Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt ex. Det kan ta tid att att reparera skadorna. I den här artikeln finner du en del tips och råd som kan vara bra att tänka på. Det första du behöver påminna dig om är att fråga dig själv varför det tog det slut? Eftersom du inte längre är i ett förhållande kan du se tillbaka på er tid tillsammans och inbilla dig att det inte var så illa. Istället för att komma ihåg varför saker  och ting blev som de blev håller du fast vid de goda minnena och låter dom förvränga dig. Det är lätt att minnas alla fina stunder ni hade tillsammans och gå tillbaka till dom känslorna. Även i relationer som varit mindre smickrande är det lätt att vi sätter på oss de rosaskimrande glasögonen och minns allt som var bra. Vi glömmer lätt att det fanns en eller flera anledningar till att det tog slut. Det spelar ingen roll om du ångrar att ni gjorde slut eller om det var ditt ex som avisade dig eller om ditt ex ber dig på sina bara knän att det skall bli ni igen.

 • Du får inte glömma att se förhållandet för vad det var.
 • Vad var det som inte fungerade?

I en del fall är det något större som hänt eller så har någon av er tappat känslorna. Det är mer en regel än ett undantag att problemen som belastade relationen som fick er att gå isär kommer finnas kvar om ni börjar om på ny kula. Det är väldigt ovanligt att människor gör stora förändringar med sig själva under en hel livstid så sannolikheten att din partner skall uppstå i ny skepnad efter några veckor eller månader är statistiskt lika med noll.

Stanna upp och fråga dig själv

 • Vad exakt är det du saknar?
 • Vad har din partner gjort som gör att hen kommer förändras denna gången?
 • Vad är det för känsla hen får dig att känna?
 • Vad är det ditt ex har som ingen annan människa har?

Om du inte släppt tanken på att ni skall bli ett par igen så är det viktigt att du reflekterar kring varför du vill att ni ska bli tillsammans.

 • Vad kommer det att ge dig som du inte har idag?
 • Är hen verkligen den enda som kan ge dig detta?
 • Tror du verkligen problemen kommer att försvinna om ni återförenas?
 • Är du rädd att någon inte kommer att älska dig och att du kommer att vara singel för resten av ditt liv?

Steg 1 för att glömma min partner, mitt ex. Vad skall bli annorlunda denna gången? 

Ett ganska enkelt sätt att reflektera över relationen är att fråga sig. Var det mer positiv energi än negativ energi i relationen? En relation är som ett batteri den måste få positiv laddning. Jag minns en klient som jag ställde frågan till. Han var rätt smart, läste teknisk fysik på Chalmers Tekniska Högskola så mattematik var inga problem. Teknisk fysik är en av de svåraste linjerna  på Chalmers. 

Jonas: När du tänker på din relation, hur är förhållandet mellan positiv och negativ energi?

Klinten: Jag tror hon klarar sig precis det är 53 procent positivt och 47 procent negativt. 

sa han och skrattade.

Jonas:  Vad bra….Jag har nyheter till dig. Det finns en faktor till som inte du har tagit med i ekvationen. Negativ energi har 5 ggr så stort inflytande som positiv energi.

Klient: Det var som fan… 

Räknemaskinen stirrade någon sekund ut i tomma intet innan han spottade fram ett  nytt förhållande mellan det negativa och positiva. 

Klienten: Det blir 9,4% för det negativa i förhållande till de positiva 89.6 %. Jag får gå hem och lägga en lapp i stekpannan att jag flyttat. haha

För att förstå skillnaden mellan lyckliga och olyckliga par började Dr. Gottman och Robert Levenson göra longitudinella studier av par i början av 70-talet. De bad par att lösa en konflikt som de hade i relationen. De fick 15 minuter och lutade sig sedan tillbaka och iakttog paret. Efter att ha granskat sina inspelningar följde man upp paren nio år senare. Man kunde då förutsäga vilka par som skulle fortsätta vara tillsammans och vilka som skulle skilja sig med över 90% säkerhet. Skillnaden mellan lyckliga och olyckliga par är balansen mellan positiva och negativa interaktioner under ett gräl. Det fann ett mycket specifikt förhållande som gör att kärleken håller. Det ”magiska förhållandet” är 5 till 1. Detta betyder att för varje negativ interaktion under ett gräl så måste det kompenseras med fem (eller fler) positiva interaktioner för att relationen skall hålla. The Gottman Insitute 

Så fråga dig själv var det mer bråk och konflikter än skratt och glädje i ert förhållande? 

Människor gör inte förändringar med sig själv från ingenstans. Det krävs först och främst att din partner äger problemet. Om din partner inte äger sitt och relationens problem så kommer ni fortsätta bråka om samma saker tills ni sitter på ålderdomshemmet.

 • Fanns det återkommande bråk kring värderingar olösliga problem som ni inte var överens om?
 • Handlade bråken om att ni hade olika uppfattningar om saker och ting?

Om ni haft återkommande bråk som handlar om att ni har olika värderingar är det generellt sätt inget man fixar på en kafferast. Värderingar ligger högst upp på de logiska nivåerna. Det krävs stora insatser från psykologer eller terapeuter för att få klienter att släppa värderingar som de burit med sig länge. Om ni inte tar tag i problemen är chansen stor att ni kommer hamna i samma mönster igen. Med detta sagt kanske du skall vara lite försiktig innan du kastar dig in i relationen igen.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Steg 2 för att glömma min partner, mitt ex. Lär dig vara ensam

Vill du gå tillbaka för att du inte klarar tanken på att se din partner med någon annan?

Vad du kan göra

Tänk så här. Påminn dig själv om att du och ditt ex gjorde slut av en anledning och att det vid den tidpunkten var den bästa lösningen. Chansen att din partner plötsligt har kommit till insikt om saker och ting är ofta väldigt begränsad. 

 • Varför behöver du en annan person?
 • Varför behöver du en partner för att vara lycklig?

Om ensamheten är så skrämmande för dig finns det förmodligen en del saker som du måste ta itu med. Försök att vara singel ett tag och träna det. En annan sak som kan vara värd att reflektera över. Du kommer inte att vara attraktiv för rätt person när du inte har dig själv helt och hållet. Om du inte är redo att träffa någon annan ännu finns det andra saker att göra för att må bättre. Umgås med din familj speciellt om du har barn och dina vänner även om du själv upplever att du inte är världens roligaste just nu.

Steg 3 för att glömma min partner, mitt ex. Titta inte bakåt, vad hade hänt om?

Många gånger kan vi fastna i ett tänk att om vi bara hade gjort så eller så, bla bla bla så hade allt varit annorlunda. Fastna inte i det tänket för det är en återvändsgränd ”de luxe.” När du är med någon som du tycker om och det inte faller ut som du hade tänkt dig då är det lätt hänt att vi tänker om jag hade gjort eller sagt så och så då hade allt blivit annorlunda. Tyvärr är det så att när vi blivit avvisade så söker vi tvångsmässigt upp situationer eller de ögonblick där vi upplevde att allt gick fel. Sen trycker vi ner oss själva för att vi inte hanterade situationen bättre för då hade det inte blivit så här illa. 

Jag minns en manlig klient jag hade för många många år sen. Han var i sextio årsåldern och var helt förtvivlad över att hans hustru lämnat honom efter 35 år. Han satt framför mig i fåtöljen och sa på fullaste allvar ”Om jag bara bjudit ut henne någon gång på restaurang så hade detta aldrig hänt”. Det är just denna bedräglighet som hindrar oss från att komma vidare. Istället för att fokusera på vad vi skulle sagt eller gjort så behöver vi erkänna för oss själv hur den känslomässiga verkligheten såg ut emellan oss.

Testa om du lever med en narcissist!

Steg 4 för att glömma min partner, mitt ex. Klarar du inte att se din partner med någon annan?

En naturlig process efter att man avslutat en relation är att börja dejta igen. Om ditt ex börjar dejta innan du är mentalt redo kommer det förmodligen kännas jobbigt. Tanken att din partner står i begrepp att vara intim med någon kan göra att du kan vilja ha tillbaka ditt ex bara för att slippa smärtan att se hen med någon annan. När ett förhållande avslutas så kommer det aldrig riktigt att bli det samma igen oavsett hur hårt du försöker lappa ihop relationen igen. 

Om uppbrottet handlade om ett mindre missförstånd är det möjligt att saker kan lösa sig, men handlar det om större svek eller om att ni har olika värderingar kommer ni inte komma vidare förrän ni löst upp dom knutarna.

Fakta om det handlar om stora skillnader i värderingar, så bör du tänka dig för både en eller två gånger innan du blir involverar dig i samma person igen. Källa lovetestnow 

Du måste rannsaka dig själv och relationen. Om relationen brottades med tillits problematik måste du vara försiktig. Tillit är en extremt viktigt för att hålla ihop relationen. 

Vad jag vill säga är att om du vill se in i framtiden så börja med att ta en ordentlig titt i backspegeln. Om din partner sagt att hen skall ändra sig gång på gång, men gjort dig besviken gång efter annan. Ja då är risken stor att det är en del i hens personlighet och då suddas det inte ut så lätt. 

Steg 5 För att glömma min partner mitt ex. Inse att det tar tid

Tiden efter uppbrottet kan kännas tuff, ensam och vara fylld med ångest och det kan kännas som att du skall gå i tusen bitar. Om ni har varit tillsammans en längre period så är det inte konstigt om ni saknar varandra (ni har ju ändå varit en del av varandras liv).

Hjärtesorg kan ge depression, ångest eller andra besvär 

När du upplever hjärtesorg går du igenom många olika stadier. Det kan vara allt från depression, ångest, sömnsvårigheter till förlorad aptit. Du upplever faktiskt samma känslor som när man försöker ta sig ur ett drogmissbruk. Du kan också bli triggad av platser eller saker som påminner om ditt ex vilket kan leda till ett ”återfall” tex att du vill smsa, ringa eller till och med åka hem till ditt ex.

Forskare har genom hjärnsanning funnit att det är samma regioner i hjärnan som aktiveras hos personer som är djupt förälskade som hos personer som är drogberoende. Med andra ord kan man säga att du är beroende av din partner! Forskare har också kommit fram till att hjärtesorg påverkar dig på en liknande nivå som att ta sig ur ett drogberoende. 

Nu när du vet att det är starka krafter du brottas då är det extra viktigt att du tillåter dig själv att få distans till förhållandet för att du skall kunna ta ett rationellt beslut. Du behöver tid för att läka och det gör du bäst utan att ha kontakt med ditt ex. Ge din hjärna och dina känslor en chans att återgå till ett ”normalt” läge för att kunna ta ett rationellt beslut. Vill du verkligen ha den här personen i ditt liv igen?

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

4 reaktioner på ”Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex”

 1. Pingback: Skilsmässans emotionella faser – Psykologitest blogg

 2. Pingback: Hur kommer jag över honom / henne? – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej? – Psykologitest blogg

 4. Oftast en väldigt ambivalent fas efter en skilsmässa
  Tillåt dig att känna längtan …..inte trycka bort den känslan ( förmodligen vet du med stor säkerhet vad som gick fel)
  Så när känslan tanken kommer av saknad ledsamhet ensamhet…. se känn denna känsla som en tanke av många andra tankar du har under dagen.
  Sen utan att fokusera på denna tanke losskoplar du dig från denna tanke och låter den vara.
  Måste troligen upprepas många gånger varje dag
  Till slut blir obehaget smärtan mindre och mindre
  En kort beskrivning av en av teknikerna i MCT
  Meta Kognitiv Terapi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *