Min partner kille tjej har olika behov av egentid relationstid

En av vanligaste orsakerna till att vi grälar i relationer handlar om egentid. Om en av er har ett större behov av egentid kan det få den andra att känna sig oviktig till och med försummad. Sker det under en längre tid kan känslorna förvandlas till ett permanent missnöje och känsla av att känna sig oälskad. Har ni dessutom svårt att sätta ord på era behov kan det leda till att ni till sist går skilda vägar.

Det är väldigt sällan som par har samma uppfattning hur fördelningen mellan relationstid och egentid skall se ut. En del personer har stort behov av egentid medan andra vill spendera all ledig tid tillsammans med sin partner. Relationstid ger relationen energi och bygger upp vi känslan, men det är också viktigt att komma ihåg att egentid kan vara en lika viktig faktor för att ladda upp relationen. När jag arbetar med enskilda klienter och par berättar jag om tre olika förhållanden till tid.

  • Egentid
  • Relationstid
  • Interaktivtid

De 2 första kategorierna är ganska enkla att förstå innebörden av, medan interaktiv tid kanske behöver en lite mer ingående förklaring. Men låt oss börja med relationstid och egentid.

Vad är relationstid?

Relationstid är något du gör tillsammans med din partner oftast lite mer av passiv karaktär. Ni tittar på film eller tar en fika tillsammans på ett på ett café.

Vad är ensam, egentid?

Egen tid kan vara väldigt viktig för en del personer. De betyder inte att dom ogillar sin partner de betyder bara att de behöver hämta energi från en annan källa. Om en person håller tillbaka sitt behov av egentid kan det leda till frustration och återkommande gräl. Jag kan tycka att om man älskar någon så finns det ingen anledning att spendera all ledig tid med sin partner. Du vet att du kan lite på din partner och du vet också att ni kommer att tänka på varandra när ni är ifrån varandra. Plus att om ni har varit ifrån varandra så finns det utrymme för att förenas med allt vad det kan innebära.

Ett bra sätt att förstärka effekten är att du delar med dig av som hänt även om det bara är lite onödigt skvaller.

”Gustav på jobbet berättade att hans syster blivit ordförande i byggnads det kan ju vara bra när vi skall bygga hus haha” osv.

Det behöver inte vara så stora saker man delar.

Vad är interaktivtid?

Interaktivtid innebär att du och din partner gör något handfast tillsammans.
Ni går till gymmet och tränar ihop samtidigt hjälper ni varandra i de olika momenten. Träning är ett perfekt exempel på interaktivtid eftersom ni kan vidröra varandra. Genom göra övningar tillsammans blir ni båda i bättre form och den nya energin kan också komma väl till användning i sovrummet. Ett annat exempel är att ni hjälps åt att laga middagen tillsammans. I köket finns utrymme att prata, skoja, röra vid varandra och ha kul tillsammans samtidigt som det går dubbelt så fort.

En del klienter jag träffar kan ibland uppleva att deras partnerns behov av egen tid stör vi känslan. Men kom ihåg att alla dessa olika kategorier av tid är viktiga för att relationen skall kunna utvecklas och fördjupas.

Här är några exempel på bråk och konflikter om tid.

Om en av er inte är varse hur ni vill balansera den egna och relationstiden kan det bli frustration i relationen.

På samma sätt blir det om en partner vet hur hen vill ha balansen, men inte ger utryck för sina behov. Ja då blir det omöjligt för den andre att möta sin partners behov.

Om du befinner dig i en situation  där du känner att du behöver lite egentid är det viktigt att du ger uttryck för dina behov. Du kan säga något i stil med. ”Jag tycker om att spendera tid med dig men jag behöver också lite egentid. Jag hade tänkt göra det här, har du något du behöver göra så vi kan synkronisera oss?”. När du säger det så ger du uttryck för dina egna behov samtidigt som du är mån om din partners behov.

Vad ni kan göra

Det första ni behöver vara klara över är att det inte är något fel eller dåligt att ha behov av egentid på samma sätt är det heller inget fel ha stort behov av relationstid. Det är helt enkelt mänskligt. Det är vanligt att det kan finnas en skillnad mellan er. Om det föreligger en obalans emellan er och båda parter känner sig stressade av negativa känslor är det väldigt svårt att möta upp den andres känslor. Sitt ner och resonera om hur ni skall spendera er lediga tid. Dela information så att ni kan undvika missförstånd. Därför är det viktigt att ni hittar ett annat sätt att prata om era skillnader. Det är ingen idé att skylla på den andra personen eller försöka utplåna hens behov. Ett sätt att försöka lösa detta dilemma är att se problemet i ett större perspektiv.
Först och främst måste vi inse att alla människor har olika förhållande till det som benämns relationstid och egen tid och i sin tur hur mycket bekräftelse och närhet ni behöver.

Det är helt enkelt mänskligt. Det kommer alltid att finnas en skillnad mellan partners på denna nyckeldimension det är därför som det är viktigt hitta en kompromiss.

Tips och råd till den som känner sig försummad

Om du är den i förhållandet som känner dig avvisad, osäker oälskad var vaksam på att inte kritisera din partner eller ge hen skuld. Ge istället uttryck för dina behov på ett sätt som naturligt framkallar medkänsla och empati. Det är ingen idé att du försöker lära din partner en lektion genom att ge dem dåligt samvete eller lyfta fram din egna ensamhet för att ge dem skuld.

Om du istället uttrycker dig direkt från ditt hjärta så kommer det göra det oändligt mycket lättare för din partner att vilja att bry sig. Om inte din partner är helt avstängd så är det naturligt för hen att svara upp med äkta organiska känslor till dig. Genom att du inte använder fientlighet så triggar du heller inte din partners försvarsställningar att behöva ta itu med känslor av skuld utan kan möta upp dig med tillgivenhet och empati.

Tips och råd till den som känner sig kvävd

På samma sätt kan den som behöver mer tid på egen hand lära sig att hävda sina behov och samtidigt försäkra sin partner att de behöver dem istället för att helt enkelt ta plats från sin partner. I stället för att känna sig generad eller rädd för att dela sitt behov av ensamtid, eller känna sig fel eller orolig för att ha vissa tankar eller känslor som kan utlösa en negativ reaktion hos sin partner, behöver du vara tydlig med dig av din önskan att spendera mer tid själv. När du kan möta upp din partner samtidigt som du står upp för dig själv genom att ge uttryck för dina känslor och behov och samtidigt som du bekräftar att din partner är älskad och viktig, så kommer din partner uppleva dig som mer engagerade och närvarande i relationen.

Detta kommer i sin tur att öka din partners känsla av anslutning som ofta har ifrågasatts på grund av uppfattningen att den partner som vill ha ensamtid inte delar sig så mycket längre, och som har blivit känslomässigt avlägsen. Den försummade partnern svarar till stor del med rädsla och ångest på bristande tvåsamhet för att deras partner drar sig undan eller inte riktigt delar med sig. Paradoxalt nog, när den person som vill ha mer ensamtid eller utrymme känner att de kan vara mer autentiskt själva inom relationen, minskar deras behov av att regelbundet bryta förbindelsen för att bevara sin självkänsla, eller slappna av och vara sig själv.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *