Hur kommer man över obesvarad olycklig kärlek ?

Ibland kommer separationen skilsmässan som en blixt från från klar himmel medan i andra fall har spänningarna funnits under ytan en lång tid innan relationen till slut krakelerar. Det är inte ovanligt att det förekommit hårda ord och psykiska kräkningar när vi känner oss hotade och ett uppbrott kan äventyra vår trygghet.

Jag spenderat åtskilliga timmar med personer som blivit övergivna av sina partners som har svårt att gå vidare. Jag har lyssnat på deras berättelser och deras förvirring över varför de inte fick kärleken att fungera. Känslan att bli avvisad och bortvald av sin partner kan vara förödande. En del klienter upplever en oändlig sorg, bitterhet, ilska medan andra kan drabbas av en rädsla att de aldrig skall för hitta kärlek igen. 

Om du upplever att att du blivit sviken kan känslan var väldigt tung. Det beror på att hjärnan sorterar intryck och känslor efter likheter. Det innebär att alla svek lagras i samma neurala nätverk i din hjärna. Det innebär att om du blivit sviken av din pappa som liten och han bara lämnade dig och din mamma och sen hörde ni aldrig av honom. Så kommer känslorna från ett nytt svek när en pojkvän/flickvän gör slut drabba dig med samma kraft som när din pappa försvann. Inga känslor existerar här och nu utan är ett eko från det förflutna. 

Obesvarad och olycklig kärlek tänker fortfarande på min partner 

Mina klienter frågar mig hur länge detta tomrum kommer att ockupera ditt hjärta. Det finns inga enkla svar. Problemet är att den personen du upplever att älskat mest oftast är den personen som du samtidigt öppnat upp dig för mest. Den personen kommer alltid att ha den platsen i ditt hjärta tills det kommer en ny person som når lika långt in eller längre. Ibland kan det vara svårt glömma sitt ex och komma över sin föredetta. Vill det sig illa, kan du gå med ditt tomrum länge. Tiden läker alla sår, men inte alltid lika fort som vi önskar. Den viktigaste orsaken till att känslan av tomrum mattas med åren har inte bara att göra med att dina känslor blivit mindre, utan att du också har förändrats. Du är i rörelse. Du utvecklas.

Alla tillstånd du är i har en struktur. Det betyder att du måste göra något för att bibehålla tomrummet i ditt hjärta.

Hur kommer jag över mitt ex, min partner?

Det bästa sättet att komma över någon på, är att göra precis tvärtom mot vad du gör när du är förälskad. Istället för att fokusera på allt som var bra, måste du tvinga dig själv att tänka på allt som inte fungerade mellan er. Du får fokusera på när han svek dig, betedde sig orättvist eller var okänslig. Det kan tyckas orättvist, men det är det enda sättet om du vill bli av med tomrummet i hjärtat.

Anledningar till att man inte kan släppa sin partner 

Här är några anledningar som gör det svårt att släppa taget även om du vet att relationen inte varit den bästa så glöm inte att det är bättre att vara singel än att vara med en person som inte är bra för dig. En av de främsta anledningarna till att du inte släpper en tidigare partner är för att du har svårt att hantera ensamheten.

Omedelbart efter ett uppbrott är förmodligen du och din partner sannolikt fortfarande knutna till varandra genom era sociala medier. Släck ner dina kontakter med ditt x. Du behöver inte gå så långt att du blockerar din före detta men håll inte på att spionera vad hen håller på med  ”Gör det inte.” Det är möjligt att du och din partner kan vara vänner med tiden, men försök inte skynda på det. Om det är meningen att ni skall vara i varandras liv så kommer det att ske naturligt. Oroa dig inte för att bränna broar viktigaste just nu är att du tar hand om dig själv. 

Om du levt med en partner som tryckt ner dig under lång tid eller gav dig väldigt liten uppskattning. Ja då är det inte konstigt om din självkänsla fått sig en törn. 

Om du är som de flest andra så fokuserar du sannolikt bara på dom bra ögonblicken du och din parten hade i relationen. Förhållandena är mer komplexa och komplicerade än så. När vi är nere så vill vi gärna glömma bort alla tråkigheter omkring oss och istället se förhållandet genom våra rosaskimrande glasögon,

Med hjälpsam vägledning lär de sig av sina misstag, hittar tröst från vänner och slutligen förbinder sig till ett nytt förhållande. 

Dessa konsekvent avvisade älskare befinner sig alltför ofta i andra änden av välmenande vänner som försöker vara hjälpsamma genom att bara säga det är bara komma över hen eller kanske antyder att du på något sätt kunde agerat annorlunda så hade det blivit annorlunda ”Du har varit för snäll mot henne”, ”Eller du skulle inte jobbat så mycket”. Påståenden av den typen är sällan sanna. De flesta som har svårt att komma över sin älskade har ofta försökt allt de kan för att deras relationer ska fungera. 

När de nu återigen är kvar är de i förvirring och sorg och undrar om smärtan någonsin kommer att försvinna.

Under alla de år jag har arbetat med klienter med den här typen av problematik har jag kunnat hjälpa dem att se hur det sätt på vilket de närmar sig relationer kan ha något att göra med varför de slutar. Snarare än att försöka framställa dig i bättre dager eller försöka krossa ditt x fokusera på dig själv. 

Testa din självkänsla!

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

21 reaktioner på ”Hur kommer man över obesvarad olycklig kärlek ?”

 1. Och när man inte orkar leva utan den personen – vad gör man då? När allt känns svart o meningslöst, när både han o vännerna man trodde att man hade, har försvunnit. Och om, som i mitt fall, det inte finns något negativt i förhållandet att se tillbaka på. Hur går man vidare då???

 2. HejFörstår ditt dilemma, när det tar och slut och man har svårt att komnma över någon kan man göra en övning som heter "How to fall out of love". Då fokuserar man på allt negativt som fanns i relationen i stället för de alla bra minnen, det blir naturligtvis jättejobbigt när det inte finns några jobbiga saker att hänga upp det på. Det ända rådet jag kan ge dig är att nr 1: Det svåraste av allt, släck ner hoppet om att det ska bli ni igen. 2. ta bort alla saker som påminner om om honom.3. Börja öppna upp ditt hjärta igen även om det är svårt. Så tillåt dig att försöka börja hitta tillbaka till kärleken. Kram Jonas

 3. Jag försöker allt det, men det hjälper inte. Livet känns totalt meningslöst o ångesten har tagit över. Känslan av att vara helt ensam utplånar alla andra tankar. Känner allt oftare att jag bara inte orkar mer…..

 4. Jag tycker detta är en evig och intressant fråga som har en tydlig vinkel vart jag än läser. Jag har hamnat i samma situation som många andra men med skillnaden att jag inte vill lämna kärleken jag har till henne. Hon tydlig slängt ut det berömda snöret "Det är lika stor chans att jag blir kär i dig som någon annan", "jag älskar dig men just nu endast som en vän". Vi bråkade sällan i vårt förhållande och jag vet att hon saknade att hon aldrig bott själv och varit självständig. Är det helt fel att hålla sig kvar till det du älskar? Jag tror inte de för den enda som jag sårar är mig själv och jag lever på hoppet och kommer alltid kämpa för det jag står för. Sen självklart skall jag inte ligga hemma och gråta och äta glass varje dag, jag har roligt och umgås med folk. Jag håller kvar vid den gamla trotjänaren "hoppet är det sista som överger en".Det som är jobbigast med allt är att jag vill hitta svar på varför det blev som det blev, vad skapade detta beslut hos henne att lämna mig.

 5. AnonymJag är i samma sits som dig. pojkvännen lämnade mig för att han aldrig har bott själv och ville känna sig självständig. Men ändå har han gått fram och tillbaks. Ena stunden vill han vara tillsammans men ena stunden vill han inte ha någonting med mig att göra. Jag har ifrågasatt honom om hur han egentligen vill ha de. Då får jag svaret att han vill vara ensam. Men vad jag tror så vet han inte själv vad han håller på med. Eller hur han egentligen vill ha de.

 6. Efter fyra år tillsammans, lämnade han mig – helt utan förvarning. Han känslor är slut! Jag hade äntligen till slut funnit ro i mitt sinne och kände att jag äntligen hade hittat hem… Så raserades allt. Jag har ingen kontakt med honom alls, och har inte haft sedan jag flyttade ut för två månader sedan. Det finns inga dåliga saker att fokusera på, tyvärr. Detta kom även som en chock för mig, då jag trodde allt var bra. Det enda jag har kvar nu, är sorgen, saknaden, ångesten och viljan att dö…

 7. Enligt mina vänner borde jag vara arg killen jag gjorde slut med, men istället känner jag skuld och ser allt som mitt fel. Har en förmåga att tycka gott om precis alla och kan bara känna ilska för någon sekund sedan tar skam- och skuldkänslorna över. Hur ska jag göra för att komma i kontakt med ilskan?

 8. Blev lämnad för 2 månader sen och jag vet inte hur jag ska gå vidare, hans känslor är borta men jag älskar honom lika mycket nu som förut. Jag kan inte bara stänga av mina känslor för honom.

  1. Hej

   Tråkigt när man inte kan mötas.Det är jobbigt och jag önskar jag kunde skriva en formel för
   hur Ni skall kunna återförenas.
   Det absolut mest begränsande för att komma vidare är att vi fortfarande hoppas allt skall bli som vanligt.
   att vederbörande skall komma tillbaka.

   1 Det enklaste men också svåraste sättet även om det är jobbigt är att du fokuserar på allt som inte fungerade och skriver ner det
   Många gånger gar vi en tendens att drömma oss tillbaka till alla bra stunder. Det förstärker bara allt
   2 Tar bort allt som påminner om vederbörande i hemmet bilder foton etc
   3 Inte går in och kolla hans/hennes FB eller Insta
   4 Börjar öppna uppför att göra saker med andra

   MVH
   Jonas

   2 Månader är ingen lång period om man öppnat sitt hjärta det tar tid ibland att komma vidare

   Ta hand om dig

   1. Ja jag önskar att det fanns en trollformel som kunde trolla fram hans känslor igen. Hela min lägenhet påminner om honom och det är lite svårt att ta bort alla grejor härifrån.
    Det som gjorde att han gjorde slut var att jag mådde för dåligt för att han skulle orka.
    Kolla hans fb är jättesvårt att låta bli, jag vill ju se vad han gör
    just nu har jag ingen ork eller lust att umgås med andra faktiskt

   2. Att bli lämnad med dina känslor fortfarande kvar vill jag likna vid smärtan som man känner när en nära partner dör. och det är normalt att sörja. mitt mycket försiktiga råd blir att du måste inse att din partner lämnat dig och när du gjort det bearbeta din sorg detta kan ta tid låt det göra det.jag brukar säga att om man riktigt älskat någon kan man aldrig helt helt glömma den personen. jag har svårt att tro att bara sopa bort alla spår hjälper dig i din svåra situation. Liknar mer KBT lösning lite enkelt. smärta är den naturliga baksidan av kärlek. Lycka till och kärleken hoppas jag du får träffa efter att du fått få sörja först.

 9. Jag träffade en annan man och vi blev kära. Vi var bästa vänner, vi svek våra respektive. Han ville försöka med sin fru igen, blev överrumplad över hennes känslor att hon älskade honom och jag tror han fick dåligt samvete om han skulle lämna henne och barnen. Nu ville min man att vi också försöker igen men jag har inga känslor för honom, han tror att jag kan glömma min flört, det är ett halv år sedan vi berättade, inte så länge sedan. Jag kan inte glömma honom och min man vill jag knappt ta i lägre . . Vad ska jag göra hur ska man gå vidare. Min man tror att det bara är att försöka och att umgås så blir man kär i varandra igen, han verkar inte förstå

 10. Min man vill att vi ska börja om efter att jag var otrogen, jag har inga känslor för min man utan bara tänker på det jag hade med den andra mannen. Jag tycker att allt blir jobbigt med flytt och dela vårdnad, vi har ett barn tillsammans, kanske också sälja huset. Våran son tror jag inte skulle må så bra av att flytta, han vill ha båda oss hela tiden, han vet att min man och jag inte har det så bra. Jag kan inte visa min man några känslor, kramas och pussas är jätte jobbigt och jan tror att vi kommer få det bättre om vi gosar. Vad ska jag göra? Hur ska jag få honom att förstå??

  1. Att du överväger att stanna i en kärlekslös relation med att säga att det blir jobbigt med flytt och delad vårdnad. Tycker jag visar att du redan lämnat din man och att det inte finns några känslor kvar din son har redan förstått ert problem.Jag vill dig att ta steget och säga till din man att det är ohållbart och tydligt markera att eran relation är över. Du kommer snart se att din son blir gladare hos sina föräldrar om ni bor på varsitt håll och ger er båda en chans att möta kärleken igen. Det är båda två vårda. Att våga är första steget att lyckas.

    1. Hej

     Det är alltid svårt att lämna även om inte alla känslor finns där
     Många gånger blandar vi ihop attraktion kärlekskänslor men det jag kalla vanetrådar
     I en relation finns massvis av tunna fina trådar vi inte ser. Det kan vara att gå till ett speciellt cafe alltid gå på loppisar tillösammns etc. När vi lämnar vår partner kan ibland denna kärleksväv av fina tråda tas för attraktion och saknad.

     Ang separation

     Det är inte separationen i sig som skadar barnen generellt sätt även om alla barn har en önskan att föräldrarna alltid skall bo tillsammans
     Det som skadar barn mest är hur föräldrarna behandlar varandra och att de ibland hamnar mitt i kosrelden när föräldrarna ger uttryck för sina besvikelser på sin partner. ”Pappa ville inte skiljas men mamma träffade en annan bakom pappas rygg”
     Det är den här typen av uttalanden som gör att barnen far illa

     Mvh

     Jonas

     Förlåt mitt sena svar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *