OCD-r relationsfobi eller älskar, älskar inte

”OCD-R relationsfobi”

”Jag älskar min fru”, bedyrade klienten som satt framför mig, ”men jag kan inte släppa tanken på att jag egentligen inte älskar henne”. Tomas var en kille i 30-årsåldern. Han såg bra ut och jobbade som projektledare på ett byggföretag, men de senaste sex månaderna hade tankarna fått honom att tappa fotfästet. De återkommande tankarna om att hans partner inte var den ”rätta” höll på att äta upp honom och även om han lämnade henne skulle han fortsätta att vara fångad i den olyckliga relationen.

Det hade gått så långt att han hade börjat stirra onaturligt mycket på andra kvinnor för att dubbelkolla om han fann andra som var mer attraktiva än sin fru. Hans stirrande hade lett till att han hamnat i bråk med sin fru flera gånger och nu hade hans fru krävt att han skulle reda ut sina bekymmer för henne och barnets skull. I USA diskuteras det flitigt om det finns något som heter relationsfobi. Det har också förekommit diskussioner på Terapisnack. Jag delar inte riktigt den uppfattningen att det skulle vara en speciell form av OCD. Jag är av uppfattningen att det är en ångestproblematik med starka inslag av tvångssyndrom som ger sig till känna på olika sätt just kring relationer.

Det styrks också av en studie från Italien från år 1990, där man fann att personer som var förälskade hade symptom som påminde om tvångssyndrom. Amerikanska psykiatriker-förbundet kommer snart med sin nästa utgåva DSM- V, men jag tror inte att vi kommer att få se relations-OCD som en egen diagnos. Det betyder däremot inte att många kan uppleva problem som beskrivs nedan. För en annan klient gestaltade sig problemet på ett annat sätt. Han kunde inte släppa tankarna på sin flickväns förra kille. Han bombarderade henne med frågor om hur hennes förra kille hade varit mot henne och om han verkligen inte hade några känslor kvar. Ovissheten att inte ha full kontroll malde i honom allt mer. ”Jag har fått för mig att jag inte har fått reda på allt och står inte ut med att inte veta”. Han kunde väcka sin partner mitt i natten och bombardera henne med frågor, vilket satte relationen på prov. Detta urartade till en sådan grad att relationen var på väg att spricka trots att mycket annat fungerade bra. 

Här fanns naturligtvis också drag av dålig självkänsla och oproportionerlig svartsjuka. De var nära att gå ifrån varandra när Martin till sist sökte hjälp. Han kände sig stressad över att han inte kunde skydda sig själv från att konstant ta upp dessa frågor, fast han förstod vilka konsekvenser det skulle bli. En annan klient hade ännu större problem. Saker hade gått lite längre i hennes fall och inte på ett bra sätt. Hennes pojkvän hade gjort slut två månader tidigare och hon kunde inte släppa tankarna på honom. Han hade förklarat för henne att hon var en bra tjej, men att känslorna inte fanns där längre.

Testa din självkänsla!

Olyckligtvis var det inte tillräckligt för henne. Precis som i Martins fall trodde hon inte på vad den före detta pojkvännen sa. Hon trodde att det fanns mer till historien än vad han berättade. Hon började grubbla på att hennes partner kanske hade gjort slut på grund av ett missförstånd och om det ordnades så skulle han komma tillbaka. Trots att det var slut, började hon ringa till honom flera gånger om dagen för att ställa samma frågor om och om igen. Han hade tålamod i början, men efter upprepade samtal slutade han svara. Då började hon ringa hans vänner för att ställa samma frågor. När hon inte fick kontakt med honom började hon vänta utanför lägenheten där han bodde.

Till slut tröttnade killen och anmälde henne till polisen. Efter en dom i Tingsrätten fick hon besöksförbud. Nu satt hon framför mig i terapirummet i sin rosa pringletröja. Det var första gången som jag arbetat med en stalker. ”Detta är verkligen inte jag”, sa hon mjukt. ”Jag vill verkligen sluta göra så här, men dessa tvivel äter upp mig, det lämnar mig inte ifred”.

Dessa personer hade inte några vanliga relationsproblem egentligen. Vad de försökte ta tag i var en annan form av problem. Alla led av det som fått benämningen relations -OCD, känd som tvivel-sjukan förr i tiden. En tvångstanke kan vara väldigt ihärdig. Det är som en klåda som är väldigt svår att göra sig av med. När OCD-r tränger sig på i en relation, kan effekterna bli svåra. Oftast förstår inte den som lider av problematiken att de är de själva som är det underliggande problemet. Om du är tillsammans med en partner kan du testa din relation här.

Den andra partnern är lika förvirrad och kan inte förstå vad som händer med den person som dem tror sig känna innan och utan. Sådana här problem kan byggas upp gradvis över flera år eller komma plötsligt. Varje individ i dessa fall hade till sist funnit sin väg till behandling. Martin ville först inte att hans fru skulle få veta något. Martin tog med sin flickvän till fjärde sessionen så att hon kunde förstå och lära sig vad han brottades med. Behandlingsalternativen för dessa tre var en typ av kognitiv terapi med inslag av KBT, tillsammans med medicin i form av SSRI- preparat (antidepressivt).

Dessa tre individer var tursamma att få hjälp. Det finns många andra där ute med liknande historier som inte förstår vad de lider av. De kanske tror att dem har någon typ av relationsproblem och är inte medvetna om att det finns hjälp. Några har förlorat bra relationer och kanske hamnat i trubbel. Om du har liknade problem, vänta inte tills problemen har blivit för stora. Skaffa hjälp tidigt.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”OCD-r relationsfobi eller älskar, älskar inte”

  1. Jag undrar över ett annat relations problem. Jag är 41 och har aldrig varit med en kvinna. Det beror mest på min ocd men osäkerhet också som troligen också beror på ocd. Har fått råd att leta efter en annan kvinna med diagnos helst och. Är det en bra ide för jag lär inte lyckas med någon som inte fattar.

  2. Skaffa hjälp har jag försökt i över ett år. Är det inte årslång kö så dem inte ens ställer nya i kön så kostar besöken runt 1000kr/besök vilket jag inte har råd med. Var vänder man sig då? Jag har listat ut mkt runt min relationsfobi men vet inte hur jag ska ta mig vidare i det hela.

  3. Pingback: Varför ljuger människor? – Psykologitest blogg

  4. Pingback: I huvudet på en player – Psykologitest blogg

  5. Pingback: 11 orsaker varför människor ljuger? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *