Mammans relation med sin son

”Mamman styr fortfarande sin 40 åriga son”

Det finns säkert inte en enda mamma som inte har funderat över hur hennes agerande påverkar sin son. ”Vad händer om jag ger honom för mycket kärlek, blir han en mes då? ”Vad händer om jag sätter tydliga gränser, blir han kall eller hård?” Det går inte att komma ifrån att mammor påverkar sina söners ambitioner och deras kommande relationer. De påverkar tidpunkten för sonens första sexuella debut, antingen genom biologi eller genom sitt inflytande. Hans världsbild i synnerhet hans förhållande till kvinnor, präglas av vad hans mamma lär honom dag för dag och år in och år ut. Din son kommer att lära sig att älska och respektera sina kommande partners av det han lärt sig från dig.

”Min partner har inte klippt navelsträngen med mamma”

Vid ett tillfälle för många år sedan arbetade jag med en mamma och hennes son. Den tolvårige sonen berättade att hans livsuppgift som pojke var att: ”ta hand om andra”. Efter sessionen frågade mamman hur jag tolkade sonens svar. Istället för att svara, frågade jag henne hur hon tolkade det. Hon var stolt över att en pojke redan som ung var så omtänksam mot andra, men också lite orolig att hans omtänksamhet kunde vara en svaghet. Jag berättade för henne att det är en fin linje mellan ödmjukhet och att bli utplånad. Jag tog in mamman för några enskilda samtal och förklarade att så som pojken agerade var ett resultat av den kärleksskolan han fått från henne.

Bakgrunden var att hon och hennes man hade skilt sig och mamman hade på ett omedvetet plan diskuterat sina emotionella problem med sonen. Genom att dela med sig för mycket av sina egna problem, samtidigt som det var uppenbart för sonen att pappan var den som ställde till allt, resulterade i att han såg det som sin uppgift att ”fixa” situationen för mamman.
Det är inte ovanligt att mammor kan ha svårt att lägga band på sin negativa inställning till sin före detta partner. Detta kan allvarligt skada utvecklingen av deras
söners uppfattning om sig själva och sin far. Det sista gäller självklart också mannens uttalande om sin före detta.

Hennes känslomässiga agerande förstärkte hans uppfattning om sig själv som någon som var tvungen att ta hand om kvinnor. Denna interaktion skulle också kunna resultera i det motsatta. När hans kommande partners visar sig känslomässiga så aktiveras gamla minnen hos honom av otillräcklighet men kanske också en omedveten ilska som han aldrig fick möjlighet att ge uttryck för och ilska. Det kan resultera att han väljer en partner som är känslomässigt avstängd för att få lugn och ro.

 
 

Testa din självkänsla!

”Min partner favoriserar vår son framför vår dottern”

Om det finns två barn i familjen, en dotter och en son, kan mamman låta dottern utföra alla ”typiska” kvinnosysslor. Sonen slipper undan eftersom ”det inte är någon idé att han diskar och städar, han gör det inte lika bra som vi”. Det skapar en föreställning hos sonen på vad som kan förväntas av honom i kommande relationer. Det är heller inte ovanligt att vissa mödrar skämmer bort sina söner, vilket gör att de har svårt att gå in i en relation som är jämställd. Moderns favorisering och idealisering medför att sonen inte kan förlika sig med tanken att kommande flickvänner inte ser honom som guds gåva till mänskligheten.

Ibland vägrar mammor att klippa navelsträngen. Jag arbetade med en kvinnlig klient där mamman ringde sex gånger under hennes första dejt med sonen. Jag kände på mig att det skulle bli problem. Mycket riktigt, det starka bandet mellan sonen och mamman gjorde sig snart påmind. Det dröjde inte länge förrän hon började underminera sonens nya relation. Mycket subtilt började hon plantera små frön av tvivel där hon ifrågasatte flickvännens förmåga på olika plan. Eftersom han inte klippt banden till sin mamma kunde han inte avskärma sig från hennes känslor utan att det påverkade deras relation. Hans flickvän kände av detta och det dröjde inte länge förrän det blev så ansträngt att de separerade, ett utfall jag förutspådde redan under första sessionen.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Mammans relation med sin son”

  1. Min pojkvän har inte klippt navelsträngen än.Det känns jobbigt. Han bryr sig fortfarande för mycket om vad hans föräldrar vill och tycker.Låter de bestämma över honom fortfarande fast han är 30 år gammal, och han måste fråga dem om lov.Visst jag förstår samtidigt inte varför man inte får ha starka band till sina föräldrar.Såklart man alltid kommer ¨älska dem.Man menar kanske att man inte ska låta dem bestämma över en längre. Vissa föräldrar vill inte att man ska få skaffa ´´ett eget liv´´ de vill fortsätta ha kontrollen. Så tror jag fallet är med min pojkvän. Fast en av hans syrror har flyttat hemifrån.Hon kanske är orrolig huruvida han skulle kunna klara sig själv. Men hade hon lärt upp honom från tidig ålder hur man gör just det skulle han säkert klara det.Blir man drillad till det så tror jag de flesta klarar det.Min pojkvän är mycket bortskämd med att hans mamma gör allting. Vissa föräldrar tror att de gör barnen en tjänst som skonar dem från att hjälpa till hemma men det är tvärt om. De lär sig att klara sig själva och lär sig att sköta ett hushåll.Vissa föräldrar verkar inte vara medvetna om vad deras uppgift som föräldrar är. Att lära barnen att klara sig själv, de tär väl deras viktigaste uppgift, ty de kommer inte alltid finnas där att göra det åt dem och det är inte meningen att föräldrarna ska serva barnen hela livet heller.

  2. Varför talas det alltid om att ”klippa navelsträngen” när det gäller mor och son, men aldrig gällande t.ex. mor och dotter, far och dotter eller far och son? Mycket märkligt.

    1. Det är en intressant reflektion och frågeställning du tar upp. Jag tror det beror på att den feminina energin som de flesta kvinnor har är att bygga relation. Mannens energi är mer självcentrerad och inte lika djup i avseende på att bygga relation. Detta medför att mamman i en del fall fortsätter bygga relation med sonen eller dottern efter de flyttat ut. Jag tror det mer accepterat att dottern har en ohälsosam relation och splittrad lojalitet gentemot sin partner. Sen är det nog så att det är mindre vanligt att navelsträngen måste klippas mellan dotter och far, därav fokus på mamman och sonen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *