Regression som försvar när partner beter sig som ett barn.

Jag fick en fråga på min blogg om varför vuxna ibland kan bete sig som barn. Det finns naturligtvis många olika orsaker till detta.

Regression

I en del fall kan det handla om ett försvar som kallas regression. Regression är ett ganska vanligt och okomplicerat försvar som är välbekant för de flesta föräldrar. När ett barn till exempel inte får tillräckligt med uppmärksamhet vid trötthet kan den göra sig hjälplöst och bete sig som ett liten bebis. Om din partner har för vana att agera som ett barn kan din partner ha fastnat i regressionsfällan.

När en person blir stressad är det inte ovanligt att de hamnar i den tidsåldern då något trauma skedde. Jag vet inte hur många gånger jag i terapirummet har noterat att klientens gråt låter som ett barns förtvivlan. Klienten är aldrig medveten om detta själv.

För att kunna räknas som försvarsmekanism måste processen vara omedveten. En kvinna som omedvetet beter sig flickaktigt eller fogligt varje gång hon känner sig underlägsen eller mannen som står och stampar i golvet som en trilsk sexåring när han inte får gå ut och ta en öl är exempel på regressioner.

Det handlar valigtvis inte om regression om din partner ber om en extra kram eller behöver extra omsorg för att han eller hon är sjuk.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Primitiva och sekundära försvar

Det som vi allmänt kallar för försvar har många positiva funktioner. I första hand handlar det om en sund, kreativ anpassning till omvärldens påfrestningar. Dessa försvar kan vi fortsätta använda under hela livet. Många gånger aktiveras våra försvar för att skydda självet mot något vi upplever som hot. Om din partner agerar barnsligt kan det vara ett omedvetet sätt att undvika eller kontrollera en stark och obehaglig känsla. Det är vanligtvis ångest eller någon annan överväldigande, stark känsla som förflyttar personen till barndomen.

Om din partner använder sig av regression som huvudstrategi för att hantera livets utmaningar och svårigheter kan han eller hon karaktäriseras som en infantil personlighet. Detta minskar visserligen med åldern, men försvinner aldrig helt.

Det kan handla om att  bli sjuk så snart livet ställer lite krav.

Om din partner inte gör något åt behovet av att agera som ett barn  t.ex genom terapi, kommer det beteende sannolikt att finnas kvar.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Regression som försvar när partner beter sig som ett barn.”

 1. Känner igen det där, men undrar även hur länga och kanske om man över huvud taget ska stå ut med detta? att vid konflikt ständigt inte kunna nå honom, höra en massa barnsligheter som man inte förväntar sig…det får mig att brista i min respekt. Hur gör man för att möta detta?

  1. Hej Jeanette

   Jag är av uppfattningen att en relation inte kommer längre än den partnern som kommit kortast med
   sin egna utveckling. Om en person är på 5 på en 10 skala och den andra på 3 i sin personliga utveckling. Ja då stannar relationen mognad också på 3
   Även om regression är relativt harmlöst så kan det precis som du säger medför att man tappar respekten för sin partner. En allvarligare
   del av regressionsproblematiken är att den polaritet som skapar attraktion mellan manlig energi och kvinnlig energi kan gå förlorad.Det händer att klinter
   kan tappa attraktionen och sin sexualitet utan att förstå varför. Många gånger kan de handla om att man inte får den energi som en man och en kvinna utstrålar utan istället möts man av en barnslig energi som gör att den sexuella attraktionen försvinner utan att man förstår varför.
   Jag tror att du måste lyfta den här problematiken med din partner det växer inte bort av sig själv.

   MVH
   Jonas

   f

 2. Pingback: Lever du med en jättebebis? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *