Hur kan jag sova bättre förbättra min sömn del 2

”Hur kan jag förbereda så jag sover bättre”? 

Ett bra sätt är att somna successivt. Det innebär att du förbereder dig ungefär 30 minuter till en timma innan du går och lägger dig. Du börjar varva ner genom att minska din kroppsliga aktivitet. Framför allt bör du inte göra någon som helst kraftansträngning. Våldsamma filmer kan överstimulera syn och hörsel och därigenom skada sömnen. Byt ut tv-tittande mot läsning, avslappnande musik, lugna samtal eller andra avkopplande aktiviteter. 

Någon har sagt att sova är att förlora intresset för allt runt omkring. Börja med dina kvällsrutiner, som tandborstningen, i god tid så att du redan förberett dig mentalt när du väl släcker ljuset. Mindre ansträngande promenader på kvällen kan emellertid rekommenderas, men inte senare än en timma innan läggdags.

En timma före insomnandet kan det vara bra att göra sig av med alla våldsamma känslor – såväl behagliga som obehagliga. Det är naturligtvis svårt att sjunka in i ett avslappnat tillstånd på några minuter – det krävs minst en timma. Man bör i god tid försöka komma i ett tillstånd av ”genomskinlighet” och känslomässig neutralitet, där inga känslor längre uppkommer. Det blir som ett mellanläge, där känslorna slocknar efterhand och där du får distans till allting. Du avlägsnar dig från världen och suddar ut konturerna av dig själv. Ingenting har längre någon betydelse.

Tips råd för att sova bättre 

Det finns en mängd olika knep som du kan ta till för att förbättra din sömn ytterligare. 

  • Hur du ska vara klädd?
  • Sovställning
  • Tungt täcke
  • Rumstemperatur
  • Solljus
  • När man ska lägga sig?

Tips råd för att sova bättre genom hur du är klädd.

Upprepade försök har visat att man sover bäst naken eller i underkläder. Huden är alltså den bästa utstyrseln att sova i. Det förklaras för övrigt av att alla hinder som fjättrar kroppen även hindrar sömnen. Man kan inte somna om man inte åtminstone symboliskt sett har klätt av sig allt och övergivit både allt kroppsligt och själsligt. Prova att vid något tillfälle sova naken – bli inte förvånad om du fortsätter med det i fortsättningen!

Tips råd för att sova bättre med bekvämare sovställning

Hur du ligger har betydelse endast för insomnandet, eftersom man därefter ändrar ställning många gånger under nattens lopp – även under lugna nätter. För en del kan det vara skönt att ligga på rygg, medan andra sover på sidan. Den bästa ställningen för att somna är den som du är van vid. Den ingår i den naturliga insomningsritualen som alla människor och djur har. Man kan också lägga lakanet över munnen så att kanten når upp till näsan. På så sätt kommer man att återandas en del av sin utandningsluft, som innehåller koldioxid, vilket underlättar insomnings processen.   

Tips råd för att sova bättre med tungt täcke

Det är inte ovanligt att många med sömnproblem snor omkring under natten. Ett extra tungt täcke ovanpå det vanliga täcket kan hjälpa. Om det blir för varmt så sänk temperaturen genom att öppna fönstret.

Tips råd för att sova bättre med rätt rumstemperatur

Temperaturen i sovrummet kan också spela en viss roll. Generellt kan man säga att du somnar lättare och att sömnen blir djupare om rumstemperaturen är mellan 17 – 19 grader. Är det för varmt, blir det svårare att somna och sömnen blir också lätt orolig.

 

Testa om du har panikångest!

Tips råd för att sova bättre i mörker 

För en del personer kan tidigt solljus störa sömnen. Se därför till att det är riktigt mörkt i rummet där du sover.

Tips råd för att sova bättre genom att hitta rätta tid att lägga sig

Anta att du känner till längden på din sömncykel och antalet cykler som krävs för en tillräcklig sömn. Du kan nu välja ”sömntåg”, eftersom det passerar ett ungefär varannan timma. Om du av någon anledning inte somnar direkt, kan det vara så att du får ge dig till tåls tills nästa sömntåg kommer, två timmar senare. Det kan också vara bra att känna till om du är kvällspigg eller kvällstrött, morgonpigg eller morgontrött. Det är betydelsefullt, eftersom många sömnlösa människor inte följer sin biologiska klocka. De kliver inte på rätt ”sömntåg”. De missar inte tåget, utan kliver på fel tåg! Med andra ord: man lägger sig utan att vara riktigt sömnig och stiger upp innan man är utsövd. 

Det är lätt att ta reda på om man är en morgon- eller kvällsmänniska bara genom att studera sig själv. Det är ett personligt drag som stannar livet ut. Många hävdar att det växlar beroende på vilken tid på dygnet man föddes. Om man är född på kvällen eller under nattens första timmar, blir man vanligen kvällsmänniska, dvs. kvällspigg. Ett annat sätt att ta reda på sin dygnsrytm är att under några dagar mäta sin kroppstemperatur varje timma. Den ska normalt börja sjunka en aning före läggdags och börja stiga igen strax innan man vaknar.

En del forskare hävdar att vi är utrustade med en biologisk klocka som talar om när det är dags att lägga sig och stiga upp. Om vi inte lyder denna klocka får vi inte bara problem med insomnande, sömn och uppvaknande, utan även vår rytm, såväl under sömn som vakenhet, kommer i olag. Den indiska hälsoläran Ayurveda delar inte uppfattningen om att det finns nattugglor och lärkor. Det enda som finns är människor som inte längre är synkrona med sina naturliga biologiska rytmer. Värt att notera här är också att utåtriktade människor lär ha mindre behov av sömn än inåtvända!

Missade du del 1? Klicka här 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Hur kan jag sova bättre förbättra min sömn del 2”

  1. Pingback: Tips råd Sömnproblem sover dåligt del 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *