Lever du med en energitjuv eller martyr?

Varför blir gnällande en del av människors personlighet? Enkelt: Det känns bra direkt. Även om gnällande generellt sätt är en ganska trist egenskap är det uppenbart att fördelarna väger tyngre i vart fall i det initiala skedet. Människor gör som bekant alltid det som är bäst för dem i varje given situation. Vårt psyke arbetar kontinuerligt med att skapa förväntningar och föreställningar om hur livet skall vara. Om inte verkligheten lever upp till vår standard reduceras obehaget genom att minska skillnaden mellan verkligheten och vår ideala bild av hur vi vill ha det.

Det sätter vår tänkande del av hjärnan (neocortex) i arbete. Den är inriktad på att lösa problem. Det kräver att vi är vaksamma på alla problem som finns runt omkring oss eftersom vår överlevnad beror på att vi delar med oss av det som inte fungerar. När vårt nuvarande läge överensstämmer med våra normer och värderingar, känns allt bra. Men när verkligheten inte överensstämmer med våra normer blir gnället ett sätt att hantera situationen.

Det kanske är på sin plats att förklara skillnaden mellan gnällande och vanligt klagande? Det som skiljer mest är att klagade personer tar tag i sina problem och löser dom medan gnällspikar oftast inte har något intresse att lösa sina problem. De flesta kroniskt klagande ser verkligen sina liv fulla av svårigheter. Därför, är de inte intresserade av råd eller lösningar.

Gnäller av sociala skäl 

Den mildaste och minst belastande gnället är gnäll för att starta en konversation. Det beror på att det finns en grundläggande önskan hos de flesta människor att knyta an till varandra genom att starta en konversation om tex vädret ”Vilket väder, man kan tro att hösten redan är på väg”. Ovanstående kan vara ett sätt att initiera en konversation.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Gnäller för att lyfta upp sig själva

Exempel:

”Jag kan inte fatta hur mycket dåliga bilförare det finns som inte borde ha körkort” eller ”Jag kan inte förstå hur man kan ha sådan oordning på sitt skrivbord”. Intentionen är ett subtilt sätt att lyfta upp sig själv genom att jag har minsann inte så här dålig standard.

Gnäller för att styra och kontrollera en situation:

Uppmana andra att byta lojalitet. Exempel: ”Lyssna inte på den kossan hon är en idiot”. Intentionen är att få samtalspartnern att byta ståndpunkt genom att fokusera på personens dåliga sidor och räkna upp alla fel personen har. Denna variant förekommer mycket på arbetsplatser och är ett sätt att positionera sig och trycka ner andra för att lyfta fram sig själv.

Testa din självkänsla!

Effekterna av gnäll

Priset man får betala är svåra att upptäcka eftersom de ligger i framtiden. Men gnällande har ett högt pris som gnällspiken inte alltid är medveten om. En långsiktig effekt kan vara att omgivningen upplever gnällspiken som en energitjuv och sakta, men säkert minimerar kontakten.

Vad många inte tänker på är att gnällande har liknande egenskaper som andra beroendeproblematiker som tex sex, spelmissbruk och köpberoende. Doserna måste öka för att man skall få samma kick. På lång sikt kan det leda till att gnällspiken förlorar livsgnistan. Ingenting blir roligt och i värsta fall kan det leda till att personen utvecklar en depression.

Om du lever nära en person som har för vana att gnälla kan det var en stor utmaning för dig. Om du försöker vara positiv och konstruktiv är risken stor att du möts av en strid ström med nya klagomål och missnöje som kan göra att du till slut tappar tålamodet.  

Tips och råd hur du hanterar energi tjuvar

1. Det första rådet är väldigt enkelt minimera din kontakt. Var trevlig, men försök i möjligaste mån dra ner på umgänget.

2. Tänk dig att du har en skyddsdräkt på dig när du umgås med energitjuvarna. Le men låt inte det negativa fastna på dig. Ge dig inte in i diskussioner utan försök lämna rummet om det är möjligt. Tänk på att den negativa personen behöver dig för att kunna få ut sin galla. Det är vad som ger hen energi.

3. Orkar du kan du utforska vad det är som gör att hen är så negativ? Inte sällan de finns en ångestproblematik eller depression i botten. Kanske trivs inte hen med sitt arbete eller har hen problem i relationen hemma. Om du förstår varför personen beter sig konstig blir det lite lättare att hantera obehagliga situationer som dyker upp.

4. Ta för vana att vara den som sprider glädje. När gnällandet sätter igång kontra med något positivt. Kanske du kan behöva påtala detta för negativa för det är inte alltid den negativa  märker själva hur negativa de kan är. Det sitter i ryggmärgen på dem.

5.  Var lite försiktig med att dela med dig om du ändå vet att du bara får gnäll tillbaka.

6. Det finns människor som älskar att kritisera andras idéer. Tänk efter om du har en eller flera sådana personer runt dig så sluta dela med dig av dina tankar.

7. Sluta stötta dem om dom det  ändå inte blir bättre. En del personer häller sin skit över andra och går iväg nöjda och lättade. Personen som tagit emot skoporna bär nu omkring på något som inte är hans/hennes. Sluta omedelbart att bli en avlastningsplats för andras problem. Det är inte ditt jobb och dessutom har du egna saker att hantera.

8. Fokusera på din egen välmående och energi. Vårda och ta hand om dina egna idéer, leta efter positiva människor med samma energi som du har och fasa försiktigt ut de människor som egentligen bara stjäl din tid, energi och lust. Låt inte gnällspikarna förstöra din dag. Det är en order 🙂

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

Hur hanterar man energitjuvar och personer som gnäller.

Här kommer  tre viktiga överlevnads tips som kan vara till hjälp för dig som lever eller har kroniska energitjuvar  omkring dig. Försök förstå energitjuvens  tankegångar. Det är ingen ide att tala om för en gnällspik och energitjuv, att situationen inte är så hemsk som de säger eller att de överreagerar. Det kommer bara leda till att hen nämner ytterligare 10 nya klagomål som du ännu inte har hört talas om så att du verkligen kan förstå hur hemskt allting är.

Var tydlig med att berätta vad du tycker om att personen gnäller. Dom flesta gnällspikar är inte medvetna om hur negativa de är. Ofta kan de till och med säga ”Jag är en väldigt positiv person” totalt omedvetna om att dom lämnar i från sig en tung neggo gas. Det sista är förslaget är inte populärt och bemöts förmodligen med en harang av nytt gnäll, men bli inte förvånad om du ändå märker skillnad om du vågar uttala att du tycker dom är negativa.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Lever du med en energitjuv eller martyr?”

  1. Pingback: Lever du med en energitjuv eller en emotionell vampyr? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *