Min partner kille, tjej talar inte sanning utan ljuger?

Olika tecken på att din partner, kille eller tjej ljuger

När vi lyssnar efter lögner finns det ett antal indikatorer som kan hjälpa oss upptäcka om motparten ljuger. Varför vi ljuger kan bero på många olika orsaker. 

Tecken på att någon ljuger genom att undvika frågan

Ett av de vanligare och ganska självklara tecknen vi bör vara uppmärksamma på är att din partner eller personen ifråga inte svarar på din fråga. Då kan det handla om att personen vill undvika ämnet eller försöka tänka ut ett bra svar eftersom han eller hon inte vill säga sanningen.

Tecken på att någon ljuger genom att förneka

Om du frågar någon, ”Gjorde du det?” och personen svarar med ”Jag gjorde det inte”, ”Det var inte jag” eller ”Jag gjorde ingenting”, istället för ett enkelt ”Nej”, kan det vara ett tecken på att det ligger en ”gråhund begraven”. Den typen av svar är ett sätt för personen att psykologiskt undvika ett direkt svar.

Testa om du lever med en narcissist!

Tecken på att någon ljuger genom att upprepa frågan

En del personer väljer att upprepa frågan för att vinna tid medan han eller hon försöker komma upp med en lögn när de känner sig trängda.

”Du säger att jag ljuger det är du som genom rutten som tittat i min telefon. Jag vet att du träffat andra när vi hade paus” ( är en lögn i sig, men det skiftar fokus bort från lögnaren genom en motattack).

Detta är ett effektivt sätt att säga du är inte ett dugg bättre än jag du är värre. Donald Trump använder sig ofta av denna teknik. Det är heller inte ovanligt att lögnaren ger sig på motpartens karaktär eller identitet.

Tecken på att någon ljuger genom att vara för detaljerad

Ett annat sätt att är att försöka vara överdrivet detaljerade för att förstärka sanningshalten.

”Jag var inte på cafe opera din kompis måste sett fel. Jag kom till hotellrummet 22.09. Jag vet det för att jag skulle se en dokumentär som började 22.30 som jag inte ville missa. Tog en snabb dusch sen låg jag i hotellsängen och tittade på tv”.

Därefter börjar vederbörande prata om detaljer i dokumentären för att förstärka sanningshalten att vederbörande såg den på sin mobil svt play senare utelämnas.

Tecken på att någon ljuger genom att vara övertrevlig

Detta misstag gjorde jag själv för ett tag sen. Jag hade varit med en business klient i Italien och vi hade fyllt en hel skåpbil med kläder och skor. Vi var båda trötta efter 20 timmars körning från Florence. Vid den reguljära passkontrollen var både jag och min klient lite väl övertrevliga för att slippa någon kontroll. Resultatet blev naturligtvis det motsatta och vi vinkades åt sidan för en extra kontroll som tog mer än 30 min. Hade vi bara svarat på frågorna neutralt enkelt rätt upp och ner utan att vara över trevliga är jag rätt säker på att vi sluppit den extra kontrollen. Ibland kan övertrevligheten handla om att ge komplimang antingen initialt till någon vi vill påverka för att de skall behandla oss bättre, men det kan också användas som distraktion för att flytta fokus. Denna form av distraktion att ge komplimanger är vanligare med främmande personer tex. vid polisförhör, skattemyndigheten eller andra stiliga myndigheter där vi vill framstå i bättre dager. Om det handlar om personer i nära relationer kan fysisk sexuell kontakt initieras för att byta fokus. Distraktionen handlar då om att personen förmodligen vill att du skall tappa bort dig eller att hen blir mer välvilligt inställd till dig.

Tecken på att någon ljuger genom att ta till religösa argument

När en person drar in religon kallar vi det för att ”Klä upp lögnen”. Det är inte ovanligt att när någon upplever stor press av dina frågor kan de börjar prata om Gud. De kan använda fraser som ”Jag svär på Gud” eller ”Gud är mitt vittne”, då kan det vara ett tecken på att det ligger en gråhund begraven. 

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Min partner kille, tjej talar inte sanning utan ljuger?”

  1. De ggr jag ljuger vilket inte är ofta så försöker jag säga så lite som möjligt för minimera risken försäga mig, men sällan jag ljuger brukar bli enklast så 🙂

  2. Missstänker min partner ljuger men har inga konkreta bevis mer känslan av något inte stämmer. De kan va tex är på affären så hör man hur de mer låter som han är på stranden. Och när man ifrågasätter så har han alltid en bra förklaring. Han får gärna va på stranden hur mycket han vill så förstår inte ens varför han känner han måste ljuga om det. Men ofta sådan grejer händer men har inte tagit upp de då jag inte har konkreta bevis. Och börja stalka honom el spionera via tel de ligger inte för mig som en del vänner föreslagit. Men ska jag lita på min känsla och ta upp de med honom?

  3. Pingback: Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *