Min partner tjej kille grälar och bråkar om allt?

”Jag och min partner fastnar i gamla mönster”

En viktig faktor för att ett förhållande ska fungera, är hur väl parterna försonas efter att det har spårat ur. I de flesta fall där ohälsosamma mönstren faktiskt förekommer, men räddningsförsöken är lyckade, upplever parterna att relationen är bra. En undersökning av John Gottman om nygifta par där flera av mönstren förekom, visade att paren ändå hade en bra relation efter sex år för att de hade varit skickliga på att reparera skadorna efter grälen. Ni kan gräla och bråka, men ni måste alltid känna att ni kan återvända till den punkt av vi-känsla som ni har där ni gemensamt säger: ”Vi är ansvariga för vår relation, vi står på samma sida.” Först då kan relationen växa och bli större än vad någon av er kan åstadkomma vara och en för sig.

Reparera Grälen Positive Sentiment Override (PSO)

Inom den amerikanska kognitiva terapin, talas det om begreppet ”Positive Sentiment Override” (PSO). Begreppet innebär att parterna är tillräckligt trygga med varandra och att de därmed välkomnar förslag eller klagomål från varandra, utan att ta det personligt eller gå i försvar. De behöver inte komma överens i varje fråga. Samhörigheten växer av att de är villiga att prata om sina olikheter. När det finns beundran och uppskattning i relationen, infinner sig PSO automatiskt och genom det laddas kärleksbatteriet upp. Det betyder inte att parterna som grälar älskar varandra under grälet, men det finns ändå en stark känsla av respekt.

Om det däremot blir återkommande misslyckade räddningsförsök, är sannolikheten större att relationen kommer att krackelera. Många gånger kan jag redan under de fem till tio första minuterna höra om ett par kommer att lösa sina problem eller inte. I magiska relationer, finner vi ett spektrum av olika reparationsstrategier. Hur väl par reparerar och läker gräl, är en bra värdemätare på hur bra relationen fungerar. Reparationsförsök som lyckas, räddar relationen. De minskar inte bara emotionell stelhet mellan er, utan gör också så att stressnivån sjunker.

Testa din självkänsla!

Tips och råd för hur man minskar bråk och gräl 

Förmågan att hitta acceptabla lösningar för båda i ett gräl är en mycket viktig faktor för lyckosamma relationer.

  • Hur konstruktiva eller destruktiva är era gräl?
  • Hur väl kompromissar ni för att hitta lösningar
  • Hittar ni tillbaka till varandra efter att ni har grälat eller är det iskallt?
  • Hur mycket grälar ni?
  • Hur löser ni frågorna efteråt?
  • Hur reagerar ni på varandras humör och känslor?

Jonas Gåde Källa: Lovetestnow,

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *