Var dig själv relationsskolan del 5

 

”Stå upp för sig själv”

Ett av de största problemen med relationer är att människor inte är sanna mot sig själva, det vill säga att du eller din partner överanpassar er för att leva upp till den andra partnerns krav. När du känner att du vill något så ger du inte uttryck för det. Istället gör du våld på dig själv för att blidka din partner. Det kan verka bra för relationen för stunden, men om du gör våld på dig själv för mycket så kommer du att ta död på din relation på sikt. Vad som inträffar är att din partner inte är tillsammans med dig (originalet), utan en förvrängd kopia. Många gånger i terapin har jag sett hur personer gjort våld på sig själva under flera år för att sedan bli sanna mot sig själva. Då kan det vara för sent. Här kan du testa din relation
  

”Min partner vill förändra mig”

Ett annat sätt är att du använder dig av spegelbilden till det föregående mönstret. Då försöker du istället att förändra din partner till att bli det du vill att han/hon ska vara. När du försöker förändra och manipulera, kommer du inte bara förlora din partner, utan också er relation. Många av oss växer upp med tron att det inte är acceptabelt att tycka om sig själv för den man är. Nu säger inte jag att ditt liv kommer se helt annorlunda ut, men dina relationer kommer att vara väsentligt bättre om du accepterar dig själv.

”Jag är inte sann mot sig själv”

Självkänsla, självförtroende och säkerhet kommer av att du är sann mot dig själv och lyssnar på ditt eget omdöme, dina känslor och dina behov. När du är sann mot dig själv, förändras också din relation automatiskt. När du gör våld på dig själv, leder det på sikt till dålig självkänsla och dåligt självförtroende.

Här kan du testa din självkänsla

”Du förtjänar att leva livet som du vill. Du är inte självisk och skadar ingen, så länge du låter andra leva som de vill. ”

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Vill du läsa mer om relationsskolan finner du de andra delarna här:

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 6

Del 7

Del 8


Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Var dig själv relationsskolan del 5”

  1. Pingback: Jonas Gåde: Äger ni problemet? | jonasgadeblogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *