Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att tänka på Hannibal Lector eller Jack the Ripper. Men få psykopater är så utagerande. Det finns flera myter om psykopater.

Det finns många psykopater som i mångt och mycket verkar vara fullständigt normala människor? Därför kan många psykopater smälta in i våra liv och verka helt normala. En del av problemet är att våra psykopatdetektorer i allmänhet är felaktiga. Vi tror att om en person inte är helt och hållet ond som Hannibal Lector i När lammen tystnar, så måste de vara en bra person och de dåliga sakerna de gör är kanske inte är avsiktliga.

Hur vanligt är det med psykopati?

Den siffran som används i de flesta fall talar för att knappt 1% av alla icke institutionaliserade män över 18 år och äldre är psykopater. Testet gjordes på ungefär 1 150 000 vuxna män som skulle uppfylla kriterierna för psykopati i USA idag. Av cirka 6 720 000 vuxna män som satt i fängelse, blir siffrorna siffrorna betydligt högre upp till 15 % 

Trots att ordet psykopat används väldigt flitigt är psykopati ingen officiell diagnos utan en personlighetstömning. 

Jag föredrar benämna psykopati som en neurologisk utvecklingsstörning, visserligen kännetecknas problematiken av beteenden, men en stor del av psykopaters beteende härhör från deras hjärnor. Jonas Gåde 

Det pågår mycket forskning just nu inom fältet där man försöker utvärdera dessa nyare modeller för att enas om hur begreppet psykopati skall definieras och vad som ska ingå: en sak som diskuteras är om antisocialt beteende mer skall ses som en konsekvens av de problematiska personlighetsdragen.

Det mest etablerade sättet att mäta psykopati är med the Psychopathy Checklist – revised (PCL-R), utvecklad av Robert Hare. Det består av ett 20 tal frågor, men för att kunna få en djupare insikt krävs också att man gör omfattande kliniska intervjuer där man behöver ha tillgång till annan information typ journalanteckningar och uppgifter från belastningsregistret. I Hares modell läggs stor vikt vid antisocialt och kriminellt beteende. För att nå upp i så höga poäng att man talar om psykopati krävs de att man har ett antisocialt beteende. Under de senaste åren har man därför utvecklat alternativa tester för att beskriva psykopati utifrån personlighets drag utan att lägga för stor vikt vid det antisociala beteendet. Exempel på sådana tester är Comprehensive Källa Assessment of Psychopatic Personality (CAPP; Cooke et al. 2012) utvecklad av David Cook och the Triarchic Psychopathy Model (TriPM; Patrick et al. 2009). 

På samma sätt som någon kan ha en lätt eller svår depression så kan man gradera in psykopati i olika grader. Man skiljer på lindrig, måttlig, och svår psykopati. Under de senaste decenniet har det också vuxit fram en del försök att dela in psykopater i olika undergrupper.

Vad är primär psykopati?

Primära psykopater målinriktade och manipulerande och tar inte onödiga risker. Primära psykopater upplever väldigt lite rädsla och knappt någon ångest allsDe är kontrollerade, impulsiva, aggressivahotfullautåtriktade och självsäkra. De känner heller ingen direkt skuld eller ånger. De har en mycket stark koppling till antisocial personlighetsstörning, men kan också ha drag av narcissistisk personlighetsstörning. Primära psykopater är mer strategiska än sekundära psykopater vilket gör dom extra farliga. Det medför också att de kan föra sig och genomföra sina manipulationer under radarn. Det finns alltid ett utstuderat mål när de agerar. Det kan handla om att få någon isäng komma åt dina pengar, kontakter eller något annat.I denna grupp hittar du huvudsakligen narcissistiska och antisociala människor.

Enligt det antisociala frågeformuläret BlackBurn & Fawcett, 1999 känneteckens primärpsykopaten av fientlighet, extraversion, självförtroende, impulsivitet, aggression och mild till måttlig ångest. Även om psykopaten kan begå brott kan en psykopat också skapa livslånga skador på andra utan att bli dömd eller begå faktiska brott. Källa: Black Burn & Fawcett,1999 

Testa om du lever med en psykopat!

Vad är sekundär psykopati?

Sekundära psykopater är känslomässigt instabila även om deras egenskaper är mer förknippade med kriminellt beteende så kan du kan hitta dem på din arbetsplats. Denna person är ofta uttråkad och omvandlar gärna tillvaron till en nöjespark där de kan roa sig själva. Dom bjuder gärna in dig att delta, men när det roliga är över så är du inte intressant längre då vill dom ha nya leksaker. Dom är impulsiva, emotionella, lite ängsliga, fientliga, aggressiva. Till skillnad från den primära psykopaten är de emellertid inte så organiserade och risktagande.

Sekundär Psykopat, men inte Primär Psykopat är förknippade med riskabelt beslutsfattande hos icke institutionaliserade unga vuxna. Även om riskabelt beslutsfattande har kunnat bidra till det otillräckliga beteendet hos individer med psykopatiska tendenser, är psykopatiska gruppers prestanda en gemensam uppgift för riskabelt beslut. Källa the Iowa Gambling Task (IGT; Bechara, Damasio, Damasio, & Anderson, 1994),

Craig Neumann, Ph.D är psykopati expert och professor i psykologi vid University of North Texas, han är av uppfattningen att alla dom olika grupperna av psykopater har fyra gemensamma kriterier.

De har ett bedrägligt beteende, är manipulerande och är narcissistiska. De är aggressiva och kan vrida en historia och är inte främmande för kriminellt beteende. De visar ingen ånger, men kan glädjas av att andra skadas. De är impulsiva, och tänker inte på konsekvenserna av sina handlingar. Källa Craig Neumann 

Det finns inte bara en typ av psykopater. Craig Neumann delar in de olika psykopaterna i 7 olika grupper av psykopater. Det är inte helt lätt att genomskåda en psykopat det blir inte lättare av att det finns 7 undergrupper av psykopater som flyger under radarn.

”Psykopater kan få bra träning redan från ung ålder när det ser sin mamma eller pappa agera bedrägligt. Källa Dr Marshall

Det kan vara en förklaring till att en del psykopater älskar terapi: Dom lär sig kopiera psykologens beteende och kopierar detta när det manipulerar sina offer. Denna förmåga kan få dom att verka som om de är omtänksamma och empatiska människor.

De sju typerna av psykopater du kan stöta på:

1. Olika typer av psykopater. Tvillingsjälen 

Denna typ av psykopat presenterar sig som ofta som framgångsrik affärsman, läkare eller något annat yrke med status. Vad motparten inte vet är att psykopaten i själva verket nyligen avtjänat ett långt fängelsestraff för kort eller försäkrings bedrägerier. Dom flesta psykopater i denna gruppen tvillingsjälar (Soul Mates) är charmiga och får ofta sina offer att köpa deras lögner med hull och hår för att sen göra en djupdykning i plånboken. Det är denna typ av psykopater som i pressen benämns som sol och vårare. När dom uppvaktar sina offer lägger dom en bombmatta med övertygande kärleksbetygelser. Om du är föremålet för en sådan uppvaktning bleknar allt annat du varit med om tidigare. De arbetar också snabbt för att skapa sexuell kontakt och konstlad känslomässig intimitet. När dom väl knutit dig till sig kan dom börja isolera dig. Det gör dom för att ingen utomstående skall ifrågasätta vad som händer eller är på väg att hända.

  • ”Dom vännerna är inte bra för dig” 
  • ”Du skall inte umgås så mycket med dina föräldrar du måste klippa navelsträngen” osv.

I relationen kommer de också att testa dina gränser genom att flytta fram sina positioner kontinuerligt. Om du ifrågasätter kan du bli anklagad för att vara överkänslig. Om det alltid är dig det är fel på, jag då kanske din partner kan ha psykopatiska drag. Om du samtidigt är skälet till att relationen inte fungerar. Ja då skulle jag inte bli förvånad om det också förekommer emotionell misshandel.

2. Olika typer av psykopater. Chef psykopaten 

Den här typen är framgångsrik både professionellt och socialt. Deras position som chef gör det möjligt för dom att komma undan med både mobbing, ställa människor mot varandra och andra former av manipulationer. Många gånger agerar de under radarn med sina manipulationer. Få personer känner till hur ledar psykopaten agerar. Istället blir det familje medlemmarna som får se den verkliga personen bakom lykta dörrar.

3. Olika typer av psykopater. Bad boy psykopaten 

Detta är den lättaste typen av psykopat att känna igen eftersom denna typ oftast får stå som rollmodell för psykopater i tv serier och filmer. Det i sin tur beror också på att dom ganska väl uppfyller de diagnostiska kriterierna i Diagnostic and Statistical Manual (DSM- 5) för antisocial personlighetstömning, de är bedrägliga, impulsiva och hänsynslösa vilket är intressant för att skapa dramatik och spänning på filmduken.

Tyvärr är det ganska vanligt att många blandar ihop antisocial personlighetstärning med psykopati speciellt folk som inte arbetar dagligen med denna typ av personer. När man tittar på denna psykopat typen Bad Boy – farliga killar är det dom som är mest instabila, de missköter, tider, pengar, arbete alkohol droger etc. Det hindrar inte att en del tjejer och kvinnor kan fastna för denna typ då det ofta händer mycket kring dom. De kan vara både roliga och spännande och det växlande humöret gör att det händer något hela tiden. Dessvärre tar det ofta en ände med förskräckelse.  

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

7 reaktioner på ”Olika typer av psykopater”

  1. Pingback: Psykopaters förhållande till sex och relationer – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min chef är en psykopat 1 – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Myter om psykopater – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Skillnaden mellan begreppen narcissism, sociopati och psykopati – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Min partner/pojkvän/flickvän är ett offer – Psykologitest blogg

  6. Pingback: Har psykopater känslor? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *