Kvinnliga och manliga narcissister på sociala medier

Mycket har skrivits om narcissism under de senaste decennierna. Bland annat talar man om generationen som föddes på 1980- och 1990-talet, som har kallas för ”Generation Me” efter studier av professor Jean M. Twenge 2007.

I sitt senaste verk The Narcissistic Epidemic: Living in The Age of Entitlement, kunde författarna Twenge W. Keith Campbell) konstatera följande: 

Data från 37 000 studenter visade att  narcissistiska personlighetsdrag ökade lika snabbt som fetma på 1980-talet.

Jämförelsen med fetma antyder att narcissism nästan är att likna vid en epidemi i Amerika. Det finns idag flera nya studier som jämför egenskaper och livsmål hos ungdomar i gymnasiet och college idag med Gen-Xes och babyboomers i samma ålder och man noterar en markant ökning av ytliga värden snarare än inre kvaliteter. Millennials är mer benägna att värdera pengar, image och berömmelse än samhället, tillhörighet och självacceptans.

Instagram och Facebook är ett måste för narcissister. Sociala medier är den perfekta lekplatsen för personer med narcissistiska drag. Sociala medier får det att hända. Här kan de bygga upp sina låtsasvärldar och leva vilket fantasiliv som helst. Det är kanske inte så konstigt att dessa plattformarna med sina ytliga grunda kontakter uppmuntrar våra narcissistiska tendenser. Det är många där ute som kämpar för att imponera, dra till sig många följare eller bara imponera. Plattformarna ger också narcissisterna möjligheten att ta kontakt eller exponera sig så att de kan bli kontaktade av personer de inte känner. 

Sociala medier ger dom möjligheten att lyfta upp sin offentliga image. Narcissismens behov av extern bekräftelse är outtömligt, Detta är något som personer med narcissistiska drag gärna utnyttjar. Att presentera sig som attraktiv, framgångsrik och populär ger narcissisterna möjligheten att marknadsföra sig oändligt. 

Lyckligtvis gör sociala medier det lättare att känna igen en narcissist.

Forskare har konstaterat att socialt umgänge är ett grundläggande psykologiskt behov. Källa (Leary och Baumeister, 2017).

Nedan finner du några tecken som kan tyda på att en narcissist är i farten på sociala medier. (Jag vill samtidigt vara tydlig med att dessa tecken inte kan ersätta test att diagnostisera narcissism.

Testa om du lever med en narcissist!

Nedanstående markörer kan vara tecken på att en person har narcissistiska drag, men bara för att en väninna eller vän använder sig av nedanstående trix betyder det inte att person är en narcissist.

Narcissister använder sociala medier för att visa upp sina bästa sidor

Det är naturligt att vi vill visa upp oss från vår bästa sida det är inget konstigt med det. Men narcissister tar det ofta till en annan nivå. Kombinationen en snygg look med flashiga och dyra kläder är ofta ett signum för narcissister på nätet. Nästa gång du ser någon som ser ut som dom precis kom ut från sin stylist då kan det var en narcissist.

I en studie fick studenter komma till ett labb för att ta två bilder av sig själva. I den första bilden fick de posera i sitt naturliga jag medan den andra bilden togs med dem ”ned dressade”  För det andra tagningen ombads de att byta till en t-shirt och tröja, ta bort smink och accessoarer. Killarna fick till och med raka av sig skägget. 

Forskarna fann att narcissister var mer attraktiva än icke-narcissister när dom var uppklädda, men inte i deras enklare outfit då var det samma resultat som den de övriga.

Med andra ord narcissister vet vad de gör när de stylar upp sig.

Narcissister använder mycket selfies

Det är lätt att tro att alla som publicerar många selfies automatiskt är en narcissister så är det inte.

I en studie bland 1 296 män och kvinnor fann man att det var lättare att förutspå narcissism bland män, men inte lika lätt bland kvinnor.

Varför? Jo forskarna menade att kvinnor i större utsträckning förväntades fixa till sig mer än män. Vi har själva i våra egna mindre studier sett att framförallt kvinnliga narcissister har nästan uteslutande bra bilder på sig själva.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Narcissister och sociala medier. Stylad profilsida

Dom flesta narcissister har ett behov av att vara centrum för uppmärksamheten detta behov manifesterar sig också på sociala medier.

I en uppsättning studier tittade forskare på data från Facebook-profilsidor och fann att narcissister använde sig av en rad tekniker för att uppmärksamma sina profilsidor. Bilderna var också sexiga och mer utmanande.

Bilderna var också ofta mer aggressivt photoshoppade. Kvinnliga narcissister visade ofta mycket bilder på sig själva i olika poser. De kunde också visa små filmer där de gör så kallade ”paket öppningar” dvs de förvisar ett paket de fått och som de öppnar live. 

I en del extrema fall förstorade de gärna ögonen med speciella appar för att se mer attraktiva ut. När de beskriver sig själva använder de ofta pronomet jag i större utsträckning än icke narcissister. 

Narcissister och social media. Sexuella anspelningar 

Narcissister är kända för att vara framfusiga i sitt raggande och engagerar sig i en ”playande” kärleksstil där partners ses som spelpjäser. Vad som nämnts ovan styrks också v forskning. 

Personer med narcissism har lättare för otrohet, även om det finns tillfredsställelse i det nuvarande förhållandet. Källa Foster, Shrira, & Campbell, 2006; Hunyady, Josephs, & Jost , 2008; Mcnulty & Widman, 2014).

Forskare registrerade högskolestudenter som gick runt i deras vardag och fann att narcissister inte bara är mer extroverta utan också att de använde ett mer sexuellt språk.

För narcissister är blir den social aktiviteten ett tudelat problem. Narcissister har en förkärlek att framstå som överlägsna i sociala interaktioner, samtidigt som de har svårt att skapa djupa nära och stabila relationer Källa: (Morf och Rhodewalt, 2001; Bergman et al., 2011).

Ta det som ett potentiellt varningstecken eller en möjlighet när någon verkar vara lite för besatt av sex  de kan ju vara ett försök att du skall bli deras nästa korta erövring eller att vederbörande är sexmissbrukare. 

Narcissister och sociala medier. Frekventa statusuppdateringar

Narcissister är helt övertygade om att lever alla andra är intresserade av vad de gör. En studie undersökte förhållandet mellan narcissism och Facebook-användning

Forskarna fann att tonåringar med narcissistiska drag uppdaterade sin status oftare. 

Statusuppdateringar om prestationer, kost och motion. Det är inte bara antalet statusuppdateringar som betyder något, utan också vilken typ av image som narcissisten vill visa upp. Det finns en förkärlek för bilder på det extravaganta hotell, middagar, kändisar, interiörer etc eller träningsbilder (för att visa upp sin kropp).

Forskare tittade på hur olika personlighetsdrag var relaterade till innehållet i Facebook-statusuppdateringar och fann att narcissister var mer benägna att dela status om prestationer och ”diet- och träningsrutiner.

Forskare menade att sådana uppdateringar hjälper till att stärka sin status och uppmärksamma ett noggrant underhållet utseende.

Kvinnliga narcissister som kan gå ner i spagat visar gärna upp denna färdighet eller så kan de göra en liten videosnutt där de stretchar i utmanande positioner.

Killarna är inte sämre de visar gärna upp bilder när de lyfter tungt eller där man ser att musklerna spelar eller att man ser magrutorna. 

Narcissister och sociala medier. Färre gillanden och kommentarer från vänner

Överraskande nog blir inte Facebook-vänner så imponerade av narcissistsens statusuppdateringar.

En studie visade att Facebook-vänner faktiskt kan ”straffa” narcissister genom att ignorera deras inlägg!

Instagram (bland dom som är födda på 2000 talet).Merparten av den forskning som görs om narcissism och sociala medier har genomförts på Facebook. 

En studie visade att yngre narcissister föredrog Instagram eller Tik Tok framför Facebook-uppdateringar medan ”äldre” narcissistiska vuxna föredrogs Facebook-uppdateringar framför Instagram.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Testa om du lever med en narcissist!

Allt om Psykopatiska chefer

Du är inte ensam. I denna podden berättar jag om tankar och föreställningar som gör att vi inte kan  glömma honom eller henne.

1 reaktion på ”Kvinnliga och manliga narcissister på sociala medier”

  1. Pingback: 11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *