Skilsmässans emotionella faser

Hur kan jag komma över min skilsmässa och min partner?

Jag vill skiljas. När dessa tre förödande ord kommer över din partners läppar, känns det som om hela världen faller isär. Klienter berättar om samma typ av känslor: ”Det kändes precis som om hälften av mig dog”, ”Allt som jag har strävat efter är förstört”. Det är inte konstigt att känslorna känns övermäktiga. De flesta har någon gång känt hopplösheten lägga sig som en blöt filt över relationen. För många känns det som om dessa känslor ska vara med oss resten av livet, men så är det inte.

Fakta talar för motsatsen. Psykologen Levandowskji tillfrågade ett antal personer hur deras separation påverkat dem. 33% svarade negativt, medan 41% var positiva. 71% upplevde att de själva utvecklats personligen efter uppbrottet. Källa: Levandowskji

Detta betyder inte att allt är frid och fröjd efter skilsmässan. Efter separationen finns det en sekvens av känslomässiga steg som du måste gå igenom. Det är viktigt att du är vaksam på hur du reagerar i de tidiga stadierna eftersom din tankeförmåga är ordentligt nedsatt. Genom att du känner till de olika emotionella faserna gör du det lite lättare för dig.

  • Förnyelsen
  • Ilska och förbittring
  • Förhandlingen
  • Sorgen och tomheten
  • Accepterandet

Det kan vara bra att föra en dagbok så att du aktivt kan följa dina framsteg genom de olika faserna.

Skilsmässans emotionella faser och steg. Förnekelsen 

Det första steget handlar om, precis som namnet säger  att en av personerna i relationen vägrar inse problemet. Det kan till och med vara så att hen inte ens tror på vad motparten säger. När skilsmässa kommer på tal hör man ofta uttryck som:

Detta kan inte vara sant”.
”Det här är ett missförstånd”.
Hen är förmodligen inne i någon kris, vi kommer att kunna arbeta oss igenom detta”.
Du kommer aldrig att våga skilja dig”.

Personen i fråga befinner sig i ett konstant förnekande, ovillig att acceptera fakta. Om du befinner dig i detta stadium, finns det en del steg du måste ta innan du kommer vidare i din process. Om du är en person som lever i förnekelse, kan det vara bra om du utvecklar en större medvetenhet om dig själv. Detta kan både vara svårt och skrämmande, men jag kan försäkra dig om att det kommer vara bra investering för dig i det långa loppet. Det är inte omöjligt att när du blickar inåt, finner du saker hos dig själv som du inte tycker om. Du kanske kommer i kontakt med saker som du förträngt och inser kanske att du skapat en del av problemen själv, genom ditt sätt att agera. Vad du än upptäcker, är det viktigt att du är ärlig både mot dig själv och din partner.

 

Skilsmässans emotionella faser och steg. Förhandlingen 

Plötsligt blir det uppenbart att det är på allvar och då börjar man göra mer eller mindre desperata försök att få tillbaka den man har förlorat. När vi blir lämnade, längtar vi efter kontakt. Även om relationen har varit jobbig, har vi en tendens att idealisera det som har varit och göra uppoffringar.

Jag kommer att förändra mig.”
Om jag går med på att spendera mer tid med barnen, är du då villig att göra ett sista försök?”
Jag lovar, jag kommer att ta en dag ledigt i veckan, bara vi är tillsammans.”

Skilsmässans emotionella faser och steg. Sorgen och tomheten

Intensivt sörjande är oftast ett av de första stegen i ett uppbrott. Du är övertygad om att ingen kan ta din partners plats. Det är inget konstigt. Det är naturligt att känna sig tom efter en skilsmässa. Många gånger har det varit en lång process med starka känslor där vi kanske inte har vågat eller kunnat ta hand om vår sorg. När nu skilsmässan är ett faktum, översvallas vi av känslor och tomheten kommer som ett brev på posten. Saken blir inte bättre av att du och din partner börjar träffas igen informellt. Helt plötsligt finns det inga gräl. Ni behandlar varandra med respekt och allt känns plötsligt annorlunda. Det är därför det är farligt att spendera tid tillsammans i denna fas. Ett sätt att komma över sin partner är att medvetet påminna sig själv om det som inte fungerat. Den interna dialogen kan gå så här.


Varför händer detta mig? Jag tror aldrig jag kommer att komma igenom detta.”
Jag kommer aldrig att klara mig själv, det kommer aldrig att gå.”

För att kunna fungera väl i denna fas, är det viktigt att du börjar ta hand om dig själv så att du hittar tillbaka till dig själv. Var medveten om att det kommer att bli en sorgeperiod, under vilken du kommer att vara otröstlig. Det liv du hade finns inte längre. Om du och din partner brukade göra saker på helgen, kommer tomheten att kännas extra påfrestande på helgerna. Om du har varit dålig på att ta hand om dina egna behov och slutat växa i din relation, är separationen ett utmärkt tillfälle att växa igen. Du är nu fri att återuppta din utveckling. Denna process kan hjälpa tillo sopa lite positiva känslor, inkluderat lättnad, optimism och en annan av energi.

Du kommer att behöva allt stöd du kan få. Omge dig med vänner som är stöttande. För att skydda dig och hitta tillbaka, behöver du utveckla nya ritualer och rutiner där du inte är beroende av någon annan. Det är i dessa tomrum som du har möjlighet att se vilka delar av dig som fick näring och vilka delar du inte fick utlopp för. Det kommer säkert att komma känslor då du bara vill ringa upp ditt ex och prata. För att minimera detta begär, är det viktigt att du tar hjälp av dina vänner så att de kan finnas där när tomheten blir för påträngande.

Skilsmässans emotionella faser och steg. Accepterandet 

Till slut når vi en punkt där vi accepterar läget och någonstans inser att vi måste fortsätta vårt liv i en ny riktning.

Okej, det har varit jobbigt, men nu är det detta som gäller”.
Jag får acceptera det som har varit och gå vidare. Det är ingen idé att gräva ner sig.”

Försäkra dig om att du gör det bästa valet du kan för dig själv. Det första steget mot ett bra uppbrott är att börja acceptera att det är över. Relationen är över och det är inte någonting som vi kommer kunna återvända till. Att försöka övertala den andre parten att den inte förstår sitt eget bästa och kommer att komma tillbaka, är en strategi som allvarligt kan hindra dig från att komma vidare.

Det är helt naturligt att vi längtar tillbaka till det vi hade. Det spelar ingen roll om det var dåligt. Kärleken väver ändå osynliga trådar emellan oss som det är naturligt att sakna. Ju längre vi vägrar att inse att det är över, ju långsammare sker läkandet. Har du svårt att glömma dit ex, komma över ditt ex? Speciellt om vi var den som blev lämnad, längtar vi efter att återupprätta kontakten. Även om relationen har haft massvis av problem, har vi en tendens att idealisera det som vi hade. Det kan vara frestande att ta kontakt för att bevisa för dig själv eller ditt ex att du har kommit över relationen, men istället för att göra det, fokusera på dig själv. Nyckeln till ett bra uppbrott är att ta till åtgärder för att återta din identitet. Om du tillhör kategorin som slutade växa i förhållandet, är uppbrottet ett viktigt steg för att börja växa igen.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat


REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *