Min partner, kille, tjej är sexmissbrukare, sexberoende 2

Går det att bli av med sexberoende sexmissbruk?

Ja det går, men det är en tuff resa och klienten måste själv jobba hårt det är inte en kvickfix. När processen är klar innebär det självklart inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva och hantera verkligheten och få ett mer hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek, men också till dig själv.

Hur blir man fri från ett sexberoende sexmissbruk?

Det är inte en helt lätt process av flera anledningar. För det första är ofta orsakerna multifaktorella så det går enligt min uppfattnig inte med några standardlösningar. Nedan är ett exempel på den struktur jag arbetade efter med en kvinna som hade ett 20 år långt missbruk.

Steg 1 för att bli kvitt, bli av med sexberoende sexmissbruk. Äga problemet

Personen i fråga måste verkligen vilja ta tag i sina problem. Det är meningslöst att ta emot en sexmissbrukare som partnen släpat in i terapirummet som inte äger sitt problem

Steg 2 för att bli kvitt, bli av med sexberoende,sexmissbruk. Informera om problematiken

Pedagogiskt förklara vilka bakomliggade krafter som styr beteendet och samtidigt vara tydlig med att det kommer bli en tuff resa där klienten kommer behöver arbeta hårt.

Steg 3 för att bli kvitt bli av med sexberoende sexmissbruk. Analys

Genomlysning av de olika faktorerna som i henns fall genererade hennes oönskade beteende. I klientens fall handlade det om flera olika faktorer som tillsammans skapade problemet, tunga trauman från barndomen. Vilket resulterat i känslomässig avstängdhet, svår ångest, relativt tung, beroende problematik, alkohol.

Steg 4 för att bli kvitt bli av med sexberoende sexmissbruk. Söka efter triggers

Arbetet fortsatte med att analysera och identifiera vilka triggers som fanns som aktiverar det sexuella tvånget och ledde till att personen ifråga inte kunde lägga band på sig själv. Det var ganska uppenbart att alkoholen var en klar trigger som satte igång det oönskade beteendet

Jag upplevde tidigt att beroende och sexproblematiken företrädesvis handlade om själv medicinering. Istället handlade det om underliggande problem i form av ångest, tomhetskänslor och skuld.

Samtidigt arbetade vi med att ta tag i de trauman från förr som spökade idag. Det blev ganska uppenbart att hon aldrig hade addreserat dessa probblem mer än genom några självhjälpsböcker av undermålig kvalite.

Steg 5 för att bli kvitt, bli av med sexberoende sexmissbruk. Ge verktyg för att komma tillrätta medsexberoendet

Ge klienten verktyg som de kan använda

Steg 6 för att bli kvitt, bli av med sexberoende sexmissbruk Botad

Förhoppningsvis botad eller som en manlig klient fyndigt uttryckte sig:

Klient: Känns som jag är botad.

Jonas: Hur vet du det?

Klient: Jag bonnknullar inte längre. Jag är i känslan och det är fan så mycket skönare och häftigare.

Jonas: Grattis inget mer bonde söker extra fru för dig.

Läs första artikeln om sexmissbruk/sexberoende

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förbättra och utveckla ditt sexliv med Tantra

När vi har sex, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på vårt kön för att frigöra energi …
Läs Mer

Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna …
Läs Mer

Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Min partner, kille, tjej är sexmissbrukare, sexberoende 2”

  1. Hej Jonas!
    Tack för att du och dina texter finns. Jag har ett dokumenterat sexmissbruk och funnit en viss lindring och tillfrisknande inom SLAA. Tolvstegsprogrammet har hjälpt mig på många sätt men efter tre år lider jag fortfarande av återkommande återfall och känner att jag behöver något mer/annat för att komma vidare. Har just nu stark ångest och är rädd att förlora min familj. Min problematik ligger i porrmissbruk i form av tittande på klipp och filmer i över 20 år. Har du möjlighet så återkoppla gärna till mig för konsultation/rådgivning.

    Tack.

    Robin Hägg (070-256 89 37).

  2. Pingback: Sexmissbruk, sexberoende 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *