Min, kille, tjej, partner är passivt aggressiv

De flesta kan ganska lätt känna igen när någon är aggressiv genom att kritisera, visa brist på respekt eller till och med vara hotfull. Självklart är det ingen rolig känsla, men vi kan ändå ganska klart se vad som är i görningen. Men det finns också människorna runt omkring oss som kan få oss att känna oss obekväma. Om du bor ihop eller arbetar med en person så är de ganska lätta att läsa av visuellt. 

Det passivt aggresiva beteendet är utformat för att komma åt den andra person utan att behöva visa dem ilska. På lång sikt kan passivt aggressivt beteende vara mer förödande för relationen än ren aggression utan våld. Passivt aggressivt beteende är också mycket svårare att upptäcka än ren aggression. Passiv aggressivitet, som ordet indikerar, är ett lömskt indirekt uttryck av fientlighet genom handlingar eller med subtila förolämpningar eller andra dunkla beteenden. Passiv aggressivitet förekommer i alla aspekter och begås av människor av båda könen även om strategierna är lite olika.

Orsaker till passiv aggressivitet?

Orsakerna är djupt rotade och många gånger komplexa. Det är ofta svårt att få ett samlat grepp om varför en person utvecklar passiv-aggressivitet. Ett passivt aggressivt beteende uppstår ofta till följd av att en person känner sig maktlös och har svårt för att ge uttryck för sina känslor. Många gånger kan det handla om svåra känslor, såsom ilska, frustration, olika försvar eller besvikelser som ger näring åt den passivt aggressiva strategin. Om den negativa livserfarenheten är tillräckligt stark kan den passiva aggressiva instinkten återupprepas mot andra personer. En person skulle kunna utagera sin oförlösta aggression mot sin mamma och istället gå på flickväsen. Rädslan att domineras ännu en gång av sin flickvän gör att han använder sig av passiv aggressivitet för att slippa hamna i underläge igen.

Hur uppstår och utvecklas passiv agrresivitet?

Den mest dominerade för utvecklande at passiv aggressivitet är vår uppväxt. Många gånger kan det handla om erfarenheter och överlevnadsstrategier som vi utvecklat för att hantera svåra emotionella påfrestningar.

  • Fanns det en stark dominerande förälder eller ett syskon som styrt oss otillbörligt?
  • Fanns det konkurrens om kärleken, uppmärksamhet, tillgivenhet i familjen?
  • Fanns det sterotypa och rigida regler som framkallade hatet?
  • Fanns det en dominerande person som använde passivt aggressiva strategin framgångsrikt och att personen som observerat kopierat den passivt aggressiva strategin?
  • Fanns det en dominerande person av de motsatta könet som utövat otillbörlig makt eller varit väldigt okänslig eller psykiskt sjuk?
  • Fanns det några samhällsmässiga hinder som har förstärkt det passivt aggressiva?
  • Det kan också handla om könsfördelning, kulturdiskriminering, klassskillnad, homofobi, religiös överensstämmelse, attityd korrigering och eller andra sociokulturella begränsningar.

Eftersom passivt aggressivt beteende är implicit eller indirekt kan det vara svårt att upptäcka, även när du känner av de psykologiska konsekvenserna. För att hjälpa dig att identifiera denna typ av beteende beskriver jag några exempel nedan.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Exempel på passiv aggressivitet?

1. Passiv aggressivitet genom att frysa ut

Att frysa ut är en effektiv strategi som ofta tar fasta på att ignorera den andre. Just känslan av inte ha någon tillhörighet är något som de flesta människor är obekväma med.

På en arbetsplats kan det handla om att vägra svara på frågor från den andre personen, eller till och med låtsas att personen inte finns närvarande i rummet. Även om denna typ är en tyst behandling så är den rätt lätt att upptäcka eftersom den är ganska tydlig.

Men det finns mer subtila sätt som en person kan utsätta oss för den tysta behandlingen. Till exempel kan hen ”oavsiktligt” genom att inte hälsa på dig i korridoren på jobbet visa det. Om det händer slumpmässigt, så kan det vara svårt att känna av om det är avsiktligt eller oavsiktligt. Samma sak kan förekomma på möten eller i andra interaktioner. Din kollega kan medvetet ignorera dina kommentarer, men gör det bara i bland, så du kan få svårt att avgöra om det är avsiktligt eller inte.

2. Passiv aggressivitet genom subtila förolämpningar

De flesta av oss kan känna när någon avsiktligt förolämpar oss. Men subtila förolämpningar kan vara svårare att känna igen och vad de står för. En kollega kan låtsas att ge dig en komplimang, men när du tänker efter, inser du att det verkligen är en förklädd förolämpning. Du är stolt över din nya klänning. Din partner ger dig en komplimang att den är jättefin men säger i samma andtag att hans förra tjej var grym på att klä sig han har aldrig träffat någon med så bra smak. Det kan vara ett subtilt sätt att nedvärdera.

En subtil förolämpnig kan också bestå av att skämta om din vikt eller andra referenser som är din svaga punkter. Det går också att påpeka saker i en skämtsam ton så att om du reagerar kan dom bara säga ”Tål du inte skämt eller” kan vara ett exempel på emotionell misshandel.

3 Passiv aggressivitet genom att vara känslomässigt neutrala

Det är alltid obehagligt att vara runt människor som är lynniga, sura eller med kraftiga humörväxlingar. Trots att du är vänlig har de en vresig ton eller aggresivt sätt. Dessa personer visar sällan tydliga känslor de ler inte ens när dom hör ett skämt medan andra skrattar högt. Detta lider ofta till att man känner sig obekväm för att man inte vet vad man har personen.

4. Passiv aggressivitet genom att vara överdrivet envis

Att vara envis kan vara ett bra drag i vissa situationer, men det kan också användas för att straffa någon. Vägrar hjälpa till hemma för att dom är missnöjda med att partnern skadat fälgarna på bilen. Den envisa personen kan ofta försvara sin position med vad dom tycker är goda argument. Jag fick inte din inlogg till FB så jag kan inte lita på dig när du åker iväg så jag tycker du kan stå för dina egna fickpengar.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *