Tecken på aggressivitet och våldstendenser när du dejtar

I dagens digitala tidsålder är det ibland inte helt lätt att veta vem man dejtar. En god vän till mig till mig råkade ut för en liten överraskning när hon gick på dejt härom dagen. Hon trodde hon var på väg att dejta en helt normal it konsult, men riktigt så var det inte. Det visade sig bli mycket mer spännande än så.

Hon är inte ensam om att bli överraskad när man möter sin dejt första gången. Ibland är det ganska lätt att gå vilse. Om du dejtar någon eller är i början av ett förhållande finns det en del varningsflaggor runt våld som du definitivt skall hålla ett vakande öga på. Nedan finner du några negativa markerande vägvisare som kan hjälpa dig förstå att du är på väg att träffa eller är på väg in i en relation med en person som kan bli våldsam på ett eller annat sätt.

Personer med våldstendenser verbaliserar sig på ett sätt som du skall vara uppmärksam på. Ofta bär dessa personer på mycket ilska som kan kanaliseras i våld, hot eller bestraffningar. Detta var något som min vän fick erfara på sin dejt med de så kallade it konsulten. Det dröjde inte länge förrän it konsulten visade sitt rätta jag. Han var inte it konsult utan han berättade att han inte var it konsult utan en fullfjädrad gangster. Han förklarade också snabbt att hon inte skulle berätta för någon att hon hade träffat honom för det kunde ”få konsekvenser”. Personer med förkärlek för våld använder sig ofta av hot eller bestraffningar. Det finns många olika sätt att bestraffa sin partner. Generellt kan man dela upp bestraffningar i fyra grupperingar.

Tecken på våldstendenser genom fysiska bestraffningar

Vederbörande gör uttalande om bestraffningar hotar att vara våldsam,  pratar om våld mot andra.

Tecken på våldstendenser genom sexuella bestraffningar

Tvinga sig till sex eller motsatsen om man har kommit längre in i relationen ”jag kommer inte ligga med dig förrän vi köper en hund” eller tvinga till sig sex som bestraffning.

Tecken på våldstendenser emotionella bestraffningar

Ta känslomässigt avstånd genom att frysa ut känslomässigt eller genom att inte delta i aktiviter för att straffa sin partner. Uttala skälsord du är en ”hora”, ”fitta”. Det finns också kränkande former av känslomässig bestraffningar som blir en del i ett förhandlingsspel.

 • ”Jag går inte med dig till dina föräldrar eftersom du tillät mig att fiska förra helgen”
 • ”Varför skall jag vara trevlig mot dig när jag inte fick köpa klänningen jag verkligen älskade”

Denna typen av bestraffningar är naturligtvis inte klädsamma och hör inte hemma i sund en relation. Än värre avart av bestraffningar är om din partner direkt hotar dig personligen. Detta är allvarligare och ligger på ett djupare plan i personligheten. Men det hindrar inte att det finns en del personer som hotar sina partners med att de skall förstöra deras liv för att de gjort något fel eller avslutat relationen på för dom felaktigt sätt.

 • ”Jag ska sänka din affärsverksamhet på internet”
 • ”Jag skall tala om för all vilken jävla idiot du är för alla jag känner”
 • ”Jag skall lägga mina naken bilder som jag har på dig på en porrsida”
 • Du skall bjuda hem mig på middag och det skall vara levande ljus och en god middag”

Det sista hotet fick min väninna när hon artigt tackade nej.

Sådana hot är naturligtvis helt oacceptabla och är också en tydlig vägvisare att man har att göra med en person som har djupare problematik som inte växer bort av sig själv.

Tecken på våldstendenser genom att skuldbelägga

Det är inte konstigt att förhållanden kan hamna i svackor. När det inträffar kan det bli svårt att vara objektiv, men om din partner alltid skyller allt på dig kommer du få problem. Om du är personen som brukar ta på dig skulden för allt dåligt som har hänt så är du utsatt för psykisk misshandel. Var vaksam låt inte din partner göra dig till syndabock för allt som är fel i relationen.

Våldstendenser okontrollerad och plötslig ilska

Att relationen går upp och ner är inget konstigt i sig det är naturligt. Men det finns personer som tidigt i relationen kan bli aggressiva utan någon som helst anledning. Personer våldstendenser kan utan anledning tappa sitt humör lätt och kan inte hålla tillbaka sin ilska innan de rycker ur öronen. Detta var något som psykologen fick erfara. ”Mr it fejk” hade frågat henne om hon hade något favoritställe som hon tyckte om. Hon sa att det inte spelade så stor roll, men något med utsikt hade varit trevligt. Det fixar vi sa it konsulten och så började en mardröms förd genom Stockholmstrafiken där både den ena och andra trafikanten fick höra svordomar och att de skulle strimlas i bitar. ”Dom skulle vara glad att han inte hade tid att stanna för då jävlar”.

Den typen av ilska är ett tydligt tecken på att du är på väg in i en våldsam relation. Ju tidigare du lämnar personen desto bättre för dig. Om du eller en nära vän upptäcker dom här varningssignalerna bör du överväga att avsluta relationen.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist

  Den här artikeln vänder sig till dig som lever eller dejtar en kvinna som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Om …
Läs Mer

Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?

Jag fick ett mejl härom dagen från en tjej som ville jag skulle skriva lite om hur man sorterar intrycken …
Läs Mer

Hur hitta den rätta killen ”Mr Right”

”Hur hittar man drömkillen”?Är det ett mission impossible? Har du fel strategi så lär du hamna i diket. Här får …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Tecken på aggressivitet och våldstendenser när du dejtar”

 1. Tack för denna skrift. Fick en aha-upplevelse,varför jag ibland har svårt att känna att jag är kär i och älskar min pojkvän. Mitt hjärta sluter sig naturligtvis och kan inte öppna sig till 100%. Det är rädd att bli sårat förstås. Nu vet jag äntligen vad det beror på. Blir orolig när känslorna verkar ha försvunnit, men de har bara beslöjat sig, gömt sig bakom räddslan.

 2. Pingback: Den manliga och kvinnliga sexualiteten – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten ? – Psykologitest blogg

 4. Pingback: Brustna hjärtans dag. – Psykologitest blogg

 5. Pingback: Dejtar du ett psycho? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *