Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som gjorde att ni gled isär. Det är inte ovanligt att relationer börjar med stora förväntningar för att sen tappa all energi. Om du upplever att du stör dig på din partner trots att vederbörande gör det mesta rätt, då är det inte bröllopsklockorna som ringer utan varningsklockorna. Jag vill inte måla fan på väggen bara för att det känns lite konstigt det är naturligt att relationer går upp och ner men om du stör dig på att din partner skall hämta en smörgås i kylen, då kan de vara en redflag att reflektera över om du är på väg mot det som kallas tipping pointen.

Du kan likna tipping pointen vid en brytpunkt som påminner om talesättet ”spiken i kistan”. Befinner du dig nära tipping point kan minsta lilla sak få dig att avsluta relationen. Jag minns en utbildning jag hade för många år sen för terapeuter där en av deltagarna berättade att hon hade fullt upp med båda barnen som var små och ena flickan fick ett mindre astma anfall så hon behövde ringa ambulans (detta hade hänt förr).

Hon bad sin partner ta den lilla flickan medan hon ringde, men han hade inte tid för han skulle gå in i sin studio som var ett rum i lägenheten och spela in filmmusik. Just i det ögonblicket passerade han tipping pointen utan att vara medveten om det. Förtroendet kapitalet var förbrukat och han skulle aldrig kunna återvinna hennes förtroende igen.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Många gånger föregår tipping pointen av att relationen under en längre tid varit inne i en negativ spiral. 

”Par väntar i genomsnitt sex år innan de söker parterapi. Vi hjälper de par som är riktigt illa ute mer än de som har måttliga problem”. Källa Dr. John Gottman, emeritus professor i psykologi vid University of Washington 

Tecken på att relationen förhållandet är i kris  

 • Du har haft ett behov av eget space
 • Du har arbetat hårt på relationen med din partner anstränger sig inte
 • Du har varit utsatt för tunga svek
 • Du har fått lägga dina egna ambitioner åt sidan för din partner
 • Din partner har krävt för mycket uppmärksamhet av dig
 • Din partner har för stort kontrollbehov
 • När du ser in i framtiden så ser du inget klart du bör i vart fall kunna tänka dig ett par år i tiden framåt med den här partnern

Något annat som kan vara bra att tänka på är att det parallellt med er kärleksrelation finns en annan dimension som vi inte alltid tänker på. Den är mer kopplad till hure bra din partner behandlar dig och ert mellanmänskliga (vänskapliga) förhållande.

Så här tänker jag. Om vi tänker oss att en relation består av 2 parametrar, attraktion plus vänskap är lika med mellan mänskliga kvaliter. En ekvation skulle då se ut så här 

a = Attraktion du har för din partner.

v =  De mellan mänskliga kvaliteterna din partner har.

( a + v) = Kvaliten på ekvationen 

Bra attraktionen är a mellan 0-8 – 1.0  Bra mellan mänskliga kvalitéer v är 0, 8 – 1,0 

Förhållandet mellan attraktion och vänskap 

Exempel 1:  a är 0.8- 1 och v är 0.8 -1.0

Grattis relationen är bra. 

Exemple 2:  a är under 0.6 under en längre tid och rör sig inte, men v är kvar på mellan 0.8 och 1.0 Då har kärleken gått över i vänskapskärlek.

Exempel 3:  a är mellan 0, 8 – 1,0  men v är mellan 0.5 och 0.6  Då har du ett problem enligt mitt sett att se det. Är v faktorn låg dvs din partner har dåliga mänskliga kvalitéer ja då kommer du få problem över tiden.

Personligheter ändras generellt sätt inte över tiden och kan aldrig överbryggas en hög a faktor. Det är naturligtvis svårt om du är kär, men glöm inte att det krävs enorma insatser för att ändra låg v faktor. Hen i fråga måste först och främst äga problemet vilket dom ofta inte gör och då faller allt som ett korthus.  

Exempel 4:  a faktorn är under 0.6 och v faktorn är mellan 0.5 – 0.6  Då finns det inget att bygga på, avsluta. 

Här måste vår partner leva upp till en bra hygien standard tycker jag

Ta och reflektera och sortera dina tankar genom att svara på nedanstående frågor som utmanar de mellan mänskliga kvaliterna i er relation. 

I första gruppen skall du ha så många ja som möjligt. 

 • Behandlar din partner dig bra?
 • Är din partner kärleksfull mot dig?
 • Visar din partner dig respekt?
 • Lyssnar din partner på dig?
 • Kan du pratat öppet och konstruktivt med din partner?
 • Kan du prata om dina egna drömmar med din partner?
 • Baktalar din partner dig?
 • Kan din partner genuint be dig om ursäkt?
 • Accepterar din partner dig fullt ut som du är?
 • Känner du dig trygg med din partner?
 • Har din parter förståelse och empati för dig?
 • Är din partner kärleksfull mot dig?

 I denna gruppen skall du ha så många nej som möjligt.

 • Sårar din partner dig ofta?
 • Tvingar din partner dig att göra saker mot din vilja?
 • Försöker din partner kontrollera dig?
 • Kritiserar din partner dig mycket?

Om du svarat ja på en eller flera frågor så bör du nog fundera på om det verkligen är i en sådan relation du vill vara i, förakt, ingen respekt mm bör inte finnas i en relation.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *