Min chef har psykopatiska och narcissistiska drag 2

Jag har fått mycket feedback på min förra artikel och många har hört av sig och vill veta mer, så här kommer det en fortsättning om psykopater som chefer.

Kommentarer som att man ”skyddar företaget” används ibland genom att påstå: ”Hon skulle bara bli upprörd och då får vi ännu större problem”. Det är ett uttalande som finns där för att styrka psykopatens överlägsenhet och plantera ett frö av misstro hos medarbetaren. Kommentarer som leder till misstro om en medarbetare fyller två syften. Det smutskastar medarbetaren och deras förmåga, samtidigt förstärks också psykopatens (grandiositet) självuppfattning. Chefer och personalansvariga bör vara vaksamma på denna typ av signaler.

Cirka 1% av populationen är psykopater, och det finns fler män med psykopati än kvinnor. I grund och botten betyder psykopati att vara impulsiv och spänningssökande och har svårigheter att visa empati för andra människor.

Är din chef psykopat?

Psykopater som chefer behandlar sin personal olika 

Det är mer vanligt än ovanligt att psykopater behandlar medarbetare helt olika, ibland öppet och andra gånger i en mer subtil form. I en del fall får medarbetarna kanske inte veta om den negativa behandlingen förrän långt senare vilket kan resultera i att ledningen inte kan lista ut vad som egentligen pågått under radarn. 

Psykopater som chefer är bra på att behålla lugnet

Förmågan att behålla lugnet under en kris är en beundransvärd egenskap hos en bra ledare. Psykopater är ganska skickliga på att behålla sin kyla, även när de är i situationer där en normal person skulle tappa fattningen. Detta är kanske inte så konstigt eftersom psykopater har ett speciellt förhållande till känslor. Inte sällan kan både psykopater och narcissister känna sig förorättade och överreagera på småsaker, när de känner sig förolämpade eller i ett sammanhang upplever att det inte funnits tillräckligt med respekt för deras auktoritet. 

Psykopater som chefer har en oförmåga att vara ödmjuka och anspråkslösa

Anspråkslösa människor skryter inte om sina framgångar, utan trivs med att göra ett bra jobb för sin egen skull. De accepterar en enkel klapp på ryggen som belöning. Att då och då tillåta andra att skryta om sina framgångar hjälper oss att bygga relationer. Både narcissister och psykopater tenderar att vara icke anspråkslösa, men det är psykopatens arrogans som står ut så tydligt för medarbetarna. Äkta anspråkslöshet bland psykopater är så sällsynt att det inte ens existerar. 

Psykopater som chefer har en oförmåga att acceptera anklagelser

Att ta ansvar för sina handlingar kan vara svårt överlag, men det är näst intill omöjligt för en psykopat och narcissisist. Deras egna misstag hamnar ofta på någon annan medarbetare. Psykopater är ofta oförmögna att ta ansvar för sina handlingar, även om de helt klart har begått ett misstag eller deras handlingar och beslut har lett till problem. Psykopater går ofta ett par steg längre; de vill inte bara skuldbelägga andra, utan kan också fabricera ”bevis” som leder till att andra får skulden för saker de inte gjort. Detta kan vara mycket tidskrävande, men psykopater integrerar lätt in detta i sina spel. De drar sig inte för att vid sådana tillfällen skada andras karriärer eller professionella ställning.

Psykopat chefer har en oförmåga att agera förutsägbart

Vi är alla mer komfortabla med människor som är någorlunda förutsägbara, även de som är olika oss. Speciellt på arbetsplatser är det viktigt att veta att medarbetare gör det som de utlovat och att de utför sitt arbete med ett visst mått av kvalité. Det är viktigt att de kommer överens med andra och inte stör andra då de jobbar. Personer med psykopatisk läggning kan störa möten, komma med irrationella idéer, skämma ut andra och företaget, samt överraska med de mest bisarra idéer. 

Om du har en psykopat emot dig är det näst intill omöjligt att förutse vad hen kommer att göra härnäst. Psykopater med hög intelligens kontrollerar ofta sina beteenden i närvaro av högre auktoriteter, speciellt om de har identifierat dem som redskap för sina egna syften. 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Min chef har psykopatiska och narcissistiska drag 2”

  1. Pingback: Min chef är en psykopat narcissist Del 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *