När gav du din pojkvän en komplimang sist?

Även om det är en generalisering så är det nog ingen överdrift att påstå att tjejer tycker om att få bekräftelse eller komplimanger. Egentligen är det inte så svårt att förstå att en relation måste få energi för att hållas vid liv. Det kan ske på olika sätt. Oftast gör vi det genom det som kallas kärleksspråk. Det finns olika typer av kärlekspråk. Jag måste var tydlig med att det inte är blondin Bella och Jimmy Åkesson på bilden. 

 • Uppskattning: bekräftelse,
 • Uppmärksamhet,
 • Emotionell trygghet,
 • Fysisk beröring
 • Sex eller något annat.

”Min kille uppskattar inte mig”

Uppskattning och bekräftelse är två viktiga byggstenar för att en relation ska utvecklas och få energi. När deras partner säger till dem att de är en bra mamma, ser bra ut i de senaste jeansen eller är sexiga då är det en signal på att deras partner uppskattar dem. I många relationer slutar man ge varandra bekräftelse och komplimanger så fort förälskelsen är över. Vi vet av erfarenhet från 10000 tals par att när par fortsätter bekräfta varandra och ge komplimanger är det ett tecken på att relationen ger energi.

Testa din självkänsla!

”Jag får ingen uppskattning för det jag gör i hemmet”

Ett problem är att tjejer tycker om att få komplimanger, men själva är dem inte så bra på att ge. När dem ger komplimanger är det nästan alltid en komplimang som de själva skulle vilja ha. ”Du är jätte snygg i den skjortan. Ljusblått lyser upp dig du ser friskare ut. Gäsp gäsp”. De flesta killar går inte igång på komplimanger om klädsel och frisyr, möjligtvis om de är fans av FAB 5 eller Project Run Away.

Komplimanger och uppskattning för killar män

De flesta killar vill få bekräftelse för vad de presterar.

  • “Tack för att du jobbat över på helgerna under våren så att vi kunde åka till Italien. Det uppskattar jag verkligen
  • “Altanen blev verkligen hundra. Vi sparade 50000 kr eftersom vi slapp anlita snickare. Du är verkligen proffsig när det gäller hantverk”
  • “Jag tittade när grannen klippte häcken i helgen. Han har verkligen inget handlag med trimmen, det tog honom hela söndagen och det ser ut som hela havet stormar. Du gjorde det på en förmiddag och dessutom mycket snyggare”

När ni ger varandra uppskattning och bekräftelse laddas relationen upp. I dåligt fungerande relationer fokuserar parterna på varandras fel istället för att lägga fokus på det som är bra. Om vi glömmer bort att ge varandra bekräftelse under en längre tid kan irritation och avvisande göra att vänskapen i relationen går förlorad. När vänskapen försvinner så är ni ute på djupt vatten.

Par som är duktiga på att ge varandra uppskattning bygger också upp en emotionell trygghet inför framtiden. Uppladdningarna medför att småsaker inte behöver skapa stora konflikter. Tänk på att varje gång du ger din partner uppskattning ger du samtidigt relationen näring.

”Kom ihåg att uppskattning och beundran som inte kommer från hjärtat är meningslös.”

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”När gav du din pojkvän en komplimang sist?”

 1. Pingback: Alla hjärtans dag – 365 dagar om året, varför bara en dag? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *