Olika typer och kategorier av lögner

Den viktigaste orsaken till att vi inte upptäcker lögner beror på vi utgår från att vår partner och andra talar sanning. Ett annat skäl kan vara att vi är obekväma med att konfrontera lögnaren eller höra när personer i vår närhet ljuger. Precis som det finns grader i helvetet så finns det också olika grader av lögner. I den artikeln finner du lite om olika typer av lögner från oskyldiga till mer sofistikerade och allvarliga. 

Olika typer av lögner. Lämna felaktig information

Vi uttalar en lögn på grund av misstag. Vi minns fel eller har fått fel uppgifter men vi är övertygade om att vi är sanningsenliga och är inte medvetna om det vi säger inte är sant.

Olika typer av lögner. Lögn genom minimering

Här handlar det om att reducera det obehagliga innehållet som är besvärande.

  • ”Okej jag var ute, men jag drack nästan ingenting bara en öl”
  • ”Vi pratade bara som två vänner det hände inget”
  • ”Jag var hemma ganska tidigt hörde inte att du ringde”. Kom i själva verket hem när solen gått upp.

Testa din självkänsla!

Olika typer av lögner. Lögn genom överdrifter

Dessa lögner handlar ofta om situationer där man vill förhäva sig själv. 

”Jag tjänade massvis med pengar, sen kom den där jävla coronaskiten”

”Påstår att man lyfter mer i bänkpress än vad man gör”

”Jag är extremt kunnig hade man kunnat mäta det så är jag nog över professor”. Uttalat av en klients pappa som var narcissist och massör.

”Jag älskar att pyssla om män” . Sagt på dejten i själva verket hade personen en diagnos LAT hon var en riktig latmask. 

Nedanstående strategier och varianter av lögner är av mer allvarlig natur.

Olika typer av lögner. Lögn genom utelämnande

Här handlar det om att utelämna relevant information. Det är ett ganska enkelt och vanligt förekommande då det inte är så riskabelt. Det upplevs som oskyldigt och fördelen är också att det heller inte genererar så mycket skuld.

Olika typer av lögner. Lögn genom omstrukturering

I detta fallet handlar det om lögnen ändrar sammanhanget. Säga att det var ett affärsmöte med en kollega inför ett kund möte när det i själva verket var en dejt med övernattning med en arbetskollega.

Olika typer av lögner. Lögn genom förnekande

Här vägrar personen att erkänna att han eller hon känner person ifråga. Han har aldrig träffat vederbörande när det handlar om en otrohetsaffär. När älskarinnan påstår att de träffats så säger maken att hon ljuger och är sjuk i huvudet och avundsjuk och vill skada honom.

Olika typer av lögner. Lögn genom fabricering

Detta är en allvarligare form av lögn. Här handlar det om att skapa en helt ny situation eller falsk berättelse.


”Min mor har fått ett cancerbesked det är därför jag varit okontaktbar”  istället har vederbörande varit i Rom med sin älskarinna, det råkade e en klient till mig utför.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Olika typer och kategorier av lögner”

  1. Pingback: Hur vet man att en vän är falsk? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *