Min partner kille, tjej har svart vitt, allt eller inget dikotomt tänkande

Svart vitt tänkande genomsyras av en tendens att se saker i polariteter. Den som först noterade detta fenomen var Dr. Albert Ellis. Detta tankemönster benämns också som dikotomt tänkande av det Amerikanska Psykolog förbundet. Personer som lider av svart vitt tänkande saknar förmågan att se världen som komplex och full av olika nyanser.

Omgivningen kan också uppleva att personer med svart vitt tänkande har ett barnsligt sätt att se på omvärlden. Antingen är allting extremt bra eller en fullständig katastrof. Om din partner ena stunden tycker att du är en gudagåva för att i nästa stund betrakta dig som djävulen. Ja då är det inte osannolikt att din partner lider av svart vitt tänkande. Det är som om alfabetet bara har 4 bokstäver a, b samt ä och ö. Det är precis som alla de andra bokstäverna inte existerar.

Jag minns ett par jag hade för många år sedan där mannen hade ett väldigt svartvitt tänkande; Hellre skiljer jag mig än att vi går i parterapi”. Det är ett exempel på strategin ”allt eller inget”. För vissa personer finns det inga nyanser.

Vad är orsaken till svart vitt dikotomt tänkande?

Idag finns det inte tillräckligt med forskning för att avgöra om det är genetiskt eller psykologiskt. Även om det finns en del personlighetsstörningar och psykiska tillstånd som genererar svartvitt tänkande kan man inte säga med klarhet hur det hänger ihop.

Min erfarenhet är att det är en mix av genetik och uppväxt. Svåra trauma kan utveckla dikotoma tankemönster som en hanteringsstrategi eller för att försöka skydda oss från framtida hot. De flesta av oss engagerar oss i svart vitt tänkande (dikotomt tänkande) då och då det är inget konstigt. En del experter tror att detta mönster kan ha sitt ursprung i mänskliga överlevnad – vår kamp eller flygrespons.

Hur svart vitt tänkande kan hindra din personliga utveckling

  • Svart vitt tänkande kan skada din fysiska och mentala hälsa
  • Svart vitt tänkande kan sabotera din karriär

Dikotomt tänkande skiftar ofta mellan att idealisera och nedvärdera andra. Att arbeta nära en person som tänker svart vitt kan vara riktigt påfrestande på grund av de upprepade cyklerna av känslomässiga omvälvningar. På en arbetsplats kan en chef eller medarbetare bli flyttad från kategorin ”super chef” till kategorin ”sämsta chefen någonsin”, sluta ett jobb eller sparka människor och bryta upp ett förhållande eller undvika verklig lösning av problemen.

Svart vitt och diktomt tänkande kan skada dina relationer

I våra mellan mänskliga relationer oavsett om de är familj, vänner, grannar, medarbetare eller något helt annat så kommer vi ofrånkomligt att uppleva meningsskiljaktigheter. Personer med svart vitt tänkande kommer har svårt att göra en nyanserad diskussion det blir därför svårt att förhandla och hitta kompromisser. När jag och Robert Aschberg arbetade med programmet Grannfejden hade många av deltagarna ett utpräglat svart vitt tänkande. Många gånger har de svårt att tänka på hur deras beslut påverkar andra inblandade.

Svart vitt och diktomt tänkande kan påverka din hälsa

När det svart vita tänkandet är utpräglat så skall allt ske på en gång. Helt plötsligt ska man träna tre gånger i veckan, annars är det inte värt att ens träna. Det är inte ovanligt att ett enda litet misstag används som ursäkt för ta det som en förevändning för att sluta upp med sina föresatser eller döma någon. Samma sak kan gälla synen på vissa livsmedel. En del livsmedel ses goda medan andra är direkt dåliga. Forskare har också funnit att personer som lider av anorexi, ortorexi kan utveckla hårda kostbegränsningar, vilket kan göra det svårt att upprätthålla en hälsosam relation till mat.

Hur svart vitt och diktomt tänkande manifesterar sig i språket 

Vårt sätt att kommunicera manifesterar sig också hur vi uttrycker oss. Nedan finner du några ord som kan tyda på svart vitt tänkande.

Alltid
Aldrig
Omöjlig
Hela tiden
Katastrof
Ett helvete
Helt perfekt

Naturligtvis är inte dessa ord dåliga i sig. Men om en person frekvent använder dom kan det vara en signal att personen har antagit ett svart vitt tänkande. Ett par jag arbetade med så sa kvinna Jag får alltid göra allting hela tiden”.

Hur svart vitt och diktomt tänkande begränsar vårt tänkande

Svart eller vitt tänkande begränsar oss att ta ogenomtänkta beslut eftersom vi missar att det finns en oändlig massa nyanser emellan de alternativen samtidigt som vi missar att det kan finnas fördelaktiga saker med båda sidor.

Hur kan man reducera svart vitt och diktomt tänkande?

Många personer med svart vitt tänkande har svårt att förhålla sig lagom till saker. Antingen kastar de sig in med 150 % eller så vägrar de delta överhuvudtaget. Detta kan vid första anblicken te sig beundransvärt, men tyvärr så kommer det tillbaka som en bumerang. Efter att du gett 150 % i någon månad, vad finns då kvar att ge? Jo, bara en hög med brutna löften som tär på självkänslan ännu mer. Om du istället fokuserar på att göra små förändringar varje vecka, kommer du upptäcka att du når dina mål mycket fortare. Lär dig att vara nöjd med minsta förändring i rätt riktning. Meningen är att de förändringar du gör ska bli en del av din nya livsstil.

Testa din självkänsla!

Kan svart vitt och dikotomt tänkande kan vara symptom diagnos?

Svaret är inte helt enkelt. En del svart vitt tänkande är normalt, men ihållande svart vitt dikotomt tänkande kan vara kopplat till olika diagnoser. Det betyder inte att alla som har svart vitt tänkande har en diagnos.

Svart vitt och dikotomt tänkande vid Narcissism (NPD)

Jag har haft flera narcissistiska klienter som börjat med att idealisera mig för att sen nedvärdera och avbryta terapin när det blivit för jobbigt.

Forskare har funnit att tendenser av dikotomt tänkande hos narcissister vilket gör det mycket svårare för människor med NPD att få den hjälp de behöver. Källa trust source 

Svart vitt och diktomt tänkande vid borderline personlighetsstörning (BPD)

Personer med borderline är kanske den diagnosen där det svartvita tänkandet är extra tydligt.

National Institutes of Mental Health beskriver BPD som en psykisk sjukdom som får människor att ”uppleva intensiva episoder av ilska, depression och ångest”. Flera studier har funnit att tendensen att tänka i polära motsatser är kärnan i de problem som många människor med BPD har i sina relationer. Källa truster source

Svart vitt och dikttomt tänkande vid tvångssyndrom (OCD)

Vissa psykologer tror att människor som har OCD brukar tänka i allt-eller-ingenting-mönster eftersom förmågan att placera något i en fast kategori kan ge dem en känsla av kontroll över sina omständigheter. Det svart vita tänkande gör det möjligt för människor att upprätthålla en stel perfektionism vilket göra det svårare söka och få hjälp. För en person kan ett bakslag i terapin ses som ett totalt misslyckande istället för att se det som en tillfällig svacka.

Svart vitt och dikotomt tänkande vid ångest och depression

Människor som lider av ångest och depression kan också utveckla tänkandet i en svart vit riktning

I en studie från 2018 som undersökte det naturliga talet hos personer med ångest och depression fann mycket mer frekvent användning av ”absolutistiskt” än bland de kontrollgrupper där deltagarna inte led av ångest/depression. Det är också värt att notera att forskare också hittade att perfektion hade liknade symtom av dikttomt tänkande. Källa Trusted Source Autistiskt syndrom aspergare 


Svart vitt och diktomt tänkande vid autistiskt syndrom asperger

Det är inget konstigt att kategorisera företeelser, det gör det lättare för oss att hantera tillvaron. Personer som har diagnosen autism gör detta mer frekvent än gemene man. Därför har personer med autism ofta ett svart-vitt tänkande.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Min partner kille, tjej har svart vitt, allt eller inget dikotomt tänkande”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *