Tar du med dina känslor in i relationen?

Du är inte ensam om att tro att det går att lösa problem i en relation genom att undvika alla känslor. Vi tror lite naivt att om vi stänger av våra känslor, så kommer allt att lösa sig. Fakta är att du kan inte stänga av bara en känsla. Om du försöker tränga bort din sorg över din mammas alkoholism kommer du automatiskt stänga av eller reducera alla dina andra känslor ochså.

Känslor har benägenheten att ställa till det för oss på två olika sätt. Det första är att vi överreagerar.

Visar din partner, tjej, kille känslor  

När vi överreagerar så är vi i kontakt med våra känslor, men oftast är det inte den ursprungliga känslan som vi är i kontakt med. När vi överreagerar så stimuleras vi ofta av någonting vi känner igen från förr. En känsla existerar generellt sett aldrig här och nu utan är alltid ett eko från det förflutna. När detta inträffar framkallar din hjärnan omedvetet samma känsla som du hade när du upplevde den ursprungliga händelsen och känslan. Du kan till och med uppleva samma smärta som du upplevde ursprungligen. Om du har blivit sviken som barn, kan du uppleva nya mindre svek som väldigt påfrestande för att din hjärna har sorterat dessa händelser i samma fack.

“Min partner, han, hon visar inga känslor”

Precis som vi kan reagera för starkt, finns det personer som reagerar för svagt. I en del fall kan det handla om att vilja skydda sig genom att stänga av sina känslor. Vi tror lite naivt att om vi stänger av våra känslor så blir det inte jobbigt. Om du tillhör den halvan som väljer att stänga av dina känslor kan du få betala ett högt pris.

Risken är då att dina känslor kommer ut i en annan skepnad och på ett mindre konstruktiv sätt. Det beror på att känslor inte har någon tids kordinator. Det medför att att om du stänger av ditt medvetande för dina känslor gör du våld på dig själv i det långa loppet. Om du låter dina känslor flöda alltför starkt, riskerar du att omgivningen upplever dig som överkänslig och jobbig. Att utelämna känslor har ofta ett högt pris. Risken är också stor att vi blir sårade när vi delar med oss av våra känslor. Har du en partner som ogillar känslor kanske hen tycker att du skadar relationen.

Testa din självkänsla!

Känslomässig balans i relationen

När det gäller att uttrycka känslor så handlar det om att inse att dom är viktiga. Nästan alla svåra konversationer innehåller starka känslor. Visst är det möjligt att definiera ett problem utan att referera till olika känslor, men det är inte en sann problemlösning. Känslor är ofta en stor del av problemet och vi borde ge dem mer uppmärksamhet. Dina känslor behöver inte vara rationella för att uttryckas. Om du tänker att du inte borde känna som du gör, ändrar det sällan det faktum att du känner så. Dina känslor är åtminstone för stunden, en viktig aspekt av hur du uppfattar relationen. Du kan börja med att erkänna att du är obekväm med att känna dina känslor eller att du är osäker på om det är rätt eller spelar någon roll. Din avsikt är helt enkelt att få dem ut ur ditt system. Du kan uppnå harmoni när du upplever en balans mellan att reagera för svagt och för starkt. Det är i den smala zonen mellan dessa ytterligheter som du finner ditt välmående.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Tar du med dina känslor in i relationen?”

  1. Pingback: Vi har problem i familjen – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Hur kan man förbättra sin personlighet och utstrålning? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Är du en känslomänniska? – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Vi har problem i familjen – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Förbättra, utveckla pappa, dotter relation del 2 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *