Lider du eller din partner av svartsjuka?

 

”Lider du eller din partner av svartsjuka?” – Då ska du läsa detta.
Svartsjuka bär ofta med sig en känsla av hot, som inte står i proportion till situationens innehåll. Till skillnad från avundsjuka, har svartsjuka en mer komplex struktur som innehåller många känslor, vilket gör att den kan vara svår att hantera. En del tror att det finns en gen som styr svartsjukan, men det finns ingen gen. Svartsjuka är i första hand ett inlärt beteende. Den sätter igång känslor, tankar och beteenden som kan leda till starka överreaktioner. Det kan handla om att kontrollera din partner för att ingen annan ska komma nära eller att du håller långa förhör för att utrota din osäkerhet. Precis som med alla andra mentala fiender, förlorar du mycket energi om du fastnar i denna fälla.

Svartsjukekänslor

Känslorna kan handla om smärta, raseri, skuld, sorg, avund, skräck eller förödmjukelse.

Svartsjuketankar 

Tankarna kan handla om harm, klander, jämförelse med den rivaliserande eller martyrskap. Om du har varit utsatt för tunga kränkningar, kan det medföra att dina tankar om dig själv och vad som är normalt har fått sig en törn.

Beteendet på grund av svartsjuka

Man kan få känslor av att svimma, skakningar i kroppen, svettningar, utfrågningar, förhör av partnern och sökande efter uppmuntran. Detta kan leda till aggressiva handlingar, samt även våld. Svartsjuka är dock inte bara av ondo.

Det kan också vara en signal på känslor av förälskelse i förhållandet och i en mild form kan det vara helt okej. När reaktionerna blir våldsamma eller oproportionerliga, har det spårat ur.

Exempel på svartsjuka

En kvinna är fullkomligt förkrossad av svartsjuka för att hennes make ska arbeta under en annan kvinnas ledning, En man ställer till en scen för att partnern dansar med en annan man, en kvinna får inte ta med sig vilka kläder hon vill när hon åker på konferens och en partner får inte prata med sin före detta partner om barnen.

Denna sortens reaktion kan skapa stora spänningar i förhållandet och den ena parten kan tvingas gå på äggskal för att undvika ett svartsjukedrama. Den svartsjuka partnern om det är mild svartsjuka vara medveten om sina problem, svänger mellan självklander och aggression.

Testa om din partner lider av svartsjuka

”Hur kan hjälpa din partners att känna mindre svartsjuka:”

 • Hjälp till att bygga upp din partners självkänsla och tillit till sig själv.
 • Var aktiv och prata, istället för att vara passiv.
 • Försök förstå och stödja din partner.
 • Se till att vara kontaktbar om din partner vill det (inom rimliga gränser).
 • Var vaksam på ditt uppförande.
 • Om du av erfarenhet vet att vissa saker sätter igång din partners svartsjuka, var praktisk och ändra dem om men gör inte våld på dig själv.
 • Håll ingångna överenskommelser. Om du har lovat att undvika att träffa din före detta på kvällen så håll ditt löfte.
 • Var lite extra uppmärksam genom att berätta för din partner hur mycket du älskar honom/henne.
 • Ge komplimanger och prata om den underbara framtid som ni ska ha tillsammans.

Tips för dig som vill bota din svartsjuka.

När du respekterar dig själv, finner du dig inte i att andra trampar på dig. Den som har en bra självkänsla tänker också på andra människors rättigheter och uppmuntrar dem att ha sin egen identitet, att uttrycka och att känna vad de vill. När du har en bra självkänsla, kan du faktiskt tillåta dig själv att vara just den du är. Genom att acceptera dig själv, ger du också dig möjligheten att acceptera din partners annorlunda idéer och andra modeller av verkligheten. 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Lider du eller din partner av svartsjuka?”

 1. Hej! Jag har levt länge i svartsjuka relationer och jag blir chockad när jag läser dina råd. Vad baserar du dem på? Finns det forskning eller har du tänkt ut dem själv? Att anpassa sig till partnerns svartsjuka är det VÄRSTA man kan göra. Att se till att vara kontaktbar, hålla överenskommelser om vem man får träffa osv – det har aldrig hjälpt mig tvärtom hittar partnern nya anledningar att klaga. Det är inte en rationell känsla. Om du måste lova saker och sätta upp regler för ditt beteende har du gått med på att begränsa dig själv pga att ett monster regerar ditt liv.

  1. Hej Dolly

   Tack för ditt svar

   Jag tror vi talar förbi varandra.Jag talar om normal svartsjuka inte sjuklig svartsjuka
   Dina erfarenheter handlar förmodligen om personer som varit sjukligt svartsjuka. Det är något helt annat.
   När personer är sjukligt svartsjuka sitter det ofta väldigt djupt och kräver stora terapeutiska insatser.
   Jag skall förtydliga detta och skriva om texten.
   Jag har inte sagt att man skall anpassa sig. Det jag sagt är att möta upp upp sin partner om man lever i en respektfull och kärleksfull relation där det finns svartsjuka. Informationen kommer från Sveriges största databas http://www.lovetetsnow 10000 par som intervjuats och som har normal svartsjuka.

   – Se till att vara kontaktbar om din partner vill det (inom rimliga gränser). Dt tillhör normal respekt i en kärleksfull relation

   – Var vaksam på ditt uppförande

   – Om du av erfarenhet vet att vissa saker sätter igång din partners svartsjuka, var praktisk och ändra dem om du inte gör våld på dig själv.

   – Håll ingångna överenskommelser. Om du har lovat att undvika att träffa din före detta på kvällen så håll ditt löfte.

   Mvh

   Jonas

  2. Robert Nilsson

   Först måste jag fråga varför du valt att leva i svartsjuka relationer jag tolkar relationer som fler än en. och när jag läser Jonas rubrik så kan jag inte förstå hur du kan bli chockad. Han beskriver redan där att det handlar om att om någon lider av sin svartsjuka i ett förhållande är det viktigt att prata med sin partner. Att missuppfatta detta med sjuklig svartsjuka när det står svartsjuka som inte alls har med något sjukt att göra. Jag kan bara bekräfta det svar som Jonas givit och mitt råd får bli att inte lägga till ord som ej skrivits och hur viktiga ord är. i ditt fall har du inte läst utan tolkat in dina erfarenheter av sjuklig svartsjuka och du äger själv ansvaret att inte tolka in egna erfarenheter i det skrivna ordet. Tycker Jonas är mycket ödmjuk i sin förklaring. Tänk hellre på vad du kallar monster som tagit över liv. Min erfarenhet av svartsjuka är att normal svartsjuka kan vara lite smickrande och kan bekräfta att någon som älskar dig tycker du är viktig och att den personen inte tar dig för given. Lite oro och rädsla att förlora någon man älskar kan stärka en relation om man kan prata om den med sin partner och öka tilliten mellan er.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *