Myter om relationer och äktenskap

Under decennier har mängder av myter frodats för vad som krävs för att skapa bra en relation. Må så vara, men även om en hel värld sammansvurit sig att tro på samma lögn är inte myterna mer sanna för de. Här följer några av myter som florerar.

MYT 1 om kärlek och relationer:

Det finns ett rätt och felaktigt sätt hur man skapar en bra relation

Verkligheten:

Det är lätt att sugas med i Facebook hysterin där alla försöker överträffa varandra att de har den perfekta relationen. Bara för att dina bästa vänner spelar bowling och dansar squaredance 2 ggr i veckan så innebär det inte att du och din partner måste göra samma sak för att ha en perfekt relation. Som par måste du och din partner själva definiera vad ni anser vara en bra relation.


MYT 2 om kärlek och relationer: I bra relationer är man alltid sams.

Om du ibland känner tvivel gentemot din partner måste det vara något fel på relationen

Verkligheten:

Dessa idéer och värderingar har vi fått med oss från kyrkan. Kyrkan har framgångsrikt marknadsfört myten att man aldrig skall höja rösten och att allt alltid skall vara perfekt. 
Inse att även om du träffat din ”soulmate” måste du räkna med att du kommer att träffa en person som till viss del inte uppfyller all krav du ställer. Det är inget konstigt att du till och från kan känna osäkerhet speciellt om du och din partner skall fatta beslut som sträcker sig långt in i framtiden. Var vaksam på att det är en skillnad på att vara osäker istället för olycklig och otrygg.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!


MYT 3 om kärlek och relationer: Skaffa barn löser alla relationsproblem 

Om ni skaffar barn kommer ni närmare varandra.

Verkligheten:

Denna myt är kanske den mest förrädiska och farligaste av alla myter eftersom den involverar en person som inte bett om att få vara katalysator för att förbättra er relation. Tron att ett barn kan undanröja problem i relationen är både naiv och farlig. Tvärtom visar forskning att den första tiden med barnet är den mest påfrestande perioden en relation kan uppleva.

MYT 4 om kärlek och relationer: Lika barn leka bäst
Visst kan det vara bra att ha en gemensam värdegrund och något intresse som ni båda tycker om att göra tillsammans.

Verkligheten:

En viktig del i att vara i en relation handlar om att växa. Olikheterna kan hjälpa er att komplettera varandra. Det är dock viktigt att ni accepterar varandras olikheter.

 

Det finns en del terapeuter och psykologer som hävdar att man måste vara lika och ha samma intressen för att kunna bygga en bra relation. Jag delar inte den uppfattningen. Fundera på hur roligt det skulle vara att vakna upp med en kopia av sig själv på morgonen.

MYT 5 om kärlek och relationer: Utan min partner är jag ingenting.

MYT 6 om kärlek och relationer: Min partner borde veta hur jag känner mig 

Verkligheten: Det är inte ovanligt att personer förväntar sig att deras partner skall vara någon form av tankeläsare. Det kan till och med gå så långt att du förväntar dig att dom skall veta vad du vill när du själv knappt vet det själv och känna av hur du känner i varje givet ögonblick.


MYT 7 om kärlek och relationer. Kärlek är en känsla 

Om kärleken bara är en känsla skulle vi vara offer, eftersom de flesta inte vet hur man styr sina känslor. Visst skall ditt liv med din partner innehålla mycket känslor, men du får släppa Hollywoodschablonen, där kärleken enbart beskrivs som en känsla. De flesta av oss gillar romantiska komedier, men i verkliga livet är kärleken mer komplicerad än så. Filmerna med sina geniala manusförfattare vet precis vilka knappar de skall trycka på för att få oss att känna, stämningsfull musik, charmiga skådespelare och exotiska plaster. Inte undra på att vi har lätt för att älska kärleken.


Verkligheten:

Det är klart att det hade varit väldigt praktiskt om det räckte med att två människor älskade varandra för att känslan av kärlek skulle bestå. Det är lätt att tro att känslorna som kärleken frambringar är något som händer oss, men det är bara resultatet av något vi gör eller har förhoppningar om.
 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Myter om relationer och äktenskap”

  1. Pingback: 4 enkla tips på hur du kan förbättra din relation – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min partner, kille, tjej har orealistiska förväntningar allt är mitt fel – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *