Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex reaktion som många gånger bär med sig en känsla av hot och som ofta inte står i proportion till situationens innehåll. Till skillnad från avundsjuka, har svartsjuka en mer komplex struktur som innehåller många känslor och därför kan den vara svår att få förstå. Den är ofta förknippad med kontrollbehov som sätter igång både känslor, tankar och beteenden som många gånger leder till starka överreaktioner. Precis som alla andra fiender drar kontrollbehovet och svartsjukan mycket energi genom att upprätthålla dina försvarsställningar. Det kan handla om att kontrollera din partner för att ingen ska komma nära eller så håller du långa förhör för att undvika all osäkerhet. 

”Tips, råd, hjälp att hantera svartsjuka och kontrollbehov”

Gör denna övning när du är ensam och har gott om tid. Se till att du är i ett emotionellt bra tillstånd. Ta fyra stycken A4 papper och gör övningen själv innan du och din partner talar om det som kommer upp.

Övning svartsjuka och kontrollbehov

Börja med att läsa det som jag skrivit ovan. Ta ditt första papper och dela det i två kolumner.

Steg 1 Mitt kontrollbehov och min svartsjuka börjar?

Skriv ned så många saker du kan minnas som har gjort dig svartsjuk i det förflutna. Inkludera saker som hände i föregående förhållanden men även sådant som hänt här och nu.

Vilka tankar och känslor dyker upp när svartsjukan kommer?

Steg 2 Tankar och känslor som föregår min svartsjuka och mitt kontrollbehov?

Läs igenom vad du skrev på det första arket och skriv nu ner alla tankar och känslor som du minns och vad det är som sätter igång det hela. Till exempel kan”att flörta på partyn” lämnat dig med en känsla av övergivenhet. När min partner talar väl om sina före detta, hur smarta och duktiga de är, känner jag mig avundsjuk.

Skriv ned allt du kommer på. Din partner kan hjälpa dig. Börja därefter med lite underrubriker.

Testa om din partner har kontroll behov!

Steg 3 Vad kan min partner göra för att hjälpa mig bli av med mitt kontrollbehov och svartsjuka?

Eventuell uppmuntran. Fråga efter information. Andra strategier kan handla om hur din partner/man behandlar sin före detta etc. Gränser för hur man flörtar etc. Tala igenom det du nu har skrivit ner med din partner. Detta bör ha gett dig en förståelse över vad som sätter igång svartsjukan. Inse att du inte kan ställa vilka krav som helst. Starka reaktioner av svartsjuka kan vara enormt belastande för ett förhållande och kan lämna den ena partnern med känslan av att gå omkring konstant på äggskal för att undvika ett svartsjukedrama. Många gånger är den svartsjuke medveten om sina problem och pendlar mellan själv-klander och att vara motiverad. Att arbeta med svartsjukan och ditt kontrollbehov innebär tålamod och hårt arbete. Ge dig själv en verklighetskontroll: Gör en ordentlig analys på de saker som sätter igång din svartsjuka och kontrollbehovet. Fråga dig själv hur realistiska dessa hot är. 

 

Hur botar jag min svartsjuka och mitt kontrollbehov? 

Sök hjälp. Tala till dig själv i positiva termer när en känsla av svartsjuka kommer smygande. Påminn dig själv om att din partner älskar dig och respekterar dig. Berätta för dig själv att du är en älskvärd person och ingenting kan få er kärlek att ta slut. Titta på all bekräftelse du fått som bevis på att hen håller av dig: sms, mail, överraskningar, ömhetsbetygelser osv. Ett mycket bra sätt när du känner dig orolig är att be din partner om bekräftelse. Var inte rädd för att dela med dig av dina känslor. Genom att du och din partner delar på svartsjukan blir det lättare att hantera osäkerheten.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

6 reaktioner på ”Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov”

  1. Finns inget värre än svartsjuka, gulligt i början kanske när de bara visar sig lite grann men var vaksam så de inte eskalerar. Då är de inte kul längre utan väldigt jobbigt för den som drabbas av det.

  2. Pingback: Sexmissbruk, sexberoende 1 – Psykologitest blogg

  3. Pingback: 5 tecken på sjuklig svartsjuka – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Hjälp att bota min partners killes tjejs svartsjuka och kontrollbehov – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Dejtar du ett psycho? – Psykologitest blogg

  6. Pingback: Lider du eller din partner av svartsjuka? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *