Lever du med en jättebebis?

När jag sitter med par har jag kunnat konstatera att de flesta klienter kan uppträda ganska vuxet när jag träffar dom tillsammans, men när jag träffar samma klienter individuellt får jag mer fakta. Det är inte ovanligt att det förekommer både felaktiga och omogna eller patologiska beteenden som är väldigt barnsliga.

Nedan finner du några tecken som ofta förekommer vid emotionell omognad

 • Stark jagcentrering
 • Bortskämda
 • Bekräftelsebehov
 • Emotionellt instabila
 • Skyller ifrån sig
 • Dålig impulskontroll
 • Gränslösa

De flesta personer är medvetna om att när ett barn inte får det de vill känner de sig åsidosatta, missförstådda, eller kritiserade, och kan reagera emotinellt. Det är inte konstigt, barn har ju ännu inte utvecklat en adekvat känslomässig repertoar för den psykologiska smärta de känner. Utöver att barnen inte riktigt förstår sina känslor saknar de också förmåga att kommunicera. De är därför som de måste utagera dem genom att skrika, gråta, demonstera, hota, sura, etc. Det är en naturlig process eftersom det är det enda sättet de kan uttrycka sina känslor på.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Det finns en del olika strategier. Som kan tyda på att din partner reagerar som ett barn

Din partner kan börja gråta (vanligare bland kvinnor) och fungerar rätt bra på män. De flesta av oss kan enkelt förstå att gråt förmedlar smärta om gråten är organisk dvs kommer från hjärtat. När män hör gråten tvingas de automatsik att ta kontakt med sina egna känslor vilket gör att de blir ett lätt byte i förhandlingen de gör nästan vad som helst bara deras partner slutar gråta.

Din partner kan dra sig undan. Detta primitiva försvar är vanligare hos män

Din partner kan gå till anfall genom att bli arg. Detta försvar används både av män och kvinnor. Anfall är som bekant ett av de bästa försvaren se bara på Amerikas president som ständigt använder sig att detta försvar. Vad många inte tänker på är att ilska i form av attack är ett desperat försök att linda smärtan från det som gör ont. Som vuxna har vi lärt oss att lägga band på våra känslor. Men om någon vi tycker om trycker på de rätta knapparna eller vi känner oss hotade kan vi hamna i barnjaget direkt.


Vårt agerande hämtar sin kraft från våra mest primitiva känslor, och inte från vår tänkande del av hjärnan. Det finns rätt mycket forskning som visa att när vi återgår till ett barnsligt tillstånd så frigörs stresshormoner genom tårkanalerna och endorfinproduktionen ökar. Om din partner faller ner i barnjaget regelbundet bör dom söka terapeutiskt hjälp det är inget som växer bort av sig själv. 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

4 reaktioner på ”Lever du med en jättebebis?”

 1. Pingback: 5 bra anledningar till att inte bli kär i en prinsessa. – Psykologitest blogg

 2. Pingback: Tips, råd pappa dotter relation – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Regression som försvar när partner beter sig som ett barn. – Psykologitest blogg

 4. Pingback: 5 Saker som kvinnor har svårt för hos män och killar Del 1 – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *