Min chef är en psykopat narcissist Del 1

Min chef har psykopatiska och narcissistiska drag?”

Låt mig först konstatera att uppgiften att diagnostisera en psykopat är mycket svår.

Det uppskattas att ca 1% av den allmänna befolkningen har psykopatiska egenskaper siffran stiger till 4% bland företagsledare. Chefer har den högsta förekomsten av psykopatiska drag det är bara intagna på fängelser som slår dem.

Både narcissister och psykopater använder sig av en rad olika strategier för att utveckla sig själva i organisationer. Om du arbetar med en kanske du inte ens inser det förrän de gör något som kan krossa dig.

Många gånger luras även tränade personer. Även om jag i mitt yrke ofta träffar ”offer” till psykopater, händer det också att jag ibland stöter på psykopaterna själva. Även för mig som har hyfsad koll så är det lätt att bli lurad. Det finns också olika psykopater. När jag själv behöver konstatera eller utreda personer med psykopati måste jag använda mig av alla upptänkliga resurser och tester som finns för att få en riktig bildad personen ifråga .

 

Är din chef psykopat?

Psykopatiska och narcissistiska chefer och vi känslan 

Det enklaste draget att upptäcka, även hos de mest väluppfostrade psykopater är en oförmåga att tänka ”vi” (om det inte finns en baktanke). Det beror på att alla psykopater är jag centrerade. Ofta försöker de minimera vikten av ett team. Om de misslyckas, kan de använda typiska organisationsrationella förklaringar för att slippa delta i möten eller gemensamma aktiviteter (t.ex. ”möten är bortkastad tid”). Kanske deltar de på ett halvhjärtat sätt; kommer ofta sent och gör en scen när de kommer in, eller går mitt i mötet för att göra andra saker som är ”viktigare”. När lagarbete ligger i deras egna intresse eller är användbart för dem själva (som ett sätt att manipulera andra) kommer de försöka att ta över laget. När detta sker blir de ofta sedda som dominanta eller mobbare. Inte förvånande så beskriver psykopater sig själva som en lagspelare, vilket aldrig stämmer. Psykopaters misslyckanden som ledare och chefer beror ofta på deras ovillighet och oförmåga att samarbeta med andra, speciellt dom som de upplever som motståndare.

Psykopatiska och narcissistiska chefer och vi känslan 

Ett annat tydligt drag är att oförmågan att hålla sig till sanningen. Patologiskt ljugande är ett framträdande drag hos psykopater. Unga psykopater lär sig tidigt att ljuga och blir också väldigt bra på det. Intervjuer med kriminella psykopater visar att de utan eftertanke kan presentera de mest fantastiska förklaringar och ljuga på ett sätt utan minsta skrupler. Det finns olika lögner allt från vita till svarta lögner. Psykopater använder sig av den tyngsta sorten fabricerade lögner 

Även när de är överbevisade, kan en psykopat ljuga så att du som lyssnare börjar tvivla på dig själv. Det kan bero på att det ofta är obekvämt att hävda att någon ljuger, man kan ju själv ha missförstått situationen. En psykopat kan ofta lägga ut dimridåer genom att bete sig ärligt och etiskt på ytan, men ändå planera för handlingar som är kriminella och oetiska. Ofta använder de sig av tekniken att blanda sanning med lögner, som gör att det kan var svårt att upptäcka. Läs mer om hur man upptäcker lögner?

Psykopatiska och narcissistiska chefer saknar förmåga att känna skuld.

Eftersom cheferna med psykopatiska drag saknar denna egenskap blir det lätt för dem att ljuga. När de drar sina lögner finns det delar som är sanna men dom vinklar allt till sin fördel. Om de blir tillfrågade kan de påpeka detta till sitt försvar. Organisationer kan förlåta misstag om intentionen var ärlig och motiverad med att det var för företagets bästa”. Psykopater använder dessa ursäkter för att ta sig ur situationer som de fastnat i vilket försvårar arbetet med att skilja den ärlige medarbetaren från den oärlige. Psykopater saknar ofta känslomässigt djup

Psykopatiska och narcissistiska chefer delar inte med sig av information.

Kunskap är ofta en styrka i en organisation. På grund av att psykopatiska chefer inte ser andra som jämlika eller att andra har rätt till samma information, så ser psykopater, precis som narcissister, inget behov att dela med sig av pengar, information, förmåner etc. Deras tävlingslystna och parasitliknande natur driver dem till att aktivt suga åt sig resurser från andra. Psykopater är inte heller villiga att dela framgångar inom jobb, viktig information som krävs för jobbet, pengar som behövs för att genomföra projekt, arbetsområde och tid med någon. Med detta i baktankarna blir det lätt att förstå varför psykopater samlar information.

Andra individers misslyckanden blir viktiga för dem. Det gör det lättare för dem att själva verka som om de är bättre. Genom att hålla andra utanför”, gör de sig själva mer viktiga för organisationen än andra medarbetare. När en psykopat väl delar med sig av information, finns det ofta en dold agenda. Genom att hålla andra utanför så får det dem att verka dumma. 

Min chef har narcissistiska och psykopatiska drag del 2

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Testa om du lever med en narcissist!

Testa om du lever med en psykopat!

1 reaktion på ”Min chef är en psykopat narcissist Del 1”

  1. Pingback: Olika typer av psykopater – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *