Stannar du hos din partner av kärlek eller av rädsla?

Det finns en dimension i våra relationer som vi sällan tänker på. Det handlar om den bakomliggande motivationen för relationen och hur vi driver relationen. Är det av kärlek eller av rädsla?

Generellt finns det två olika sätt som vi motiverar oss på. Antingen rör vi oss till något eller bort ifrån något. I det här fallet står ”Till något” för kärlek och ”Bort ifrån något” för rädsla. Vår rädsla är en primitiv instinkt som funnits med oss sen vi var grottmänniskor. Det har gjort att vi överlevt genom att hjälpa oss undvika faror. Våra starkaste minnen är kopplade till våra rädslor genom att adrenalin och andra signalsubstanser som frigörs och aktiverar våra minnen. Ingenting gör oss mer obekväma än rädsla både psykiskt och fysiskt. När jag pratar om rädsla menar jag inte i dimensionen av våld utan rädslan som skulle uppstå om vi inte hade vår relation.

5 tecken på att kärleken i relationen drivs av rädslan:
  • Rädsla för att vara ensam
  • Rädsla för att ta beslut på egen hand
  • Rädsla för att ta ansvar för ditt egna liv
  • Rädsla för att vara ansvarig för dian egna val
  • Rädsla för att inte vara älskad

En del av det som händer i en relation kan för den utomstående se helt identiskt utifrån, men kan ha helt olika motiv på insidan.

Tex: Jag kan hämta min partner efter jobbet av ren kärlek för att jag längtar efter henne. I detta fallet drivs min handlingar av kärlek. Eller så kan jag hämta upp min partner efter jobbet för att jag inte vill att hon skall kunna träffa andra på vägen. I det senare fallet drivs min kärlek av rädsla.

Låt ge ett exempel på hur rädslan kan skapa problem i relationen.

Ulrika och Andreas har varit tillsammans i 5 år. Ulrikas motiveras företrädesvis av kärlek för att utveckla relationen. Andreas å andra sidan i högre grad av rädsla. Under de första åren kände sig Andreas ganska säker på vad han hade Ulrika. Om han var osäker kunde han ställa till en liten scen för att göra henne svartsjuk vilket ofta fungerade.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Andreas kunde på detta sättet bibehålla sin självkänsla i relationen. Människor som motiverar sin kärlek med rädsla är ofta mer avstängda känslomässigt. De små iscensatta svartsjukedramerna hjälpte Andreas att få de styrsignaler han behövde för att känna att han hade kontroll. Vad Andreas inte hade räknat med var att Ulrika efter sin terapi skulle förändra dynamiken dom emellan. Plötsligt var inte Ulrika needy längre. Andreas kände att hans värde i relationen hade minskat avsevärt. När Andreas spelade upp sina små skådespel fick han inte den responsen han fått tidigare. Inom honom växte rädslan och ångesten vilket resulterade i olika strategier.

  1. Han försökte med härskarteknik med att trycka ner henne
  2. Han kunde ställa till med en scen för att inte grillgallret var tillräckligt rent
  3. Han kunde bli den duktiga pappan så att hon minsann skulle förstå vad hon missade om hon lämnade
  4. Han kunde skämma bort henne med fotmassage och extra städning

Genom att plötsligt erbjuda fotmassage, hämtning, lämning skulle han få tillbaka sitt övertag och samtidigt lindra sin ångest. När man motiveras av kärlek så drar det ingen energi det sker organiskt, utan ansträngning precis som under förälskelsen. För Andreas som motiveras av rädsla har kärleken ett pris eftersom det kräver att han måste anstränga sig. Efter att ha masserat Ulrikas fötter och skurat badrummet under en 10 dagars period så kom bomben.

Jag gör allt får dig och vad jag får jag ingenting ingenting tillbaka. Du är så djävla ego, and by the way nu skall jag gå ut och hitta ett bättre ligg du är inte ens bra i sängen”.

Sa Andreas och rusade ut ur lägenheten och slängde igen dörren så det ekade i hela trapphuset i fastigheten.

Ta och fundera på hur dynamiken är i din egna relation.

PS: Hur gick det för Andreas: Jo han kom tillbaka efter 2 timmar låtsades som ingenting hänt, tog fram dammsugaren och spelade rollen av den duktiga pappan 🙁 🙁

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Stannar du hos din partner av kärlek eller av rädsla?”

  1. Pingback: Varför stannar kvinnor män kvar i dåliga och destruktiva relationer – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *