Min partner har alkoholproblem och dricker för mycket

”Alkoholproblem och alkoholproblematik”

Alkohol och droger är definitivt något som kan ställa till problem i en relation. För det första är det både fysiskt och emotionellt skadligt för alla inblandade. Det finns många äktenskap där alkoholen varit den främsta orsaken till att parterna gått åt var sitt håll. Här kan du se om alkoholen påverkar din relation. Alkohol är ofta inblandat när otrohet förekommer. Det första du måste inse är att överkonsumtion av alkohol i en del fall är en sjukdom. Lite skämtsamt kan man säga att alkoholism är den enda sjukdomen man kan bli utskälld för. Om det är en allvarlig problematik har den beroende många gånger ingen uppfattning om den smärta som deras drickande skapar. En person med ett alkoholberoende tycker ofta att världen är ond och de måste trösta sig själva med alkohol.

”Hur kan man få någon till att sluta dricka”?

Det första du måste göra om du lever i en relation med alkohol och droger och om du överväger att lämna förhållandet, är att betrakta om din partner vill äga sitt problem. Om din partner inte instämmer om att det finns problem och inte äger problemet, kommer det inte att ske någon förändring överhuvudtaget. Då måste du ta nästa steg och fundera över om du vill leva med en man som inte kan kontrollera sitt alkoholintag. Du får räkna med att din partner kommer att vara alkoholist resten av livet. Frågan du måste ställa dig är:

 

”Kan jag tänka mig att leva så här resten av mitt liv?”

Om din partner inte vill äga problemet och du inser att dina behov inte kommer att uppfyllas, då har du två val:

Gilla läget. Du accepterar situationen, släpper det hela och lever vidare med det som du upplever som ett problem. Det innebär att om du lever med en alkoholiserad partner som upprepade gånger lovat att sluta med alkoholen så får du kanske acceptera att hen inte kan sluta.

Testa om du är alkoholberoende!

Tecken på alkoholmissbruk alkoholberoende återkommande återfall.

Detta andra alternativet är lite knepigare. Din partner säger att hen är villig att ändra sig. Nu måste du först fundera på om du tror på att din partner har kapaciteten att ändra sig just den här gången. Om din partner har lovat att sluta dricka tidigare, men inte har gjort det, vad är det som säger att hen skall lyckas denna gången?

Svara på följande frågor:

  • Hur vet du om problemen är temporära eller permanenta?
  • Hur många gånger har din partner försökt?
  • Vad är det som säger att det ska fungera denna gången?
  • Till vilken grad äger din partner problemet? 

Lite vägledning om framtiden kan du få genom att titta backspegeln för de senaste tolv månaderna. Människor förändras inte över en natt utan orsak. Om saker och ting ska förändras måste din partner på något sätt få energi, information eller en uppenbarelse att inträda, annars kommer det att fortsätta i samma hjulspår.

Det finns många olika sätt som förändringar kan sättas igång på, exempelvis genom trauma, sjukdomar eller resor. De allra största förändringarna sker genom att man arbetar med sig själv på ett djupare plan. Då får man de bästa resultaten tillsammans med en terapeut eller psykolog.

Det är väldig sällan som enskilda personer kan hantera en allvarligare beroendeproblematik själv. Om du känner att du står och väger kan ett sätt vara att du en gång för alla bestämmer dig. Att en sista gång ge relationen en ärlig chans. Då skapar du bättre förutsättningar för dig själv och kommer ha mindre tvivel om ni skulle separera. Det är inte roligt att vakna upp varje morgon och tänka ”Jag kanske skulle ha gjort det också, då kanske allt hade blivit bra”.

Tecken på alkoholmissbruk alkoholberoende. Din partner kille, tjej förnekar sin alkoholproblematik.

Om din partner inte äger problemet är chanserna väldigt begränsade att hen kommer lyckas. Jag arbetade vid ett tillfälle för många är sen med en familj där pappan hade allvarliga alkoholproblem. Hela familjen tycket han hade svåra problem så jag vill fråga honom hur han själv uppfattade situationen.

Jonas. Nu när du har hört alla i familjen tycker att du konsumerar alldeles för mycket alkohol vad har du för kommentarer till det?

Klient: Jag tycker inte det är för mycket. Hade jag bott i Danmark hade ingen reagerat då hade varit helt normalt.

Kom ihåg: Du är ingen dålig person om du vill lämna. Det är inte din uppgift att finnas där om din partner inte äger sitt problem.

Din partner behöver heller inte vara dålig även om hen får dig att må som du gör.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com