiska faktorer

Några av de viktigaste symptomen på depression är förändringar i aptit och sömnmönster. Dessa funktioner styrs av hypothalamus. Hittills har inte så mycket forskning gjorts på detta område hos tonåringar. Förändringar som rör signalsubstanser kan också vara en orsak till depression. Brist på någon signalsubstans kan vara en faktor. Detta gäller främst signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin. Samspelet mellan signalsubstanserna kan också vara en orsak.

Skillnader mellan tjejer killar tonårs och ungas depressioner 

Tonårsdepression på grund av könsskillnader – En annan orsak till depression hos unga flickor är att de är mer socialt orienterade. De är mer beroende av positiva, sociala relationer och blir därför mer utsatta för förluster på det sociala planet än vad killar blir.

Kan unga drabbas av depression på grund av trauma

Tonårsdepression på grund av svåra livssituationer – Starka händelser som till exempel när någon går bort, skilsmässa, äktenskapliga konflikter, konkurs, självmord inom familjen, trafikolyckor med traumatisk utgång och att flytta från orten där man bor kan utlösa en depression. Det kan också vara kränkningar som skett tidigare, men som kommer upp senare i livet. 

Inlärd pessimism och negativt tänkare orsak till tonårsdepression 

Tonårsdepression kan utvecklas av kognitiva faktorer – Ungdomar med dålig självkänsla, pessimistisk grundsyn och som ständigt oroar sig överdrivet mycket eller har ett alltför stort kontrollbehov, har en större benägenhet att utveckla en depression. Har man hela tiden en negativ inställning till det mesta som rör tillvaron och det som händer, är det också risk för att man efter hand utvecklar ett depressivt tänkande och en depression. Hur botar man en tonårsdepression?

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

 

 

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Tecken på depression hos ungdomar tonåringar”

 1. Pingback: Hur botar man tonårsdepressioner – Psykologitest blogg

 2. Pingback: Bota tonårsdepression deppig tonåring – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Det osynliga barnet psykologi psykodrama – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *