Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark scen i början av filmen när Lammenm tystnar när Clarice Starling skall träffa sin patient Hannibal Lector i fängelset så använder han sin tunga på ett väldigt speciellt sätt. Den oscar-vinnande skildringen av Dr. Hannibal Lecter som spelades av Sir Anthony Hopkins erkänner själv : ”Jag tror att Hannibal Lecter är ett bra exempel på en mediebild av en psykopat som inte är helt rättvis”. Vilket är en helt riktig iakttagelse. 

I verkligheten beter sig inte psykopater på detta sättet. Vid ditt första möte med en psykopat kan du uppleva dom som vänliga till om med artiga. Det är just denna förmåga att agera som kameleonter som de kommer att använda sig av för att manipulera dig. I den här artikeln har jag valt att slå hål på några av de vanligaste myterna och missförstånden om psykopater. 

Myt 1 om psykopater. Personer som begår masskjutningar är psykopater

När en masskjutning inträffar är det lätt för gemene man att slänga sig med att gärningsmannen är psykopat i fikarummet. 

Fakta om psykopater och skottlossningar

Det förhåller sig inte på det viset även om psykopater är överrepresenterade när det gäller brottslighet så är majoriteten av massskyttarna inte psykopater. Detta stöds också av forskningen.

Personer som är delaktiga i masskjutningar uppfyller inte kriterierna för psykopati. Källa Kiehl expert på psykopati 

Masskjutningar är ett symptom på andra problem i vår kultur. Det är inte någon signal på att psykopati är på väg att eskalera. Masskyttar som begår våldsamma handlingar har ofta andra underliggande psykiska problem och sjukdomar.

Myt 2 om psykopater. Alla psykopater är våldsamma

Psykopati är en riskfaktor för förekomsten av våld, men är ingen garanti. Det är kanske inte så förvånande i sig att hänsynslöshet i kombination med brist på empati kan resultera i våld. Samtidigt finns det många olika typer av psykopater där våldsinslag inte förekommer. Det finns flera typer av psykopater som har en icke-våldsam livsstil.

 

Testa om du lever med en psykopat!

Myt 3 om psykopater. Psykopati är samma sak som antisocial personlighetsstörning

Detta beror på att DSM-diagnosen av den antisociala personligheten ofta likställs med psykopati. Det finns likheter mellan de två, men de är faktiskt två helt olika tillstånd. Psykopati bedöms med hjälp av distinkta kriterier som har testats och legitimerats till skillnad från kriterierna för personlighetsstörningar i DSM-5 som har ifrågasatts på grund av sin tillförlitlighet.

Fakta om psykopati och antisocial personlighetsstörning

Det är inte helt ovanligt att myndighetspersoner tror att DSM-kriterierna för antisocial personlighets störning är identisk psykopati, men så förhåller det sig inte. Det är vanligt att personer utan utbildning och kunskap har svårt att skilja på psykopati och antisocial personlighetsstörning. Jag märker det när jag träffat personer inom socialtjänsten eller i rättsväsendet. Fakta är att ungefär en tredjedel av patienterna som diagnostiseras med denna personlighetsstörning också uppfyller kriterierna för psykopati.

Myt 4 om psykopater. Psykopati är samma sak som sociopati

Begreppet sociopati utvecklade först som ett försök att skilja psykopati som då troddes vara grundad genetiskt och biologiskt, Man upptäckte att psykopatiska egenskaper också kunde härröra beroende på sociala orsaker. Sociopaten blev då en mildare variant av psykopaten. Det är viktigt att notera att begreppet ”sociopati”  är på väg att försvinna och inte används i kliniska sammanhang längre.

Testa om du lever med en narcissist!

Myt 5 om psykopater. Det är företrädesvis män som är psykopater

Historiskt sett har forskning alltid trott att det företrädesvis är män som är psykopater.

Det är en vanlig föreställning att män är mer benägna att vara psykopater än kvinnor även om det inte nödvändigtvis är sant. I dag finns forskning på att psykopati även förekommer hos kvinnor, även om det kan gestalta sig lite annorlunda hos kvinnor. Precis som det finns både manliga och kvinnliga narcissister. 

Resultaten visar fortfarande att det finns fler manliga psykopater än kvinnor, men klyftan är inte så stor som vi en gång trodde.

Myt 6 Om psykopater. Dom är intelligentare än genomsnittet

Myten om att psykopater är mycket intelligenta är inte korrekt. Det är en generalisering som troligtvis fått sin näring från några kända publicerade fall t.ex Ted Bundy. I själva verket är deras IQ fördelad som människor i allmänhet till och med lägre än genomsnittet för icke-psykopatiska individer.  Inom film och tv världen vill man gärna framställa psykopater som intelligenta. Den äldre forskningen är lite tudelad det finns både forskning som stödjer att det finns en korrelation mellan intelligens och psykopati men också motsatsen.

I den senaste forskningen ser vi balancerade resultat. Man fann inga extrema avvikelser åt vare sig ena eller andra hållet. Källa: Watts and colleges 2016

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

4 reaktioner på ”Myter om psykopater”

  1. Pingback: Olika typer av psykopater – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Vad är skillnaden på en självcentrerad person och en narcissist? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Hur känner man igen en narcissist? – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Min chef är en psykopat narcissist Del 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *