Myter om sex och sexualitet

 

Var alla myter om sex kommer ifrån vet jag inte, men sovrummet är fullt av dem. Problemet är att när dessa myter smyger sig ner mellan lakanen, kan de allvarligt försämra ditt sexliv. Här kan du testa din relation. Låt oss lyfta på täcket och slå hål på några av de vanligaste sexmyterna.

MYT 1 om sex och sexualitet : Om sexlusten inte finns där från början, kan det bli bättre

Verkligheten: Par som är villiga att utforska sin sexualitet upptäcker ofta att sexualiteten utvecklas över tiden eftersom de blir mer och mer trygga med varandra. Det är dock skillnad om den ena partnern inte bryr sig så mycket om sex i början eller endast medverkar för fridens skull. Då är sannolikheten liten att din partner ska förändra sig. Vad du kan göra är att vara vaksam på om era behov matchar. Dina orsaker kan vara flera; religiösa eller sexuella traumatiska erfarenheter. Om det gäller religiösa orsaker är det osannolikt att din partners behov kommer att ändras. Vid sexuella trauman däremot är prognoserna goda om du arbetar med en skicklig terapeut som vet vad hen sysslar med. Då kommer terapeuten förstå vikten av att din partner behöver återerövra sin sexualitet i sin egen takt.

MYT 2 om sex och sexualitet : En bra relation kräver inte sex

Verkligheten: Konservativa krafter inom kyrkan har länge sett på människans sexualitet som något som användes i fortplantningssyfte, men sexualiteten innehåller också andra dimensioner som är viktiga för relationen. Sexualiteten är inte bara något som består av en fysisk akt. Sexualiteten ger er också möjlighet att synliggöra de emotionella byggstenarna uppskattning, uppmärksamhet, omtanke och beröring. Däremot om båda är asexuella, det vill säga inte sexuella, och är nöjda med det så är det okej.

MYT 3 om sex och sexualitet: Sexleksaker kan liva upp sexlivet

Verkligheten: Jag är ledsen, det spelar ingen roll hur många sexleksaker du köper eller hur många porrfilmer du hyr. Myten om att det finns någon mirakel-metod som gör din partner omåttligt lycklig sexuellt existerar inte. Om sexet inte fungerar handlar det i de flesta fall inte om att det saknas sexleksaker. På 70-talet var det väldigt populärt med vattensängar för att förbättra sexlivet, men det är lite som med frusen alkohol; det är kul första gången. Istället för att fylla sängkammaren med sexleksaker och en vattensäng, kanske du ska fundera på hur du kan relatera djupare till din partner känslomässigt. Annars kanske du ger vattensängen smeknamnet ”döda havet” som en kvinnlig klient gjorde under en session.

Myt 4 om sex och sexualitet: Otrohet leder oftast till skilsmässa

Verkligheten: I de flesta fall är det tvärtom. 80 % av skilda män och kvinnor säger att deras äktenskap bröts upp för att de växte isär och förlorade känslan av närhet, eller för att de inte kände sig älskade eller uppskattade. Bara 25 % av paren säger att otrohet var orsaken till att relationen sprack. Under de senaste åren har män varit de som har varit otrogna mest, men efterhand som allt fler kvinnor lämnar hemmet och blir mer självständiga har otrohet bland kvinnor ökat drastiskt.

MYT 5 om sex och sexualitet : Min partner är för stressad för att ha sex

Verkligheten: Denna ursäkt är ganska vanlig för att inte ha sex. ”Älskling, jag tror eventuellt att jag kan få huvudvärk i kväll ”. Om du har använt dig av detta argument, kanske du ska fundera en gång till. Det visar sig nämligen att den delen av hjärnan som är kopplad till oro och stress slår av under orgasmen.

Det finns naturligtvis tyngre depressioner där sexlusten minskar avsevärt, men då är det en annan sak. Så nästa gång du kommer hem och känner dig utarbetad och stressad, kanske du ska krypa ner mellan lakanen istället. 

MYT 6 om sex och sexualitet : ”Min tjej, kille, partner får inte orgasm 

Verkligheten: Länge levde myten om att kvinnor bara kunde få orgasm genom samlag. Idag vet vi bättre. Hur kvinnan får sin orgasm har inget med hennes mentala stabilitet eller emotionella mognad att göra. Redan på sextiotalet kom man fram till att en orgasm är en orgasm och hur kvinnan får den är inte det avgörande. Vad många kvinnor inte känner till är att samstämmig forskning visar att ungefär 30 % av alla kvinnor kan få orgasm genom samlag. Det innebär inte att de övriga två tredjedelarna inte njuter.

En tredjedel kan få orgasm, men behöver extra stimulans. En tredjedel får aldrig orgasm under samlag, men kan få det manuellt eller genom oral stimulering.

En del kvinnor får orgasm, men vet inte om det. En del kvinnor upplever inte orgasm i form av en känsla utan av att pelvismuskeln drar ihop sig, men de upplever ändå ett slags klimax varefter de känner sig lugna. Andra kvinnor kan bli väldigt upphetsade, men de upplever inte orgasm, utan de kan uppleva en känsla av nervositet och en värk i pelvismuskeln.

Det bästa sättet för dig att ge henne största möjliga njutning är naturligtvis att du kommunicerar med henne. Ju mer trygg du kan få henne att känna sig, desto större är sannolikheten för att hon ska kunna få orgasm. Kvinnor får lättast orgasm genom att man samtidigt stimulerar dem. Det kan vara en fördel om hon är ovanpå dig eftersom hon då har möjlighet att reglera trycket. Även om det inte går hur mycket du än försöker så misströsta inte, ca 50 % av alla når aldrig orgasm genom samlag. Okej, vad gör jag om min partner inte får orgasm? Du måste inse att du aldrig kan ge henne en orgasm. Det spelar ingen roll hur mycket du håller på. Svaret är att ni två måste skapa den tillsammans. Om du misstänker att din partner fejkar orgasmer för husfridens skull, ta ett snack med henne utanför sovrummet. Låt henne förstå att hon inte behöver förställa sig. Vad ni behöver göra är att tillsammans utforska vad ni behöver göra. Ett av det bästa sätten att tillfredställa sin partner, är att lära sig hur din partner gör när hen onanerar och kopiera detta exakt.

MYT 7 om sex och sexualitet: Normalt samlag varar i minst 30 minuter

Verkligheten: Myten om den outtröttlige hulken späs på av media. Om han inte håller på i en evighet är han omanlig. De flesta rapporter som finns menar att den genomsnittliga längden av ett samlag är 3-10 minuter. Som vi nämnt tidigare kan de flesta kvinnor inte få orgasm genom samlag så det handlar inte om tid i första hand.

Vad ni kan göra är att utforska er repertoar så att ni kan ge varandra så mycket tillfredställelse som möjligt.

Jonas Gåde Källa Magiska relationer Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förbättra och utveckla ditt sexliv med Tantra

När vi har sex, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på vårt kön för att frigöra energi …
Läs Mer

Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna …
Läs Mer

Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *