Magsmärtor – hur du tar hand om din mage

 

”Fakta och information om magsmärtor”

Magbesvär kan yttra sig bland annat som diarré, förstoppning, knip i magen, dålig aptit, illamående, uppkördhet och ökad gasbildning. Colon irritabile, eller irriterad tjocktarm som det ibland kallas för, är ett relativt vanligt tillstånd. Det är ett ofarligt tillstånd där rörelse och känslighet i tarmen är ändrad. Det ger ofta magsmärtor och diarré eller hård mage. 

Ofta visar sig symtomen då man upplever någon form av stress, oro eller efter en måltid. 

Kvinnor drabbas tre gånger så ofta som män och runt 20% av befolkningen har symtomen.

Ännu vet man inte säkert vilka orsaker som ligger bakom men symtomen uppstår normalt i sena tonåren och varar ofta i månader eller år. Stress och hög anspänning kan utlösa eller förvärra tillståndet. Symtomen kan vara följande:

 

Testa om du har panikångest!

”Hur blir man av med magsmärtor och magont”

  • Smärta eller obehag från buken (dessa smärtor försvinner ofta efter tarmtömning eller då man släppt luft)
  • Gaser i magen
  • Illamående
  • Ändtarmssmärtor och smärta i rygg
  • Huvudvärk
  • Lös och hård avföring om vartannat
  • Koncentrationssvårigheter
  • Trötthet
  • Oro eller rädsla

Hur blir jag av med, lindrar mina magsmärtor?

Vad man själv kan göra för att minska symtomen är bland annat att lägga om sin livsstil på olika sätt. Det kan av vissa personer upplevas som svårt och besvärligt, men det kan verkligen löna sig och ge utdelning så att du känner dig friskare. Det kan gälla dels att ta tag i eventuella problem på både det fysiska och det psykiska planet. Har man svårigheter att till exempel hantera kritik, att hantera stress eller problem av annan karaktär, är det viktigt att ta tag i dessa. Det kan också vara bra att man börjar träna regelbundet. Eftersom de faktorer som gör att man känner sig sämre ofta varierar mellan olika människor, kan det vara av värde att föra dagbok så att man kan se vad som framkallar symtomen.

Magsmärtor påverkas av stress

De faktorer eller situationer som ger upphov till stress i tillvaron bör man minska. Det är också av vikt att lära sig att slappna av. Det finns olika metoder som passar olika människor exempelvis yoga, hypnos, mental avspänning eller tai chi. Det kan också vara bra att hitta saker i tillvaron som man gillar att göra och som bidrar till att man känner sig glad och tillfreds. Motion och rörelse är viktigt för tarmarna och för att minska stress. Har man mycket ont kan det vara till hjälp att lägga något varmt på magen, till exempel en värmedyna, för att öka cirkulationen och lindra smärtan.

Testa om du har generell ångest GAD!

”Kosttips för magen”

Rätt kost kan lindra och förebygga besvär. Ät regelbundet (flera gånger under dagen), men undvik stora och tunga måltider. Tugga maten väl och ät långsamt. Se till att du äter tillräckliga mängder av fibrer som främjar tarmfunktionen. Det kan vara fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Vad som också är viktigt är att dricka mycket när man äter fiberrik kost. Gör man inte det, har det tvärtom en förstoppande effekt på tarmen och det kan bildas mer gaser. Man brukar vidare rekommendera att man gradvis ökar fiberhalten i kosten för att magen ska hinna vänja sig. Man bör undvika mat och dryck som gör symtomen värre. Det kan handla om kaffe, mjölk, mat som ger gaser och starka kryddor. För gärna dagbok över vad du äter, så kan du lättare se vad som framkallar symtomen. Skär ner på alkoholkonsumtionen.

Olika former av tarmproblem kan anta sådana proportioner att det påverkar tillvaron mycket. Ofta är det så att tillståndet varar i perioder genom livet. Det är viktigt att tänka på att göra vad man kan för att göra sin situation så uthärdlig som möjligt. En del i det är att försöka tänka konstruktivt och inte gräva ner sig för mycket i problematiken. En risk är att det bara gör det värre.

Magsmärtor kan ge lös lös mage eller diarré

Mot lös mage kan man använda stoppande preparat, såvida man inte har feber eller det finns blod eller slem i avföringen. Vätskeersättning kan behövas om man är mycket lös i magen och förlorar mycket vätska. Mot förstoppning är det ofta att rekommendera att äta fibrer och dricka vatten. Katrinplommon och linfrön är att rekommendera, samt daglig motion, vilket främjar tarmarnas funktion. För att minska eller undvika onödig mängd av gaser i magen är det viktigt att tugga maten och hålla ihop munnen så man inte sväljer onödigt mycket luft när man äter.

Källa: Allt du behöver veta om ångest av Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *