Sambandet mellan depression och dålig självkänsla

 

Kan man bli deprimerad av dålig självkänsla?

De flesta som är deprimerade har ofta en känsla av att känna sig hjälplösa och hopplösa. Om depressionen är svår kan de känna sig värdelösa.

En undersökning som gjordes av Dr Aron Beck avslöjade att över 80 % av de som är deprimerade uttrycker förakt för sig själva. Personer som lider av depression berättar ofta i terapirummet om känslor av nedstämdhet, tomhet och värdelöshet. Källa Dr Aron Beck

Dessa negativa känslomässiga reaktioner resulterar på sikt i att din självkänsla sänks. När jag arbetar med deprimerade klienter, finns det tre saker som är essentiella för behandlingen. 

Det första handlar om att analysera och utmana klientens negativa interna dialogen dvs hur de pratar med sig själva. ”Jag är värdelös”, ”dum i huvudet”, ”ful” etc.

Det andra handlar om att utmana föreställningen om att saker och ting kan förändras.

Det tredje handlar om att bearbeta klientens känslor av värdelöshet.

Problemen som kan uppstå i terapirummet har ofta lite av en filosofisk dimension. Frågan vi brottas med är hur skall vi hjälpa klienten förstå att det som de upplever som sin sanning ofta förvrängs av deras sjukdomstillstånd. Många klienter brottas med problemet av att inte kunna skilja på identitet och beteende. Många klienter gör felet att dom lägger allt värde i sina prestationer. Kom ihåg att du kan aldrig förtjäna ditt värde genom vad du gör. Visst kan vissa prestationer ge dig en viss tillfredställelse, men inte sann djup glädje. Självkänsla baserad på prestationer är en falsk självkänsla som inte är genuin. Jag har haft en del framgångsrika klienter inom musik, dans och skådespeleri. De vet att deras prestationer inte ger dem något vaccin mot depression. Du kan inte bygga upp din självkänsla på vare sig ditt utseende, talang eller framgång.

”Hur påverkar depression självkänslan och relationen?”

Den stora majoriteten av deprimerade personer är väldigt älskade och omtyckta, men det hjälper inte ett dugg eftersom de saknar självkänsla och självförtroende. I grund och botten är det bara deras egna känsla av värde som bestämmer hur de mår. ”Så, okej jag har dålig självkänsla, men hur får jag en bra självkänsla då?” Klienterna i terapirummet säger ofta: ”Jag känner mig förbannat ointressant och jag är övertygad om att jag inte är lika bra som andra människor. Jag tror inte att det finns något som jag kan göra för att ändra dessa ruttna känslor. Det är sådan jag är.” 

Första steget är att noga tänka över vad du säger till dig själv när du insisterar på att du inte är bra. Bevisen du presenterar som ett försvar till din värdelöshet är ofta, om inte alltid, väldigt vaga och har inte någon grund.

I en nyligen genomförd studie av Dr Aaron Beck och David Braff, vilket indikerar att det faktiskt finns en formell tankestörning hos deprimerade patienter.Vi vet av erfarenhet efter att behandlat tusentals klienter med depression, att du under perioder av din depression förlorar din vanliga förmåga att tänka klart. Källa: Dr Aron Beck David Braff 

Om du är deprimerad kan du få svårt att sätta saker och ting i dess rätta perspektiv. Negativa händelser växer tills de dominerar hela din världsbild. Det som gör det ännu mer komplicerat är att du inte riktigt kan förstå att det som händer är snedvridet. Det som du upplever känns verkligt för dig. Illusionen av helvetet som du har skapat upplevs och känns väldigt övertygande. Ju mer deprimerad och nedstämd du är ju mer komplicerad blir din tankestruktur. Om det vore omvänt skulle frånvaron av mental distraktion medföra att du inte upplevde låg självkänsla och depression.

”Jag har svart vitt tänkande allt eller inget”

Den mest vanliga mentala distraktionen att se upp för när du känner dig värdelös är allt-eller-inget-tänket. Många av de klienter som jag har träffat lever efter ett ”svart eller vitt”-mönster. Det är precis som om de alltid måste göra allt perfekt, annars är de värdelösa. Det spelar ingen roll om det handlar om träning eller att reducera något på menyn. Allt ska ske på en gång. Helt plötsligt ska man sätta igång och träna tre dagar i veckan, annars är det inte värt att träna överhuvudtaget. Den positiva intentionen är att då något ska göras så ska det göras perfekt. Det är inte ovanligt att ett misstag används som ursäkt för att du ska sluta upp med dina föresatser. Vad du ska fokusera på är att göra små förändringar varje vecka under en tid. Då kan du se resultat enkelt vilket gör dig motiverad. Lär dig att vara nöjd med minsta förändring i rätt riktning. Meningen är att de förändringar du gör på sikt ska utgöra en del av din nya livsstil. Ifall du ser på livet endast i extrema kategorier, kommer du att tänka att allt du gör antingen är bra eller fruktansvärt dåligt. Det skapar överväldigande ångest och frekventa besvikelser. Nu undrar du naturligtvis hur du kan komma till rätta med detta.

Tips på att få bättre självkänsla och läka sin depression ”

Var vaksam på din interna dialog. Nästan all klienter jag hjälpt att komma över sina depressioner har en hård intern dialog med sig själva. En känsla av värdelöshet skapas av din interna, självkritiska dialog.

  • ”Jag är verkligen ingen bra människa”,
  • ”Jag är skitdålig”, ”

Jag är till besvär för andra människor” o.s.v. Detta skapar och göder dina känslor av förtvivlan, samt bidrar till en dålig självkänsla. För att övervinna den här mentala ovanan, är dessa tre steg nödvändiga:

Bli av med de självkritiska tankarna genom att skriv ner allt eftersom de dyker upp.

  • Ifrågasätt dina tankar 
  • Vad är det du har gjort som är så förskräckligt?
  • Öva på att tänka om mer realistiskt
  • Ägna dig åt utvärdera dig själv

Övning för att läka depression 

En effektiv metod för att läka sina depressioner är ”trippelkolumn-tekniken”. Dra helt enkelt två linjer på ett papper så att det delas in i tre kolumner. Benämn den vänstra kolumnen med ”Automatiska tankar” (självkritik), den mellersta kolumnen med ”Kognitiv tanke” och den högra med ”Rationell respons” (självförsvar). I den vänstra kolumnen skriver du ner all smärtsam självkritik som du skapar när du känner dig värdelös och ser ner på dig själv. Ta som exempel att du helt plötsligt kommer på att du är sen till ett viktigt möte. Ditt hjärta börjar slå och du grips av panik. Fråga dig själv:

  • Vad är det för tankar som går genom mitt huvud nu?
  • Vad säger jag till mig själv?
  • Varför upprör det här mig?”

Skriv sedan ner de här tankarna i den vänstra kolumnen.

Automatisk tanke: ”Jag gör aldrig något rätt”.

Kognitiv tanke: ”Överreaktion.”

Rationell tanke:Nonsens!” Jag gör massor av saker rätt.


Jonas Gåde

Materialet är copyright skyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Sambandet mellan depression och dålig självkänsla”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *