Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är med viss vånda som jag skriver den här artikeln för att varje fall och relation är unik, men jag vill ändå dela med mig hur jag ser på saker. Det som fick mig att reflektera djupare över detta svåra ämne berodde på att jag fick in en ny klient. Vi kan kalla patienten Annika. Hon befann sig i en mycket svår situation, hennes partner hade fått en stroke och hon brottades ständigt med dåligt samvete och skuld samtidigt som hon var på väg att gå in i väggen. Hennes partner hade också narcissistiska drag i sin personlighet. Precis som många andra hade hon fastnat i ett mönster där sjukdoms hanteringen hade tagit över henne.

Psykisk sjukdom behöver inte förstöra ett äktenskap eller relationen inte ens med den stress och fokus som det medför. Trots de uppenbara utmaningarna finns det sätt att upprätthålla en hälsosam relation även om din partner har en psykisk sjukdom. Det är lätt att i första rummet uppleva att ens partner är elak, lat, distraherad, irriterande eller irrationell, men kom ihåg att några av dessa ”karaktärsfel” kan vara symtom på den psykiska sjukdomen. Men innan vi fördjupar oss låt mig dela med mig av en del grundläggande tankar. 

Det första vi måste tänka på är att det finns olika typer av diagnoser, medicinska och psykiska. Det är en stor skillnad om din partner drabbas av en hjärnblödning eller är psykiskt sjuk eller bara elak av naturen. 

Genom att det finns olika typer av diagnoser så medför det enligt mig att olika diagnoser måste behandlas olika. Grundinställningen skall naturligtvis vara att vi skall finnas där för vår partner. Om du har ett förhållande med någon som har fått besked om en psykisk sjukdom, kan nedanstående tips vara till lite hjälp.

Steg 1 för att leva med en partner med diagnos. Visa stöd och empati.

Om din partner nyligen fått en diagnos kan beskedet vara omtumlande, förödande och ibland till och med skrämmande. Osäkerheten och stigmatiseringen i samband med psykiska sjukdomar kan få den drabbade att oroa sig om du fortfarande kommer älska dem. Det är viktigt att låta din partner veta att du är där för hen och älska dem ”i nöd och lust”. Denna försäkran kommer att göra mycket för att stärka din partners beslutsamhet att söka professionell hjälp. Å andra sidan kan en negativ reaktion från dig potentiellt förvärra symtomen på den psykiska sjukdomen och skapa ytterligare känslor av hopplöshet . 

Steg 2 för att leva med en partner med diagnos. Lär dig mer om din partners problematik. 

Det är viktigt att du lär dig så mycket du kan om den psykiska sjukdomen. Var försiktig i urvalet det finns tyvärr mycket felaktig information vad som är de bästa behandlingsalternativen för olika psykiska sjukdomar. För 15 år hade jag en kollega som led av ulesturös kollit. Det är en tarmsjukdom som medför att tarmen inte tar upp näring så hon var tvungen att äta 7 ggr om dagen för att behålla sin vikt. Av läkaren fick hon beskedet att hon skulle bli tvungen att ha en stomipåse på magen resten av livet. Nu här det till saken att hon var extremt intelligent IQ över 160 så hon nöjde sig inte med svaret utan plöjde igenom ett antal doktors avhandlingar och hittade en svensk som var villig att operera henne så hon slapp påse på magen. Så kontrollera noggrant innan du och din partner fattar beslut. 

Den absolut bästa strategin när det gäller psykisk problematik är att hitta skickliga psykologer, terapeuter och medicinsk personal som har gedigen erfarenhet av just din partners problematik. Det kan också vara bra att söka efter litteratur eller information online från trovärdiga källor. Det finns ofta många bra webbplatser som tillhanda håller information som du kan lita på eller som rekommenderas av din psykolog, psykoterapeut eller läkare. Psykologer och terapeuter kan också utbilda dig om vilken roll du kan och bör spela i din partners behandlingsplan. 

Testa om du lever med en narcissist!

I Annikas fall hade hennes partner två stycken diagnoser. Hennes partner hade fått en stroke, men hade också drag av narcissism. Stroken medförde att hennes partner hade svårt att klä sig och sköta enklare uppgifter. Detta medförde att han ibland var frustrerad och arg. Vilket var naturligt. 

Men det fanns också situationer där hans narcissism slog igenom och han blev direkt oförskämd och arrogant. Här var det nödvändigt att markera vilket hon också gjorde vilket inte sågs med blida ögon. Hon var tydlig med att hon behövde sova i sin lägenhet några kvällar i veckan för att återhämta sig vilket han hade svårt att acceptera, men gick dock med på det.

Som jag nämnt tidigare löper parallellt med vår kärleksrelation en annan dimension som vi inte alltid tänker på. Den är mer kopplad till vår partners mellan mänskliga (kvaliteter). Här måste vår partner leva upp till en bra standard tycker jag. Om du tänker dig följande ekvation: 

a = Attraktion du har för din partner.

v =  De mellan mänskliga kvaliteterna din partner har.

( a + v) = Kvaliten på ekvationen 

Bra attraktionen är a mellan 0-8 – 1.0  Bra mellan mänskliga kvalitéer v är 0, 8 – 1,0 

Förhållandet mellan attraktion och vänskap 

Exempel 1  a är 0.8- 1 och v är 0.8 -1.0

Grattis relationen är bra. 

Exemple 2  a är under 0.6 under en längre tid och rör sig inte, men v är kvar på mellan 0.8 och 1.0 Då har kärleken gått över i vänskapskärlek.

Exempel 3  a är mellan 0, 8 – 1,0  men v är mellan 0.5 och 0.6  Då har du ett problem enligt mitt sett att se det. Är v faktorn låg dvs din partner har dåliga mänskliga kvalitéer ja då kommer du få problem över tiden. Personligheter ändras generellt sätt inte över tiden och kan aldrig överbryggas en hög a faktor. Det är naturligtvis svårt om du är kär, men glöm inte att det krävs enorma insatser för att ändra låg v faktor. Hen i fråga måste först och främst äga problemet vilket dom ofta inte gör och då faller allt som ett korthus.  

Exempel 4  a faktorn är under 0.6 och v faktorn är mellan 0.5 – 0.6  Då finns det inget att bygga på avsluta. 

För att hjälpa dig sortera ta och reflektera genom att svara på nedanstående frågor som hanterar din partners mellan mänskliga kvalitéer i relationen. 

I första gruppen skall du ha så många ja som möjligt 

 • Behandlar din partner dig bra?
 • Är din partner kärleksfull mot dig?
 • Visar din partner dig respekt?
 • Lyssnar din partner på dig?
 • Kan du prata öppet och konstruktivt med din partner?
 • Kan du prata om dina egna drömmar med din partner?
 • Baktalar din partner dig?
 • Kan din partner genuint be dig om ursäkt?
 • Accepterar din partner dig fullt som du är?
 • Känner du dig trygg med din partner?
 • Har din parter förståelse och empati för dig?
 • Är din partner kärleksfull mot dig?

 

Om du har många nej i denna gruppen skall fundera på var det är som gör att du tillåter din partner att behandla dig illa.   

 • Sårar din partner dig ofta?
 • Tvingar din partner dig att göra saker mot din vilja?
 • Försöker din partner kontrollera dig?
 • Kritiserar din partner dig mycket?

Om du svarat ja på en eller flera frågor så bör du nog fundera på om det verkligen är i en hälsosam relation. En relation med förakt brist på respekt är inget du eller någon annan förtjänar.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

Testa om din partner har borderline!

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Leva med en partner som har diagnos”

 1. Har levt med en partner som hade diagnos och som med det tyckte hen kunde bete sig som hen ville för hen var ju sjuk och kunde inte rå för sin diagnos. Visst många diagnoser får man lära sig leva med men jag tycker inte man bara kan ge upp inför sin diagnos utan jag tycker då får man försöka lära sig hantera ens svårigheter. Men hen tyckte jag inte hade rätt ställa krav på hen skulle lära sig tygla sitthumör mm och nån terapi var ju ingen idé för hen var ju sjuk i en diagnos som inte gick att bota. Och folk i hens närhet de bara resignerade inför hens utbrott mm och jag men hen kan inte rå för de. Så de blev alltid jag som blev den onde som ställde omöjliga krav på en sjuk person. Men är man inte skyldig om inte sig själv att lära sig leva med sin diagnos och försöka hantera sin diagnos på bästa sätt?

 2. Pingback: Projektiv identifikation – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *