Råd, tips och information för att hjälpa svartsjuk partner, kille, tjej.

Sedan min förra artikel om svartsjuka har en del läsare efterfrågat lite mer om detta ämne. Med den här artikeln vill jag hjälpa dig som känner dig svartsjuk. I början kan din partner säkert bli smickrad av din uppmärksamhet – trots allt visar du bara att du bryr dig. De flesta människor kan känna sig lite svartsjuka särskilt när det finns starka känslor av attraktion. Lite svartsjuka kan ibland vara ett tecken på det värde vi sätter på vår partner. Men precis som lite svartsjuka kan ge lite glöd, så kan det också få din relation att brinna upp.

Vilka känslor finns bakom svartsjukan?

En av de viktigaste källor där svartsjukan får näring ifrån är rädslan för förlust. Först kommer förlusten av relationen, därefter förlusten av självkänslan men också förlusten av att ”tappa ansiktet”. Vad ska vänner, arbetskompisar och föräldrar säga?

Råd tips svartsjuka Steg 1 för att bli av med din svartsjuka 

Det första rådet jag kan ge dig om du är svartsjuk är väldigt enkelt. Lita på vad din partner säger. Tänk på att tillit är en hörnsten i varje relation. När du ifrågasätter din partner kränker du honom/henne. Om du tänker efter lite är det mycket kränkande för din partner att du ifrågasätter deras ord eller deras anständighet. Ett ständigt ifrågasättande från din sida kan till och med vara så destruktivt att du skapar det som du fruktar. Du kommer fortfarande misstro din partner av ren vana när du slutat ifrågasätta men genom att stålsätta dig kommer intensiteten minska efter hand. Om du är van vid att kontrollera din partner genom att ställa frågor om hen varit där de sagt att de har varit, sluta med det. Samma sak gäller när de säger att de älskar dig, då måste du tro dem.

Råd tips svartsjuka Steg 2 för att bli av med svartsjuka sluta testa din partner 

Svartsjuka är otroligt obehagligt. En del personer som är osäkra och lider av svartsjuka kan ibland spela små spel för att göra sin partner svartsjuk. Gör inte det! När du flirtar med andra framför din partner eller berättar för honom/henne hur spännande och roliga andra är blir det bara ett billigt sätt som förnedrar dig själv. Det kommer inte heller att göra något gott för din relation.

Råd tips svartsjuka Steg 3 för att bli av med din svartsjuka. Arbeta med din självkänsla
De flesta som lider av svartsjuka har ofta dålig självkänsla. De har svårt att förstå hur någon kan älska dem. Man måste inse att det alltid kommer finnas snyggare, rikare, roligare, smartare och yngre människor omkring en. Om ens partner säger att han eller hon älskar en kommer det att vara på grund av att man har något extra, odefinierbar kvalitet som han eller hon fastnat för. Sluta jämföra dig med andra.

Testa din självkänsla!

Steg 4 för att bli av med din svartsjuka. Sluta kontrollera din partner

Svartsjuka liksom många psykologiska problem som ångest, BDD och hypokondri drivs alla av en destruktiv fantasi. Fantasi är bra, om man använder den på rätt sätt. Sluta fantisera och sluta bygg upp skräckfilmer i ditt huvud där din partner spelar huvudrollen.

Steg 5 för att bli av med din svartsjuka. Lita på din partner 

Slappna av och tvinga dig själv att börja lita på din partner. Om din partner vill tillbringa helgen med sina vänner, låt hen göra det. Att hålla din partner ”fängslad” kommer bara att bygga upp deras önskan att fly från ditt habegär. Låt hen ha sin frihet. Om du är ute med din partner, låt han/hon prata med sin attraktiva kollega.

”Övning för att minska din svartsjuka”

Börja med att slappna av. Blunda. Gå tillbaka i minnet och leta upp scenarion som gör dig ordentligt svartsjuk. Handlar det om att din partner är med någon annan? Ser du han/hon prata och skratta med någon annan?

Se framför dig hur din partner göra alla de saker som du känner svartsjuka över samtidigt som du ser dig själv inte svara med svartsjuka, utan snarare med lugn avskildhet. Ju mer du kan träna på detta, ju mer kommer du upptäcka att din svartsjuka bråkar med dig.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Råd, tips och information för att hjälpa svartsjuk partner, kille, tjej.”

 1. Så jäkla bra inlägg. Jag printade ner detta och har det i min handväska! Jag är en av dom som tyvärr är svartsjuk, jag vet OM det och jobbar på det men det är tusan så svårt. Jag hatar verkligen att vara det. Vet ju att min kille bara vill ha mig och ändå blir jag svartsjuk på massa saker. Dumt dumt dumt. Ska ha denna som en påminnelse i väskan och läsa .

  1. Hej Tuva

   Hälften är vunnet genom att du erkänner att du har problemen.
   Skriv i adressfältet http://www.comunicera.se/popup så får du en gratis bok på 100 sidor
   Den handla inte specifikt om svartsjuka utan mer om personlig utveckling.
   Jag tror du kan ha lite hjälp av den.
   Har du funderingar så skriv i bara

   MVH
   Jonas

   MVH Jonas

 2. Pingback: Min tjej/killes svartsjuka förstör vårt förhållande. – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *